Cancellara domineert de proloog van de Tour
zaterdag 3 juli 2010 om 19:42

Cancellara domineert de proloog van de Tour

Fabian Cancellara mag de eerste leiderstrui van de Tour de France in ontvangst nemen. De Zwitserse wereldkampioen tijdrijden van Team Saxo Bank was de snelste in de proloog in Rotterdam. Met een gemiddelde snelheid van meer dan 53 kilometer per uur was hij tien seconden sneller dan Tony Martin en twintig seconden dan David Millar. Lance Armstrong was met zijn vierde plaats de beste van de favorieten.

Waar al enige tijd voor gevreesd werd, kwam ook uit: even voor de start van de eerste renner, Iban Mayoz, gingen de hemelsluizen open. Even later hield het echter weer op met regenen, waardoor de wegen in de Rotterdamse haven enigszins konden opdrogen. Daarvan profiteerde Tony Martin: de Duitser van HTC-Columbia verbeterde met 10:10 als eerste de richttijd van Brent Bookwalter (BMC), die ook al in de Giro een sterke proloog reed.

Al snel bleek de Martins tijd niet zomaar zou verbeterd worden. Specialisten Christian Vande Velde (Garmin) en Bradley Wiggins (Team Sky) moesten beiden meer dan driekwart minuut toegeven. Ook de tempobeulen van Team RadioShack kwamen niet in de buurt van Martin: Levi Leipheimer gaf vijftien seconden toe, Andreas Klöden en Janez Brjakovic eindigden ongeveer op een halve minuut, Chris Horner op bijna driekwart minuut.

David Millar kon Martin wél verontrusten: aan het tussenpunt gaf de Brit slechts drie seconden toe, maar hij verzwakte in het tweede deel en kwam op tien seconden over de streep. Op het moment dat Cadel Evans, die een halve minuut moest toegeven, over de streep kwam, begonnen de laatste renners aan hun 8,9 kilometer. Grote namen als Fabian Cancellara, Lance Armstrong en Alberto Contador maakten zich op voor hun eerste kilometers van deze Tour.

Al aan het tussenpunt konden konden de conclusies getrokken worden. Cancellara lag halverwege al een handvol seconden voor op Martin en zette uiteindelijk de puntjes op de i door hem zelfs tien seconden aan de broek te smeren. Daarnaast was Armstrong één seconde sneller dan Contador. Gedreven door dat bericht diepte hij de kloof zelfs nog uit, waardoor hij Contador op vijf seconden zette.

De dagzege was echter voor Cancellara, die zijn zesde seizoenszege pakte. Robert Gesink, die op 51 seconden eindigde, wist de schade al bij al vrij goed te beperken. Hoewel hij mannen als Lance Armstrong, Alberto Contador, Roman Kreuziger en Cadel Evans moest laten voorgaan, hield hij rechtstreekse concurreten Carlos Sastre, Bradley Wiggins, Ivan Basso, Samuel Sanchez en Fränk en Andy Schleck achter zich.

Tour de France (2.HIS)
Proloog: Rotterdam (8,9 km)
Algemeen klassement na de proloog

1. Fabian Cancellara (Zwitserland/Team Saxo Bank)
2. Tony Martin (Duitsland/Team HTC-Columbia) + 10s
3. David Millar (Groot-Brittannië/Garmin-Transitions) + 20s
4. Lance Armstrong (Verenigde Staten/Team RadioShack) + 22s
5. Geraint Thomas (Groot-Brittannië/Team Sky) + 23s
6. Alberto Contador (Spanje/Astana) + 27s
7. Tyler Farrar (Verenigde Staten/Garmin-Transitions) + 28s
8. Levi Leipheimer (Verenigde Staten/Team RadioShack) z.t.
9. Edvald Boasson Hagen (Noorwegen/Team Sky) + 32s
10. Linus Gerdemann (Duitsland/Team Milram) + 35s

16. Niki Terpstra (Nederland/Team Milram) + 36s
32. Lars Boom (Nederland/Rabobank) + 44s
42. Maarten Tjallingii (Nederland/Rabobank) + 49s
48. Martijn Maaskant (Nederland/Garmin-Transitions) z.t.
56. Robert Gesink (Nederland/Rabobank) + 51s
67. Bram Tankink (Nederland/Rabobank) + 54s
132. Koos Moerenhout (Nederland/Rabobank) + 1m10s
138. Karsten Kroon (Nederland/BMC Racing Team) + 1m13s

Volledige uitslag

RIDE Magazine