Caleb Ewan wil Parijs halen: “En daar de sprint winnen”

donderdag 30 juni 2022 om 08:13
Caleb Ewan wil Parijs halen: “En daar de sprint winnen”

foto: Cor Vos

Caleb Ewan wil Parijs halen. De Australiër wist in zijn carrière slechts twee grote rondes uit te rijden, maar is van plan om die teller de komende Ronde van Frankrijk op drie te zetten. “Als ik gezond blijf, wil ik Parijs zeker halen. En daar de sprint te winnen, elke sprinter wil er als eerste over de streep komen”, zegt Ewan op het persmoment van zijn ploeg Lotto Soudal.

“Ik heb geen grote ronde meer afgewerkt sinds 2020, alleen al voor mijn benen zou het goed zijn om uit te rijden. Ik heb veel gefocust op het klimmen om er echt door te geraken”, vertelt Ewan, die natuurlijk niet alleen bezig is met uitrijden. Hij komt naar de Tour om te presteren, in de massasprints. “Ik wil winnen. Er zijn niet zoveel kansen als vorig jaar. Maar er zijn zeker nog vijf à zes mogelijkheden op een sprint. En als ik goed kan meeklimmen, dan zelfs iets meer. Ik moet sowieso elke kans grijpen.”

Lead-out
In het verleden won Ewan al vijf Touretappes, maar dit jaar kan hij niet beschikken over enkele belangrijke renners in zijn sprinttrein. Jasper De Buyst, Roger Kluge en Rüdiger Selig staan niet op de startlijst. Ewan heeft echter vertrouwen in de renners die er wel bij zijn om hem te ondersteunen. “Ik heb veel vertrouwen in de jongens van mijn lead-out. Zij zijn zeer sterk”, aldus The Pocket Rocket. Hij heeft onder anderen Reinardt Janse van Rensburg als loods.

“Het is het beste team dat we kunnen brengen, maar we moeten onze tactiek een klein beetje wijzigen. Het belangrijkste wat zij moeten doen is mij op een kilometer van de meet in een goede positie te brengen, vandaar kan ik het zelf wel aan. Ze hoeven me dus niet per se af te zetten op 200 meter van de streep. Als ze mij al uit de wind houden in de laatste tien kilometer en mij in goede positie afzetten onder de rode vod, kan ik het zelf wel afmaken.”

Sprintkansen
Hoeveel kansen verwacht Ewan te krijgen in een Tour vol lastig etappes? “De tweede en derde rit zouden op een sprint moeten uitdraaien, maar veel zal afhangen van de wind. Zeker in de tweede rit over de brug. Op dit moment lijkt het wel mee te vallen, maar er kan nog veel gebeuren tegen dan. Het zal wel wat winderig zijn, dus het peloton zal nog altijd heel nerveus zijn. Iedereen zal vooraan willen zitten. Het zal waarschijnlijk geen massasprint worden, maar wel nog altijd in een sprint eindigen.”

Dit artikel delen:

10 Reacties

Kopinkas 30 juni 2022 om 08:21

Denk dat ze er bij Lotto niet echt wakker van liggen of Ewan al dan niet uitrijdt, maar vooral hopen dat hij onderweg één of twee ritten kan pakken.
Waar hij vroeger een garantie was op succes, is dat in de voorbije twee GT’s plots omgeslagen. Drie GT’s op een rij zonder ritsucces zou het vertrouwen verder doen afbrokkelen…
Toont nog maar eens aan hoe uitzonderlijk de 12 opeenvolgende GT’s met ritwinst waren die Greipel voor Lotto scoorde.

Thoin 30 juni 2022 om 09:36

Zeker knap wat Greipel deed, maar vergeet niet dat de gorilla een hele ploeg had voor hem: Bak, Hansen, Sieberg, Roelandts en Henderson(Debusschere)(De Buyst). Dan had je nog één iemand die vlucht moest terughalen.

Arema Pro Cycling Team 30 juni 2022 om 08:53

Ik zie Ewan Parijs niet halen. Eerder weer een ‘abandon’.

Mystery Rider 30 juni 2022 om 10:44

De voorbije GTs heeft hij wel degelijk getoond hoe goed hij is om in de eerste ritten hard tegen het asfalt te gaan – als hij daar zijn lesje uit geleerd heeft haalt hij Parijs – anders waarschijnlijk een volgende opgave !

salem 30 juni 2022 om 09:47

Er zullen vast genoeg meningen en redenen zijn waarom het allemaal professioneel is dat Ewan halverwege afstapt, als hij zijn ‘ritje’ gewonnen heeft. Het zou knap zijn als het hem dit keer wel lukt, maar ik vind de Ewan-tactiek altijd zo sneu en respectloos overkomen; zowel naar zijn fans, de organisaties en andere renners die wel de Tour willen rijden en Parijs willen halen.

Ik kan mij ook niet aan de indruk onttrekken dat hij dit nu alleen maar voor de bühne zegt, zodat hij vooraf geen/minder kritiek krijgt…

Poeksel 30 juni 2022 om 09:52

Je haalt nu de Giro en de Tour door de war. Al die grote rondes lijken ook op elkaar he?

Koers 30 juni 2022 om 10:03

Je kunt natuurlijk ook redeneren dat sommige renners niets in de laatste week van de Giro te zoeken hebben en dan zich maar volledig gaan voorbereiden op de tour. Zodat ze daar de fans kunnen tonen wat ze kunnen. Die laatste week in de Giro rijdt ie natuurlijk ook nauwelijks in beeld.

salem 30 juni 2022 om 15:47

@Poeksel: Tour, Giro of Vuelta, dat kan mij niet zoveel schelen: van de 9 grote rondes rijd hij er maar twee uit. Zullen vast allemaal ‘redenen’ zijn maar als fan zie ik liever topsporters tot het einde strijden, tenzij je echt niet anders kan. Als je ziet hoeveel renners er nu graag naar de Tour willen en enorm teleurgesteld zijn, dan vind ik zijn jaarlijkse tactiek om halverwege af te stappen ronduit respectloos. Dit is gewoon vaste prik van deze man…

@Koers: klopt, er zullen ongetwijfeld 1001 redenen zijn waarom dit ’tactisch’ te verantwoorden is maar er zijn ook genoeg sprinters die wel doorrijden. Daar heb ik veel meer respect voor.

Jean Dumas 30 juni 2022 om 10:29

Ongelooflijk dat ze niet een sprintersritje hebben ingepland tussen week 1 en Parijs. Alleen de vluchtersrit naar Cahors heeft een finale die vlak is.

Monsieur vdS 30 juni 2022 om 10:35

Ik vind het vooral interessant dat hij 6 sprintetappes ziet en ‘misschien wel meer als het klimmen goed gaat’. Rit 2, 3 en 4 naar Calais lijkt me ook wel. Roubaix lijkt me niet. Daarna heel lang niks met misschien Saint Etienne en carcasson maar dat zijn ook mooie vluchters ritten. Daarna laatste etappe voor tijdrit maar die is ook traditioneel lastig te controleren. Als het een beetje tegen zit zouden het zomaar maar 3 sprints kunnen worden. Anders wel 6

Headlines

Populair

Materiaalzone