Brandon McNulty boekt tweede seizoenszege in Faun-Ardèche Classic
foto: Cor Vos
Julian Dubbeld zaterdag 26 februari 2022 om 15:59

Brandon McNulty boekt tweede seizoenszege in Faun-Ardèche Classic

Brandon McNulty is goed begonnen aan 2022. Nadat de Amerikaan eerder al de eerste dag van de Challenge Mallorca achter zijn naam zette, won hij zaterdag solo de Faun-Ardèche Classic. Mauri Vansevenant en Sepp Kuss mochten mee het podium op.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

De organisatie van de Faun-Ardèche Classic moet gesmuld hebben van de startlijst. Met Julian Alaphilippe namens Quick-Step- Alpha Vinyl en Primož Roglič en Jonas Vingegaard namens Jumbo-Visma aan het vertrek leek er een mooie strijd op komst in Frankrijk.

Die strijd zou zich dan ogenschijnlijk gaan afspelen op de Mur de Carnas (1,8 km aan 8,4%), de Saint-Romain-de-Lerps (6,3 km aan 7,1%) of de Val d’Enfer (1,6 km aan 10,3%), de drie laatste beklimmingen. Op die tweede beklimming kwam de vlucht van de dag met Bruno Armirail, Jérémy Cabot en Mathias Le Turnier ten einde, die al na drie kilometer uit het peloton was vertrokken.

Roglič en Alaphilippe testen elkaar
Even daarvoor hadden Roglič en Alaphilippe al kortstondig aan de boom geschud. Dat had als gevolg dat maar een klein groepje renners in kansrijke positie aan de Saint-Romain-de-Lerps was begonnen, onder wie ook Mauri Vansevenant, Clément Champoussin, Brandon McNulty en Sepp Kuss. Zij zouden van de nieuw ontstane koerssituatie profiteren, door al vroeg op de beklimming aan te vallen.

McNulty op weg naar de zege – foto: Cor Vos

McNulty bleek van deze renners de sterkste. Met een voorsprong van 17 seconden op Vansevenant en Champoussin en 25 seconden op Kuss kwam hij over de top van de Saint-Roman-de-Lerps. De achterstand van de groep met Roglič en Alaphilippe was op dat moment al meer dan een minuut. Zouden Jumbo-Visma en Quick-Step-Alpha Vinyl in de laatste twintig kilometer deze situatie nog kunnen rechttrekken?

McNulty solo naar de winst
Nee, bleek het antwoord. In de laatste kilometers breidde de Amerikaan zijn voorsprong alleen nog maar uit op Kuss, Champoussin en Vansevenant. Roglič en Alaphilippe zouden zich daar weer achter ook niet meer laten zien. Zodoende gaf McNulty zijn goede begin van het seizoen een passend gevolg door solo aan de streep te komen. Tweede werd Vansevenant, derde Kuss.

 
9 Reacties
Sorteer op:
26 februari 2022
Mooie wedstrijd! Wat is die Mcnulty enorm sterk! Rijdt gewoon Roglic en Alaphilipe uit de wielen. Uae 3 zeges vandaag. Kuss en Vansevenant ook wel sterk! Had van Qs en Jumbo toch meer verwacht als je de hele dag de wedstrijd controleert en met zo een sterke teams start.
  26 februari 2022
  Roglic en Alaphillipe leek het allemaal niet zo veel te interesseren vandaag, reden hier puur als training. Helaas.
  26 februari 2022
  Dat kan, maar als je na zoveel maanden nog is een wedstrijd rijdt mag je toch mee doen om de bikkels? Zeker als je ploeg met zo een sterk team start.
  26 februari 2022
  Gelukkig voor hen spreekt er aan het eind van het seizoen helemaal niemand meer over de Faun-Ardèche Classic.
  26 februari 2022
  @Xevar vreemd dat je geen bericht plaatst bij de overwinning van Wout van Aert!!!
26 februari 2022
Ik betwijfel of er wielerliefhebbers uit de lage landen zijn die deze wedstrijd gekeken hebben. En toch pakt de winnaar hier met 130 punten beduidend meer punten dan de nummer twee bij de Omloop en ook meer dan de nummer drie GC bij UAE Tour.
  26 februari 2022
  Er is dan ook meer dan het publiek in de lage landen... Bovendien, als je naar de deelnemerslijst kijkt, moet die in kwaliteit niet veel onderdoen voor die van de omloop. En al zeker niet voor die van Kuurne waar morgen net zo veel punten te rapen vallen.
26 februari 2022
Had deze wedstrijd aan op m'n telefoon terwijl De Omloop op de tv aan stond. Vooral het duo Mauri en Sepp was vermakelijk om te zien. Allebei van die pittige baasjes, die gunden elkaar niets.
26 februari 2022
Geinig koersje, prima zege van McNulty maar vreemde finale. Jumbo leek in de breedte sterk, maar koerste vooral om het koersen. Misschien mede omdat ze net van hun berg komen? Leuk dat Kuss voor eigen kans mocht rijden. Ik had het idee dat hij in het wiel van McNulty zat, maar opeens was hij weg en moest hij ook Vansevenant en Champoussin laten gaan - om daarna onverwacht toch weer terug te keren, vreemd. McNulty heeft het weer verdiend om in het Baskenland zijn kaart te spelen bij UAE :p

Reacties zijn gesloten.