Burgemeesters protesteren tegen Ronde van Lombardije op 15 augustus

vrijdag 19 juni 2020 om 17:02
Burgemeesters protesteren tegen Ronde van Lombardije op 15 augustus

De Muro di Sormano tijdens de Ronde van Lombardije 2019 - foto: Cor Vos (archief)

Het was een heel gedoe om de Italiaanse monumenten een nieuwe plek op de kalender te geven, maar mogelijk moet er opnieuw geschoven worden. De burgemeesters van Magreglio (van de Madonna del Ghisallo) en Sormano (van de Colma di Sormano en de Muro di Sormano) protesteren tegen zaterdag 15 augustus, de nieuwe datum van de Ronde van Lombardije. Dat is namelijk een nationale feestdag.

En op Ferragosto, die nationale feestdag, is heel Italië vrij. “Wie heeft Il Lombardia tijdens Ferragosto op de kalender gezet? Wij willen het niet”, klinkt het volgens Tuttobiciweb. Eerder maakte ook de burgemeester van San Remo bezwaar toen gesuggereerd werd om Milaan-San Remo op die datum in te plannen. Die koers is nu op 8 augustus ingepland.

‘Niet de mankracht om alles te controleren’
Danilo Bianchi, burgervader van Magreglio, noemt de monumentale klassieker op 15 augustus onhandelbaar. “Hoe is het mogelijk om op die datum een groot evenement te organiseren? Hoe kunnen we de sociale afstand bewaren? We hebben maar een politie-eenheid en zelf kan ik niet veel doen. Ik zal vertellen dat we niet de mankracht hebben om de sociale afstand te controleren die dag”, aldus Bianchi.

“De Valassina (een vallei waarin de rivier Lambro-rivier loopt, red.) zal op die dag ook overspoeld worden door automobilisten. Het risico is dat mensen drie uur lang in de rij staan en dan toch besluiten om ergens anders heen te gaan. Dat levert ook financiële schade op voor de restauranthouders”, zegt de burgemeester.

Weinig vrijwilligers
Zijn collega Giuseppe Sormani van de gemeente Sormano sluit zich daarbij aan. “Het was prima geweest om de koers te organiseren voor of na Ferragosto, maar op 15 augustus zullen er weinig vrijwilligers zijn. Zij gaan, terecht, de feestdag met hun familie doorbrengen. Ik heb tegen de organisatie mijn twijfels geuit en herhaald dat het moeilijk wordt om de wedstrijd op deze dag te beheersen.”

Dit artikel delen:

10 Reacties

Etio 19 juni 2020 om 17:48

Zo te horen zal het heel lastig worden om het op 15 augustus te organiseren. Overlap met de Dauphiné is ook verre van ideaal. Zou Il Lombardia wellicht op een zondag of op een woensdag (doordeweeks) georganiseerd kunnen worden?

skylimit 19 juni 2020 om 19:49

Waar is de tijd gebleven dat er niet door burgemeesters of andere instanties gezanikt wordt over evenementen en of deze al dan niet kunnen doorgaan?

Als het Giro was, zou het vermoedelijk geen probleem zijn, zoals met de Tour de France die normaal ook op de Nationale Feestdag 14.07 doorgang vindt.

Romāns Vainšteins 19 juni 2020 om 19:50

Il Lombardia staat gewoon heel leijk gepland in de nieuwe kalender, eigenlijk moet je hem gewoon tijdens de vuelta inplannen.

harryjohan71 19 juni 2020 om 20:23

Of tijdens de giro, hebben ze ook een sterk deelnemersveld

Fred Postma 19 juni 2020 om 22:44

Burgemeesters zijn vaak middelmatige ijdele figuren, geobsedeerd door controle en regelgeving.

guyremgabdel 19 juni 2020 om 23:44

Burgemeesters dragen verantwoordelijkheid voor alles wat op hun grondgebied gebeurd. Bijeenkomsten zoals bij de racisme-betogingen of de viering zoals in Napels, daar zijn ze als de dood voor. Want dan mogen ze het komen uitleggen bij de ministers van BZ en Volksgezondheid. Als ze roekeloos zijn omgesprongen met de coronaregels, kunnen ze achteraf medeaansprakelijk worden gesteld en kunnen er rechtszaken van komen.
Ik kom veel in Italië door de koers en Ferragosto is er dé feestdag met in elke stad of dorp sagra’s, optochten, kermis, volksspelen, etc. Wsch gaan ze die allemaal sterk moeten aan banden leggen of verbieden wegens corona, en dan komt daar uitgerekend op die dag een wielercircus voorbij. Het kabinet van de burgemeester zal de komende weken goed vol zitten.

Romāns Vainšteins 20 juni 2020 om 07:24

Ah ja, het verzinsel ‘burgemeesters zijn aansprakelijk voor virus besmettingen’ weer. Manmanman, hoe krijg je het bedacht zeg?

guyremgabdel 20 juni 2020 om 08:55

Aan je alweer “grappige” reactie veronderstel ik dat je ook nog niet teveel verantwoordelijkheid hebt moeten nemen voor anderen in je loopbaan.

Romāns Vainšteins 20 juni 2020 om 11:33

Wat is dat nou weer voor een onzinnig drogstatement nadat ik je denkbeeldige wetje platter dan de Moeren plavei? Ik weet niet hoe je het in B zegt maar je lult uit je nek, er gaat helemaal niemand voor een virus besmetting aangeklaagd worden.

Fred Postma 19 juni 2020 om 23:52

Waarom sanctioneert de regering dan de Giro?

Headlines

Materiaalzone

Populair