Bruyneel heeft spijt van arrogante houding US Postal: “Dat was volledig verkeerd”

woensdag 4 april 2018 om 14:51
Bruyneel heeft spijt van arrogante houding US Postal: “Dat was volledig verkeerd”

foto: Sirotti (archief)

Johan Bruyneel heeft in Het Nieuwsblad openlijk gesproken over zijn periode bij US Postal. De voormalig ploegleider van de Amerikaanse formatie rondom Lance Armstrong zegt spijt te hebben van de arrogante houding die de ploeg opzette, waarmee veel vijanden zijn gemaakt. “Daar heb ik spijt van en dat kan ik niet meer ongedaan maken. Je zat in een roes, de focus lag enkel en alleen op resultaten. Ik ben beschaamd over hoe ik me in sommige situaties gedragen heb”, zegt hij.

Door zijn betrokkenheid in de dopingzaak rondom Armstrong en US Postal zit Bruyneel een schorsing van tien jaar uit. “Ik kan nog altijd niet alles over de zaak zeggen, omdat ze nog loopt voor het CAS, maar ik weet wel dat Lance en onze ploeg het systeem niet uitgevonden hebben”, geeft Bruyneel aan. “Het is niet bij ons begonnen en het is niet bij ons geëindigd. Het is makkelijk om Lance en de ploeg de schuld te geven van alles wat ooit fout gegaan is in het wielrennen, maar sorry: ik ga daar niet mee akkoord.”

De houding van US Postal in de jaren dat de ploeg heerste, zit Bruyneel nog steeds dwars. “Ik wil het geen intimidatie noemen, veeleer arrogantie. Daar heb ik aan meegedaan en dat was volledig verkeerd. We hebben veel vijanden gemaakt, dat is een feit”, aldus de inmiddels 53-jarige Belg, die zegt dat een emotioneel zware periode hem veranderd heeft. “Het was zeer moeilijk en dat is het nog altijd.”

“De financiële schade voor mezelf is heel groot”, laat Bruyneel weten. “Veel groter dan iedereen denkt. Het USADA-rapport is verschenen in 2012 en sindsdien heb ik geen inkomen meer. We zijn nu zes jaar verder. Is het allemaal mijn verdiende loon? Het antwoord op die vraag is heel complex. Ik vind het wel frappant: Lance zijn zeven Tour-zeges zijn afgenomen, maar niemand van de renners achter hem claimt de overwinning. Waarom is dat?”

Dit artikel delen:

19 Reacties

Wheely 4 april 2018 om 14:59

Ik bespeur een katholieke inslag, op zich is het nooit te laat voor spijt maar op deze manier heb ik het er niet zo mee.

Kingstown 4 april 2018 om 15:07

Ik hoop dat er ooit nog een goede documentaire gemaakt gaat worden over deze periode. En dat niet op het niveau van Andere Tijden sport, maar meer zoals onlangs is gedaan bij Wild Wild Country. Een heel ander onderwerp, maar op die manier kan een fascinerend inkijkje gegeven worden over een meer dan interessante periode van het wielrennen.

vluggejapie 4 april 2018 om 15:07

De spijtbetuiging lijkt sympathiek maar met de retorische vragen komt de aap uit de mouw. Good riddance.

largegnolls 4 april 2018 om 15:09

Het zal ongetwijfeld met de vraagstelling te maken hebben, maar wat mij stoort aan dit soort uitspraken is spijt hebben van bepaalde zaken en vervolgens naar een ander wijzen (de andere renners uit die tijd bijvoorbeeld). Is het zo moeilijk om te zeggen: we zaten fout, we zijn gepakt, we gedroegen ons niet netjes … sorry.

Lopopodium 4 april 2018 om 15:23

“Lance zijn zeven Tour-zeges zijn afgenomen, maar niemand van de renners achter hem claimt de overwinning. Waarom is dat?”

Ja, waarom is dat dan? Geen oninteressante vraag. Jammer dat hij het antwoord niet biedt.

Rikkert 4 april 2018 om 15:23

Ik begin bijna medelijden te krijgen…

Poeksel 4 april 2018 om 15:27

Ik vind het wel een stap vooruit dat hij erkent dat de houding niet goed was. In het geval van Armstrong lijkt het me dat het niet alleen om arrogantie maar ook om intimidatie ging, maar ik weet niet of Bruyneel daar een rol in speelde.

barthvos 4 april 2018 om 15:51

Bij het afnemen van de overwinningen van Lance Armstrong werd gelijk gezegd dat voor de diskwilifacties van Lance Armstrong geen anderen zouden worden aangewezen. Dat Bruyneel dit niet meeneemt in zijn overweging is voor mij een teken dat hij het spel dat hij in de media speelde tijdens de periode dat hij ploegleider van Lance Armstrong was waarvoor hij nu spijt betuigt nog steeds niet verleerd is. Het getuigt van slechte journalistiek dat het Nieuwsblad kennelijk niet vermeldt dat er geen anderen zouden worden aangewezen. Een kritisch journalist legt een figuur die cruciale feiten achterhoudt het vuur onmiddellijk aan de schenen. Nog steeds teveel respect voor Bruyneel dus.

Bovendien vind ik het ronduit schandalig dat de organisatie van De Ronde van Vlaanderen nadat Lance Armstrong met een overduidelijke smoes toch niet komt Johan Bruyneel ook/wel uitnodigt. Deze organisatie heeft nog steeds niet begrepen dat het dopinggebruik in het wielrennen toendertijd echt een groot gevaar is geweest voor de sport als geheel. Wat zouden de sponsors van De Ronde van Vlaanderen hiervan vinden? Ik mag hopen dat de organisatie in een stevig gesprek met vertegenwoordigers van de sponsors even een lesje in public relations krijgen.

ghostwriter 4 april 2018 om 16:15

Ugh, ik hoop dat we mannen als Bruyneel en Riis nooit meer terug zien als ploegleiders in de WT. Het zijn niet alleen valspelers maar ook criminelen.

Jacco van Stierop 4 april 2018 om 16:35

Misschien een middagje gaan praten met Brailsford?

speedline 4 april 2018 om 17:39

Het was gewoon een periode mensen doet toch eens niet zo moeilijk. Dat is voorbij en we gaan weer verder, ook met de personen uit die tijd. Ik heb daar totaal geen problemen mee. Riis, bogard, armstrong en ook erik dekker iedereen is welkom. De uci moet maar zorgen dat mensen gepakt worden dat is in iedere sport zo.

leegloper 4 april 2018 om 17:59

@barthvos,
Goede post. Dat ene was ik alweer vergeten.
Bruyneel klaagt over zijn financiele schade, maar hij heeft ook een paar jaar flink eraan verdiend. En daardoor hebben anderen weer minder verdiend.

Titaantje 4 april 2018 om 18:03

“Ik kan nog altijd niet alles over de zaak zeggen, omdat ze nog loopt voor het CAS” –> “ik wil nog steeds geen openheid van zaken geven, want dat doe ik naar het CAS ook niet”

mark vv 4 april 2018 om 18:37

Spijt komt altijd te laat.

Mwielerfan 4 april 2018 om 18:48

@barthvos dat het destijds zo besloten is zegt nog steeds niks over waarom dat zo is. Terechte vraag dus van bruyneel.
Verder goed dat ie spijt betuigd maar hypocriet dat ie zielig doet. Hij beweert 6 jaar werkloos te zijn maar ik lees niks over hoeveel hij in de jaren daarvoor binnen harte, wat voor werk hij zocht.
Excuses om vervolgens verongelijkt te doen. Hij past nog steeds goed bij armstrong.

Slurpie Blauw 4 april 2018 om 21:06

Dit is 1000 jaar geleden. Het enige waar het omgaat is de betrokkenheid van Bruyneel met doping van het team.

barthvos 4 april 2018 om 21:34

@Mwielerfan
Waarom de klasseringen van Armstrong niet doorgegeven zijn aan degenen die na hem kwamen in de klasseringen is niet van belang. Er is toendertijd heel duidelijk gemaakt dat dat zo geregeld is. Overwinningen claimen door mensen die na Armstrong als tweede zijn geeindigd was sowieso zinloos en het feit dat er niet geclaimd is betekent dat degenen die als tweede waren geeindigd het toen beter hebben begrepen dan Bruyneel nu.

Brakkel 4 april 2018 om 21:45

Zolang Virenque en Zabel de andere recordhouders blijven, blijft Armstrong dat voor mij ook.

Polleke 4 april 2018 om 23:32

Even eerlijk… als de tweede recht in zijn schoenen staat dan gaat die toch alle middelen aanwenden om zijn verdiende prijs te krijgen…

Headlines

Materiaalzone