Caleb Ewan over bosbranden in Australië: “De rook brandde mijn keel door”

zaterdag 18 januari 2020 om 16:24
Caleb Ewan over bosbranden in Australië: “De rook brandde mijn keel door”

foto: Cor Vos (archief)

Caleb Ewan arriveerde donderdagavond als laatste deelnemer van de Tour Down Under in Australië. De sprinter van Lotto Soudal hoopt in de eerste WorldTour-wedstrijd van het seizoen direct te scoren, maar wil voordat de eerste etappe van start gaat nog iets kwijt over de bosbranden die het land de afgelopen maand zo teisterden. Daarmee kwam de Australiër afgelopen maand regelmatig mee in aanraking: “De rook brandde mijn keel door.”

De in Monaco woonachtige Ewan was de afgelopen maanden regelmatig op bezoek in Australië om vrienden en familie te zien, maar ook om bij te trainen voor de start van het nieuwe wielerseizoen. “In een bepaalde week blies de felle wind de rook van de bosbranden richting Sydney”, vertelt hij. “Je kunt dan één of twee dagen binnen blijven, maar op de derde dag moet je toch weer de fiets op. Gezond was dat niet, want de luchtkwaliteit was vreselijk.”

47 sigaretten
“Een vriend berekende achteraf dat de lucht die ik op die training inademde even ongezond was als het roken van 47 sigaretten. Ik heb nog nooit gerookt en ik heb dus geen idee hoe dat is, maar dit voelde alleszins zeer slecht”, gaat The Pocket Rocket verder tegen Het Nieuwsblad. “Toen ik de dag erna wakker werd, voelde ik mij doodziek. Ik kon zelfs niet spreken.”

Het is voor Ewan de enige directe aanraking geweest met de bosbranden in Australië, maar in New South Wales – de omgeving waar de Australiër is geboren – heeft de Australiër veel gevolgen van de bosbranden ondervonden. “Daar waren ook bosbranden. Ik woonde daar van mijn zevende tot mijn zeventiende. Toen waren de heuvels rond Bowral nog groen. Nu zijn ze bruin of zwart. Het is vreselijk.”

Tour Down Under
De Tour Down Under gaat, ondanks de bosbranden, ‘gewoon’ door. Op 21 januari staat de eerste etappe tussen Tanunda en Tanunda op het programma. De organisatie liet eerder weten tijdens de wedstrijd de omstandigheden in Australië nauwkeurig in de gaten houden om de veiligheid van de renners te garanderen.

Dit artikel delen:

7 Reacties

Rawolf 18 januari 2020 om 16:28

En toch fietsen ze lekker door…

0
Samlambeej 18 januari 2020 om 16:39

Santos, al jaren de naamsponsor van de TDU is een olie- en gasbedrijf dat in Australië de natuur vernietigt voor haar activiteiten.

Kom je als renners echt in opstand heb je volgend jaar simpelweg geen wedstrijd meer.

0
Vinyakke 18 januari 2020 om 17:07

*die
*vernietigt

0
Martino87 18 januari 2020 om 18:26

@Vinyakke is het ‘die bedrijf’ of ‘dat bedrijf’?

0
Samlambeej 18 januari 2020 om 19:06

Vinyakke heeft Zuid-Afrikaans bloed, ik neem het hem niet kwalijk.
Bedankt, bij deze aangepast.

0
Rawolf 18 januari 2020 om 19:48

Mwa, kortzichtig.

Als je moreel gaat kijken naar de sponsors kan je de helft van de WT ploegen wel opdoeken helaas.

0
toke 19 januari 2020 om 04:41

Taal verbeteraars zijn vervelende mensen……google maar eens op taalverbeteraars.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone