Brand rekent in Superprestige Gavere af met Betsema en Alvarado
foto: Cor Vos
zondag 13 december 2020 om 14:24

Brand rekent in Superprestige Gavere af met Betsema en Alvarado

Lucinda Brand heeft op overtuigende wijze de Superprestige-veldrit van Gavere op haar naam geschreven. De kopvrouw van Telenet-Baloise wist in de modder af te rekenen met Denise Betsema (tweede) en Ceylin del Carmen Alvarado (derde). Brand is door haar zege ook alleen leidster in de Superprestige.

Het loodzware parcours in Gavere zorgde direct in de eerste ronde voor verschillen. Denise Betsema had een razendsnelle start, gevolgd op een gaatje door Ceylin del Carmen Alvarado en Lucinda Brand. Slecht nieuws was er al in de eerste rechte lijn voor Maghalie Rochette, die direct na de start al moest opgeven.

Brand wist in de tweede ronde (van de vijf) de wereldkampioene te lossen en de aansluiting te vinden bij Betsema. Alvarado knokte zich een rondje later weer terug naar de kop, maar op de zware modderklim werd ze daarna opnieuw op achterstand gereden. De Nederlandse toppers maakten er een waar vrouw-tegen-vrouwgevecht van.

foto: Cor Vos

Lucinda Brand loopt uit
Brand ging met een lichte voorsprong de voorlaatste ronde in, gevolgd door Betsema en daarachter weer Alvarado. Betsema, die zaterdag nog won in Antwerpen, raakte door een slechte fietswissel verder achterop bij Brand. Bij het ingaan van de laatste ronde had de leidster een voorsprong van 12 seconden op Betsema en 25 seconden op Alvarado.

Even leek Betsema in de slotomloop dichterbij te komen, maar Brand viel niet stil en kon solo de overwinning vieren in Oost-Vlaanderen. Daarachter maakten Betsema en Alvarado het podium compleet. De strijd om de vierde plaats was spannend. De Amerikaanse Clara Honsinger rekende af met een groepje met onder meer Yara Kastelijn, Sanne Cant en Manon Bakker.

Superprestige veldrijden 2020-2021
Uitslag vrouwen – Manche 6 in flag-be Gavere

1. flag-nl Lucinda Brand in 42m57s
2. flag-nl Denise Betsema op 12s
3. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado op 33s
4. flag-us Clara Honsinger op 43s
5. flag-nl Yara Kastelijn op 1m11s
6. flag-be Sanne Cant op 1m20s
7. flag-nl Manon Bakker op 1m26s
8. flag-lu Christine Majerus op 1m35s
9. flag-nl Aniek van Alphen op 1m48s
10. flag-it Eva Lechner op 1m52s

 
13 Reacties
Sorteer op:
13 december 2020
Zware wedstrijd. Sterk gereden door Brand en Betsema. Kay moet nog een stapje maken om echt langer partij te kunnen geven. De potentie laat ze wel hier zien. Cant speelde weer mee, nee lange na niet voor de overwinning. Maar sommige verwachtte haar buiten de Top 10, dat was niet geval dus. Ditmaal was het Worst die buiten de 10 viel, nog net voor Richards. Honsinger mooi 4e, jammer Rochette viel in het begin en zo uitviel.
  13 december 2020
  mijn fout, dacht gisteren dat de volgende cross in Namen is en daar geraakt Cant nooit vooruit, ook niet in haar beste jaren kon ze daar nooit winnen
  13 december 2020
  Aha, vandaar. Ja Namen is een beetje haar nachtmerrie parkoers. Ze kijkt er altijd tegenop. Al heeft ze er nu meer vrede mee dan in het begin.
13 december 2020
Alvarado lijkt elke week wat verder weg te zakken qua vormpeil. Betsema heeft de lijn omhoog weer gevonden, kan ze dat nu doortrekken? Brand sterk, solide, consistent. Laat het steeds meer zien op verschillende typen parcoursen.
  13 december 2020
  Alvorado komt gewoon te kort in de zware crossen waar de meiden met meer power de bovenhand nemen, maar ze is nog jong die extra power kan nog komen, vind de terugval van Worst in ieder geval opvallender.
  13 december 2020
  Eens met Worst. Maar vandaag lag daar wel een val aan ten grondslag geloof ik. Ze lijkt me mentaal een beetje te worstelen.
13 december 2020
Nys, zegt 't, de techniek van Brand is nu goed genoeg is om geen/weinig fouten te maken. Gecombineerd met deze vorm is ze lastig te verslaan. Netjes op zandstage richting WK, benieuwd of ze met de matige basis van dit jaar lang genoeg haar vorm kan vasthouden.
13 december 2020
Alvarado zegt weer te willen pieken richting het WK, maar het is de vraag of twee keer pieken in zo'n kort en vooral dun bezaaid cross-seizoen de juiste aanpak is. Kan ook slechts een babbeltje voor de bühne zijn natuurlijk, maar dat laat ik verder in het midden.
13 december 2020
De grote motor heeft Brand natuurlijk altijd al gehad, maar ik vind de progressie die ze op enkele jaren tijd gemaakt heeft op technisch vlak ronduit indrukwekkend. Hoedje af dat ze dat met veel doorzettingsvermogen heeft klaargespeeld, van de weg komende.
  13 december 2020
  duidelijke analyse, helemaal mee eens
  13 december 2020
  Brand vorig jaar: lef zonder techniek, dus heel vaak tegen de grond Brand dit jaar: lef met voldoende techniek om overeind te blijven. Ze is duidelijk veel completer geworden als crosser. Ook haar loopfases zijn prima, ook al ziet het er wat houterig uit. Maar het gaat er niet om hoe mooi het eruit ziet, maar om hoe hard het gaat. En daarnaast: gewoon ook een leuk mens in de interviewtent!
13 december 2020
Brand met afstand de sterkste, Betsema bezig aan een sterke serie en Alvarado lijkt dit seizoen door de dominantie van Lucinda wat weg te zakken. Maakt ook meer fouten dan vorig seizoen want ze wordt onder druk gezet. Honsinger gewoon goed. Off Day Worst en Cant valt mij eerlijk gezegd mee, maar dit komt ook omdat ik de lat wat lager voor haar gelegd heb.
13 december 2020
Ik zit de cross te kijken op Eurosportplayer en de camera gaat langs de renster op de eerste rij. Wat zie ik veel ringen! Ik zou dus echt nooit met een ring om gaan mountainbiken, veldrijden, op de weg koersen of eigenlijk geen enkele sport doen! Brrrr je zal je vinger breken die gelijk enorm opzwelt... en je hebt een ring om :(

Reacties zijn gesloten.