Caleb Ewan volgt André Greipel op bij Lotto Soudal

Caleb Ewan volgt André Greipel op bij Lotto Soudal

foto: Sirotti

woensdag 8 augustus 2018 om 13:20

Lotto Soudal heeft zijn verwachte opvolger van André Greipel binnen. De Australiër Caleb Ewan maakt namelijk de overstap van het Australische Mitchelton-Scott. De 24-jarige sprinter tekent een contract voor twee seizoenen bij de ploeg van teammanager Marc Sergeant.

Ewan maakte in 2014 als stagiair zijn debuut bij het toenmalige Orica-GreenEDGE. In zijn eerste volledige seizoen bij de ploeg boekte hij maar liefst elf profzeges, waaronder een etappe in de Vuelta a España. In de daaropvolgende jaren mocht hij nog zeventien maal de handen in de lucht steken, waaronder in de Giro d’Italia en de Cyclassics Hamburg.

Dit jaar leek hij een volgende stap in zijn ontwikkeling te hebben gezet, getuige zijn tweede plaats in Milaan-San Remo. De afgelopen maanden werkte hij toe naar zijn debuut in de Tour de France, maar twee weken voor La Grande Boucle kwam het verrassende nieuws dat de Australiër geen deel uitmaakte van de achtkoppige selectie.

Transfer in stroomversnelling na niet-selectie Tour?
Dit tot groot ongenoegen van Ewan, die zich niet kon vinden in het besluit van zijn werkgever. “Kapot zijn is een understatement voor hoe ik me voel naar aanleiding van de beslissing om me thuis te laten. Ik heb zo hard gewerkt om klaar te zijn.” Mitchelton-Scott liet weten zich volledig te richten op een algemeen klassement met Adam Yates.

Sindsdien is de relatie tussen renner en ploeg bekoelt, al probeerde ploegleider Matt White recent wel de kou uit de lucht te halen. “Hij zal in de komende wedstrijden ondersteund worden, zonder twijfel. We sturen hem naar koersen waar hij moet kunnen winnen. Dit heeft hij in het verleden ook al laten zien en wij steunen hem in dit streven”, aldus de oud-renner.

Ewan: “Mitchelton-Scott was niet meer de juiste ploeg”
Ondertussen hengelde Lotto Soudal al nadrukkelijk naar de diensten van Ewan, als gedroomde opvolger van André Greipel. Een kleine week na de transfer van de Duitser naar Fortuneo-Samsic, is de kogel definitief door de kerk. “Ik voelde dat Mitchelton-Scott niet meer de juiste ploeg was. Ik heb echter niets dan respect voor de renners en de organisatie. Ik heb er zoveel geleerd, en hou er veel vrienden aan over.”

“Ik hoop bij Lotto Soudal een nieuw en succesvol hoofdstuk aan mijn carrière toe te voegen. Het is een ploeg met een rijke historie, zowel op sprintgebied als in het klassieke werk. Ik hoop het in de toekomst ook goed te doen in de klassiekers. Het plan is echter ook om een heuse sprinttrein op de rails te zetten. We spreken hier over een meerjarenplan”, aldus Ewan.

Sergeant is in zijn nopjes met de transfer. “We hebben intern lang gesproken over het post-Greipel-tijdperk. Die periode is nu aangebroken. We wilden opnieuw een sprinter met potentie, en Caleb heeft dat. Het is iemand die ontzettend aardig is, maar ook weet wat hij wil. Zijn ambities lopen overeen met die van het team. De focus zal liggen op het sprinten, maar we vergeten het klassieke werk zeker niet.”

Dit artikel delen:

21 Reacties

Nul verstand 8 augustus 2018 om 13:25

Bah, lelijke transfer. Ik zie young Caleb echt niet rijden in het shirt van Lotto.

0
tricoloor 8 augustus 2018 om 13:25

Voor de sprint een goede vervanger, maar ze missen met greipel wel een hele goede knecht in de klassiekers

0
Martinbosui 8 augustus 2018 om 13:28

Deze konden we verwachten. Snap dat Ewan weg wilde nadat hij niet geselecteerd werd voor de tour!

0
Shinzawai 8 augustus 2018 om 13:32

Het lijkt me eerder andersom: Ewan niet naar de Tour, omdat hij niet wilde blijven.

0
dacosta 8 augustus 2018 om 13:37

Top transfer! Nu Kluge en Mezgec nog…

0
Vinyakke 8 augustus 2018 om 13:52

Ik vind het wel frappant dat Paul de geyter bij zijn aanstelling als CEO bij LTS loopt te verkondigen dat hij meer (Belgische) toppers in het voorjaar wil aantrekken. We zijn bijna een jaar later en ik lees zelfs niets van interesse. En dat terwijl de Nederlandse lotto haast elke goede Belg in het voorjaar probeert binnen te hengelen (van aert, Philipsen, ….) . Is die nu van gedacht veranderd? Is er geen budget? Zijn ze achter de schermen bezig met een andere renner?

0
albertooo 8 augustus 2018 om 14:00

@Vinyakke
Ze hebben toch Tom Boonen in de ploeg?

0
KennyKlimmen 8 augustus 2018 om 14:02

Hofland voor de lead out…..?

0
castroviejo 8 augustus 2018 om 14:10

@Vinyakke ga je dat nu onder elk bericht zetten waarbij LTS wordt genoemd? Met Vanhoucke & Thijssen hebben ze toch twee Belgische beloften binnengehaald. Voor Greipel is er ook niet echt een Belg te vinden die hem kan vervangen en LTS heeft toch al decennia lang een topsprinter in de gelederen. Je punt vind ik dus toch enigszins onterecht.

0
Geflitst 8 augustus 2018 om 14:17

Dit jaar al 2e in Milaan-San Remo en ik zie hem in de toekomst ook wel eens meedoen voor winst in Gent-Wevelgem.

0
molovin 8 augustus 2018 om 14:18

Hele goede sprinter, maar van de aanstormende generatie toppers lijkt hij mij de 3e achter Groenewegen en Gaviria.

0
tvm 8 augustus 2018 om 14:18

Na Hansen de volgende Australiër die zoveel mogelijk grote rondes aaneen wil rijgen?

0
fringale 8 augustus 2018 om 14:39

Zie daar de nieuwe koning van de Scheldeprijs

0
Vinyakke 8 augustus 2018 om 14:40

@ castroviejo
Heb dat inderdaad al eens gepost maar werd toen begrijpelijk niet op ingegaan aangezien het artikel vooral over de contracten-affaire ging. Dit artikel sluit naadloos aan bij mijn opmerking destijds dus ik heb even wat knip-& plakwerk gedaan.

0
Vinyakke 8 augustus 2018 om 14:43

Over de inhoud: Vanhoucke en Thijssen hebben nog niets bewezen he, het ging destijds over toppers, ik dacht zelfs wat hij GVA als voorbeeld aanhaalde. Dan ben je over een heel ander niveau bezig he. Als ik dan een jaar later vaststel dat de enige noemenswaardige transfer greipel vervangen door ewan is, zakt mijn broek af. Dan heb je ofwel een te grote bek ofwel zit er nog iets in de pijplijn.

0
Koersmaniak 8 augustus 2018 om 15:00

Lotto Soudal heeft in mijn ogen 3 kopmannen: Wellens, Benoot en Greipel, deze laatste wordt waardevol vervangen door Ewan.

Ik las uitspraken dat De Geyter Van Avermaet wou aantrekken en tegen 2020 tot de top5 van het wielrennen wil behoren.
Greg en youngsters Van Aert, De Plus en Philpsen,.. gaat niet naar Lotto, dus ik ben benieuwd welke namen De Geyter gaat aantrekken. Naast Ewan zingen maar weinig namen rond.

Ik hoop dat men ook inzet in het omringen en ontwikkelen van ronderenners Lambregt en Vanhoucke.

0
Arema Pro Cycling Team 8 augustus 2018 om 15:22

Vermoedt volgend jaar gewennings jaar voor Lotto en Ewan. In 2020 zal hij er dan wel staan.

0
jdijkhof 8 augustus 2018 om 15:50

Mooie slag van Lotto Soudal
Ewan behoort samen met Groenewegen, Gaviria en Sagan toch tot de 4 beste sprinters vd wereld.

0
osca freire gomez 8 augustus 2018 om 15:56

Misschien hoort Viviani ook nog wel in het rijtje beste sprinters ter wereld thuis

0
Gebruikersnaam 8 augustus 2018 om 16:34

Verwacht dat Gaviria en Groenewegen wel vaker zullen winnen, maar dat het bij Ewan spectaculairder zal zijn. Lijkt me daarom ook meer een opvolger van McEwen dan van Greipel.

0
castroviejo 8 augustus 2018 om 17:21

@Vinyakke Deels gelijk maar ze hebben ook het contract van Wellens verlengt en dat is toch echt een mooie Vlaamse topper die ze hebben kunnen behouden. Maar als je het heel letterlijk neemt hebben ze nog geen nieuwe grote vis. Wellicht zit die nog in het vat :-)

0

Headlines

Populair

Materiaalzone