Cancellara wint na indrukwekkende solo

zondag 11 april 2010 om 17:11

Fabian Cancellara heeft op indrukwekkende manier Parijs-Roubaix op zijn naam geschreven. De Zwitserse kampioen reed al op een kleine vijftig kilometer weg uit een elitegroep en kwam solo over de streep op de wielerbaan in Roubaix.

Thor Hushovd won op twee minuten de sprint voor de tweede plaats voor Juan Antiono Flecha. Roger Hammond werd nog verderop vierde voor Tom Boonen en Björn Leukemans.

Na meer als een uur koersen ontstond er een lange vlucht van negentien renners, waarbij drie Nederlanders. Tom Leezer, Rick Flens en Roy Curvers hadden het gezelschap van onder meer Gorik Gardeyn (Vacansoleil) en Mitchel Docker (Skil-Shimano). Deze groep kreeg maximaal vier en een halve minuut, maar viel op het Bos van Wallers uit elkaar.

Het verschil met de favoriete groep was toen al erg klein en die favorieten hielden zich koest op de legendarische kasseistrook. Groepje voor groepje werden ze teruggehaald, de laatsten op ruim zestig kilometer van de streep.

Daarna was het vooral Tom Boonen die erg actief was en met zijn krachten gooide. De Belg kwam echter nergens weg. Dat lukte een paar kilometer voor Mons-en-Pevèle wel voor Sébastien Hinault, Björn Leukemans en Leif Hoste.

Nog voor die vijf sterren-kasseienstrook sprong echter ook Fabian Cancellara weg op een onbewaakt moment van de concurrentie. Hij dichtte het gat met de leidende drie snel en op de Mons-en-Pevèle zitte de Saxo Bank-renner door. Leukemans probeerde nog aan te haken, maar ook de renner van Vacansoleil moest halverwege de strook laten gaan.

Achter Cancellara ontstond een groep van acht renners: Tom Boonen, Leif Hoste, Björn Leukemans, Sébastien Hinault, Filippo Pozzato, Thor Hushovd, Roger Hammond en Juan Antonio Flecha. Het gat me de koploper liep echter maar op en op, van één minuut naar twee minuten en zo door.

Ver achter Cancellara kozen Flecha en Hushovd de aanval op het Carrefour de l’Arbre. Boonen moest daar zijn concurrenten laten gaan. Boonen moest daar zijn concurrenten laten gaan. Flecha en Hushovd kwamen nog wel wat dichterbij, maar dat kwam deels doordat Cancellara uitgebreid de moeite nam om te genieten van zijn overwinning. Leukemans. Boonen en Hammond reden daarachter dan weer weg bij Pozzato.

De Nederlanders speelden in deze Parijs-Roubaix geen enkele betekenis. Niki Terpstra was na de vroege vlucht de enige die nog even zijn gezicht aan het venster duwde toen het even stil viel.

Servais Knaven behaalde vandaag wel een record. Hij kwam, net als de Belg Raymond Impanis, zestien keer over de streep in de klassieker. Theo Bos haalde bij zijn debuut ook de finish, op ruim veertien minuten van Cancellara.

Parijs – Roubaix 2010 (HIS)
Uitslag: Compiègne – Roubaix (259 km):
1. Fabian Cancellara (Zwitserland/Saxo Bank) in 6u35m10s
2. Thor Hushovd (Noorwegen/Cervélo) op 2m00s
3. Juan Antiono Flecha (Spanje/Team Sky) z.t.
4. Roger Hammond (Groot Brittanië/Cervélo) op 3m13s
5. Tom Boonen (België/Quick Step) z.t.
6. Björn Leukemans (België/Vacansoleil) op 3m17s
7. Filippo Pozzato (Italië/Katusha) op 4m00s
8. Leif Hoste (België/Omega Pharma-Lotto) op 5m15s
9. Sébastien Hinault (Frankrijk/AG2R) op 6m26s
10. Hayden Roulston (Canada/HTC-Columbia) op 7m00s

13. Tom Veelers (Nederland/Skil-Shimano) op 7m05s
25. Johnny Hoogerland (Nederland/Vacansoleil) z.t.
31. Maarten Tjallingii (Nederland/Rabobank) z.t.
32. Niki Terpstra (Nederland/Milram) z.t.
36. Sebastian Langeveld (Nederland/Rabobank) op 7m21s
43. Sevais Knaven (Nederland/Milram) op 12m47s
52. Bobbie Traksel (Nederland/Vacansoleil) op 14m00s
53. Theo Bos (Nederland/Cervélo) op 14m32s
74. Jos van Emden (Nederland/Rabobank) op 16m32s

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone