Cancellara wint 53e E3-Prijs Harelbeke (+beeld)

zaterdag 27 maart 2010 om 20:25

Fabian Cancellara mag de 53e E3-Prijs Harelbeke bijschrijven op zijn palmares. De Zwitserse kampioen van Team Saxo Bank wist door middel van een late uitval zijn medevluchters Tom Boonen (QuickStep) en Juan Antonio Flecha (Team Sky) te verschalken, met wie hij ruim een uur op pad was geweest. Na Filippo Pozzato, die zich van de vierde plek verzekerde, kwamen vijf renners in Nederlandse loondienst over de streep. Lars Boom was de beste Nederlander op de vijfde plaats.

Na een razend snel maar weinig aantrekkelijk eerste wedstrijduur kozen kozen 24 renners het hazenpad: Vantomme (Katusha), Hulsmans (QuickStep), Hinault (Ag2r), Hutarovich, Guesdon (Française des Jeux), D’Hollander (Omega Pharma-Lotto), Tjalllingii (Rabobank), Rosseler (RadioShack), Klemme, Klostergaard (Saxo Bank), Hunt, Rollin (Cervélo), Barbé (Landbouwkrediet), Goessinen, Houanard (Skil-Shimano), Neirynck, Joseph, Vandewalle (Topsport Vlaanderen), Gardeyn (Vacansoleil), Buts (Lampre), Sutton (Team Sky), Claude (Bbox), Stewart (BMC) en Van Dijk (Verandas Willems).

Om een of andere reden was het Euskaltel-Euskadi dat er voor zorgde dat de voorsprong van de omvangrijke kopgroep binnen de perken bleef: meer dan twee minuten liet de Baskische ploeg de koplopers niet wegrijden. Aan de voet van de Eikenberg nam Team Saxo Bank het heft in handen in het peloton, waardoor het verschil met de kopgroep meteen gehalveerd werd tot een minuut. Vooraan vonden vooral Rosseler en Tjalllingii het niet snel genoeg gaan: samen met Vantomme en Klostergaard doken zij de laatste 60 kilometer in.

Op de Paterberg, op 40 kilometer van de streep, herhaalde Boonen zijn demonstratie van op de Taaienberg enkele kilometers eerder: samen met Cancellara en Flecha rukte hij zich los uit het peloton dichtte hij in geen tijd de kloof met het kopkwartet. In het zicht van de Oude Kwaremont lieten de drie favorieten de vroege vluchters ter plekke. Pozzato, die de slag op de Paterberg had gemist, ontbond op de kasseien van de Kwaremont zijn duivels om de scheve situatie recht te zetten. De Italiaanse kampioen kreeg het trio zelfs in het vizier, maar strandde ondanks verwoede pogingen om de kloof te dichten op een tiental seconden.

Heuvelzone

In de laatste 30 kilometer vielen Rabobank-renners Langeveld, Boom en Martens en Vacansoleil-coureurs Leukemans en Marcato nog wel Pozzato op de nek, maar Boonen, Cancellara en Flecha waren te sterk voor het vijftal in Nederlandse loondienst. Het koptrio leek af te stevenen op een sprint, maar net voor de rode vod plaatste Cancellara en ultieme versnelling. Zowel Boonen als Flecha hadden geen reactie meer in huis op een ontketende ‘Spartacus’, die al op vijftig meter van het eind de handen in de lucht mocht steken. In de strijd voor de tweede plaats moest Flecha zijn meerdere erkennen in de Belgische kampioen.

Slotkilometers

E3-Prijs Harelbeke (203 km – 1.HC)
1. Fabian Cancellara (Zwitserland/Saxo Bank) in 4u44m39s
2. Tom Boonen (België/QuickStep) op 5s
3. Juan Antonio Flecha (Spanje/Sky) z.t.
4. Filippo Pozzato (Italië/Katusha) op 50s
5. Lars Boom (Nederland/Rabobank)
6. Sebastian Langeveld (Nederland/Rabobank)
7. Bjorn Leukemans (België/Vacansoleil)
8. Paul Martens (Duitsland/Rabobank)
9. Marco Marcato (Italië/Vacansoleil) op 58s
10. Fabio Felline (Italië/Footon-Servetto) op 3m16s

Dit artikel delen:

Net binnen

Populair

Materiaalzone