Na afloop van de vierde etappe van de Giro d’Italia ging het vooral over een incident in de slotkilometers. Luca Wackermann en Etienne van Empel, twee renners van Vini Zabú-Brado-KTM, kwamen ten val doordat een laaghangende helikopter de dranghekken omver had geblazen. Brent Bookwalter zag het gebeuren en roept op tot actie.

De renner van Mitchelton-Scott, die zich als afgevaardigde van de Noord-Amerikaanse afdeling van rennersvakbond CPA bezighoudt met de veiligheid van de wielersport, is van mening dat RCS Sport zijn verantwoordelijkheid moet nemen. De Giro-organisatie wijst echter met een beschuldigende vinger naar de bestuurder van de helikopter.
Bookwalter in gesprek met Cyclingnews: “Het is een terugkerend iets. Het is makkelijk om iemand anders de schuld te geven, maar uiteindelijk is RCS verantwoordelijk voor de organisatie van de Giro d’Italia. De helikopter vliegt daar om een wedstrijd van RCS in beeld te brengen. Als de crew geen verantwoording moet afleggen aan RCS Sport, aan wie dan wel? Vliegen ze daar gewoon op eigen gezag?”
Veilige omgeving voor de renners
De 36-jarige Amerikaan heeft een duidelijke mening als het gaat om het thema veiligheid in de koers. “Het is aan de organisatie om een veilige omgeving voor de renners te creëren. Als men niet in staat is om de helikopterpiloten in bedwang te houden, dan hebben we geen helikopters nodig tijdens de koers. Al weet ik ook wel dat het erg belangrijk is om het wielrennen in beeld te brengen.”
“Het is echter belachelijk dat renners naar het ziekenhuis moeten na domme fouten. Dit soort dingen mogen gewoon niet gebeuren”, aldus Bookwalter. De rennersvakbond liet gisteren weten het incident in de Giro te zullen onderzoeken, maar Bookwalter heeft weinig vertrouwen in de CPA. “Ik ben nu vooral gefrustreerd over de hele gang van zaken.”
Kritiek op rennersvakbond CPA
“Het is makkelijk om te zeggen: we gaan het tot op de bodem uitzoeken. We hebben de afgelopen periode ontzettend veel aangedragen en we proberen ook samen te werken met de CPA, maar er wordt nauwelijks actie ondernomen. Er volgt nooit een sanctie na een incident, niemand is aansprakelijk en de organisatie biedt vaak ook niet zijn excuses aan.”
“Het is makkelijk om de mond vol te hebben over veiligheid. Je kunt wel zeggen dat je iets gaat onderzoeken, maar dat zorgt er niet voor dat Luca (Wackermann, red.) het ziekenhuis mag verlaten.”
14 Reacties
Terecht en sterk van hem dat hij dit aankaart.
Ik neem aan dat helicopterpiloten tijdens hun opleiding geleerd hebben dat laag vliegen gevaarlijk is, maar het kan geen kwaad als benadrukt wordt dat het bij wielerwedstrijden extra gevaarlijk is.
Als de hekken de 'wind' van een helikopter niet aankunnen, dan lijkt me dat een windvlaag ook voor problemen zou kunnen zorgen. Volgens mij begint dit gewoon met strakke regelgeving rondom de plaatsing van hekken, en dat lijkt mij de verantwoordelijkheid van de organisator van de race.
Dat steeds maar afschuiven van de verantwoordelijkheid vind ik heel schadelijk. Laat daar nou gewoon eens sluitende regelgeving rond komen. Als er dan een voorval is, dan is in ieder geval duidelijk waar het probleem ligt, en dus ook waar er moet worden verbeterd.
Nu gebeurd er wat, maar niemand is verantwoordelijk, dus niemand verandert wat, en de volgende keer gebeurt gewoon weer precies hetzelfde, en voelt weer niemand zich verantwoordelijk.
Dit is een tweeledig issue:
1. De eeuwige discussie over hekken. Die zouden allemaal geplaatst moeten worden en van het type moeten zijn als in de Tour.
Hier heeft niet alleen RCS een aandeel in, maar ook de UCI.
2. Hoe kan het dat zo’n helicopter zo laag mag vliegen?
Staan de hekken gewoon fatsoenlijk opgesteld is het maar de vraag of er wat gebeurd, maar alsnog moet het niet kunnen dat zo’n helicopter zo laag vliegt.
Renners zijn het middel als doel om geld te verdienen. Nummers zijn ’t.
Letterlijk met 2x achter op hun rug.
Bugno snel paraat om aan te geven dat de hekken van de RCS de allerveiligste zijn. Die hele CPA is één grote grap, een partij die belangen van veel partijen verdedigt, maar niet die van de renners.
Snap de kritiek op Bugno wel, maar toch, in zijn positie is het bijkans niet mogelijk het goed te doen. Heeft de PCA uberhaupt middelen?
Juridisch lijkt het mij duidelijk welke organisatie aansprakelijk is, dat moet vastgelegd zijn in documenten. De bestuurder van de helicopter lijkt me niet aansprakelijk, dan blijft over de GIRO-organisatie dan wel het bedrijf van die helicopter. En die zou dan bestraft kunnen worden. Maar dan moet er wel een zaak worden aangespannen. Wie gaat dat dan doen, en heeft er de middelen voor?
Deze helikopter vloog zo laag dat hij hekken omver blies – dat mag natuurlijk nooit gebeuren. Maar ook om andere redenen zijn laagvliegende helikopters een risico: ze beïnvloeden de koers. Ze kunnen iemand een duwtje in de rug geven of juist tegenwerken. Je mag toch aannemen dat hier regels voor zijn. Maar wie maakt die en wie moet ze handhaven?
Ik vraag me af in hoeverre ongevallen in de wielersport daadwerkelijk onderzocht worden. En dan niet om de zwarte piet (mag dat nog?) aan te wijzen. Maar om herhaling te voorkomen.
En in die zin is de kritiek van Bookwalter helemaal terecht. Want er wordt keer op keer gevallen, maar er verandert niks. Slappe organisatie. Slappe vakbond. Slappe UCI.
Ik vraag me werkelijk af waarom de “verbetermolen” in het wielrennen niet op gang komt. Zou dat te maken hebben met al die conservatieve navelstaarders, die al decennia in de koers zitten en vinden dat valpartijen normaal zijn?
Ik hoop dat van Empel en Wackermann geen boete hoeven te betalen voor de beschadeging van het hekwerk.
Bookwalter is bestuurlid van de Association of North American Professional Road Cyclists (ANAPRC), die op haar beurt weer een tak is van de CPA. Wat kan Bookwalter zelf doen om zaken te verbeteren binnen en vanuit die organisaties?
Eerder dit jaar gaf Bookwalter zelf toe dat de macht en middelen van een rennersvakbond beperkt zijn:
“I think as a riders’ association, we’re somewhat respected, but not to the level that the other stakeholders are. We’re the ones in the room with the least resources in terms of what we put into our association. The race organisers, teams and governing bodies have a much more stacked roster than we do in terms of experts and professionals in business, law and marketing.” (bron: cyclingnews.com)
Geen woord over die hekken? Maak gewoon regelgeving over welke hekken en hoe ze vastgezet dienen te worden en je bent klaar. Dan kunnen de daarvoor bevoegde instanties helikopter piloten die laag vliegen aanspreken wat ze willen maar gaan er geen renners onderuit.
Ik snap ook niet dat er zoveel motoren van de pers moeten rondrijden tijdens wielerrondes. Zorgt vaak voor gevaarlijke situaties . De veiligheid van de rijders moet gewaarborgd blijven deels door hunzelf maar zeker ook door de organisitoren.