Bradley Wiggins werd als tiener seksueel benaderd door coach: “Heeft invloed gehad”

dinsdag 19 april 2022 om 09:42
Bradley Wiggins werd als tiener seksueel benaderd door coach: “Heeft invloed gehad”

Wiggins doet tegenwoordig ook verslag vanop de motor - foto: Cor Vos

Bradley Wiggins heeft in een interview met het magazine Men’s Health UK meerdere onthullingen gedaan over zijn privéleven. Zo werd de Tourwinnaar van 2012 als tiener seksueel benaderd door zijn coach. “Ik heb dat nooit volledig kunnen accepteren. Het heeft invloed op mij gehad als volwassene”, aldus een openhartige Wiggins.

De inmiddels 41-jarige Wiggins kon bij niemand terecht voor hulp. “Ik wilde het begraven. Mijn stiefvader was echter behoorlijk agressief. Hij noemde mij een flikker omdat ik wielerkleding droeg. Ik denk niet dat ik het hem kon vertellen, dus probeerde ik het te vergeten. Ik was als kind een eenzaat en voelde me zo eenzaam. Ik wilde weg uit mijn omgeving. Ja, ik was een behoorlijk vreemde tiener. Ik denk dat ik door mijn tegenslagen ook ben begonnen met fietsen.”

Wiggins beleefde een moeilijke jeugd. Zijn vader Gary, die zelf ook een begenadigd wielrenner was, liet het gezin in de steek. In 2008 kwam Wiggins senior, na een turbulent leven vol drank, drugs en psychische problemen, onder verdachte omstandigheden om het leven in Australië. Vader en zoon hadden nauwelijks contact. “Maar toch was hij mijn held en ik wilde mezelf bewijzen tegenover hem”, vervolgt Wiggins.

“Ik ontmoette hem pas voor het eerst op mijn achttiende. We hadden vanaf dat moment een band, maar de laatste jaren voor zijn dood zag ik hem niet meer. Hij was zelf ook een goede wielrenner, maar vergooide zijn talent. Hij had een manische depressie, was verslaafd aan alcohol en nam ook veel drugs.”

“Ik wist in de jaren na mijn Tourzege niet meer wie ik was”
Waar Wiggins senior zijn talent verkwanselde, groeide zijn zoon uit tot een van de beste renners van zijn generatie. Met winst in de Tour de France, een olympische en wereldtitel in het tijdrijden en meerdere Olympische gouden medailles in het baanwielrennen wist de Brit furore te maken. Toch had de roem ook een keerzijde. “Na het winnen van de Tour en de olympische tijdrit in 2012, was mijn leven compleet veranderd.”

“Ik werd meegesleurd in de roem en het succes, maar eigenlijk ben ik een gesloten persoon. Ik wist in de jaren na mijn Tourzege niet meer wie ik was. Ik gedroeg me als een soort rockster, ik was nooit echt mezelf. Het was waarschijnlijk de meest ongelukkige periode uit mijn leven. Er werd verwacht dat ik nog meer zou winnen, waardoor de druk hoog was. Ik heb daar echt mee geworsteld”, aldus Wiggins, die tegenwoordig analist is bij Eurosport.

Dit artikel delen:

19 Reacties

Dolledriesoldebroek 19 april 2022 om 09:52

Al met al een flinke cocktail om van aan de drank te raken…

Koers 19 april 2022 om 10:09

Recent zijn Wikipedia er nog eens bijgehaald, en dan valt toch wel op dat hij na zijn tourzege geen tour meer heeft gereden. Had dat te maken met de strijd met Froome?

Dangeroe 19 april 2022 om 10:54

Heeft zeker meegespeeld, maar kon ook slecht met de roem omgaan. Na de olympische tijdrit liet hij zich teveel gaan.

the student 19 april 2022 om 10:18

Volgens mij gaat t nog steeds niet zo goed met m. Ben bang dat t een beetje een tweede ullrich gaat worden.

platteprijs 19 april 2022 om 10:24

Waaruit leidt je dit af?

the student 19 april 2022 om 10:30

Uit de verschrikkelijke wartaal die hij uitslaat bij eurosport.

Kartouche 19 april 2022 om 10:46

Laten we hopen dat hij er wel goed bovenop komt. Psychische problemen en ook nog eens in de spotlight staan, dat is een enorme opgave om daarmee om te gaan.

Guushovd 19 april 2022 om 11:08

Hoe goed is je Engels? Want het kan dat je zijn stijl niet waardeert, maar wartaal is het zeker niet.

the student 19 april 2022 om 11:56

Het is geen letterlijke wartaal. Je begrijpt m wel, maar zijn analyses raken kant nog wal.

Kartouche 19 april 2022 om 12:36

@the student, als zijn analyses volgens jou kant noch wal raken, is dat een reden om aan te nemen, dat het heel slecht met hem gaat vanwege in het artikel genoemde problemen? Of plak jij twee zaken die mogelijk gerelateerd kunnen zijn (merk op dat ik heel veel voorbehoud in deze zin plaats), als oorzaak en gevolg, omdat je het bovenstaande artikel hebt gelezen?

Guushovd 19 april 2022 om 14:09

Is wel een beetje het lot van de man op de motor. Renaat Schotte heeft ook geen goede analyses vanaf de motor, dat kan ook niet als je in die positie zit. Ik hoor niet zo veel analyses van Wiggins anders dan op de motor, dus ik weet niet hoe die zijn.

Romāns Vainšteins 19 april 2022 om 12:43

Vergeet ook niet dat Bradleys papa ook een eikel was. Een aantal mindere jeugdervaringen opgestapeld kan goed impact op de rest van je leven hebben.

Wat betreft zijn analyses: deze verschillen niet veel van wat anderen doen, stukje boenk er op, stukje naast de plank, hier en daar wat voorkeurtjes. Het standaardwerk zeg maar.

SolitaryShell 19 april 2022 om 15:56
Quote:
Romāns Vainšteins 19 APRIL 2022 OM 12:43
Vergeet ook niet dat Bradleys papa ook een eikel was. Een aantal mindere jeugdervaringen opgestapeld kan goed impact op de rest van je leven hebben.

Hij heeft hem toch pas op zijn 18e voor het eerst ontmoet, lees ik hierboven.

Romāns Vainšteins 19 april 2022 om 16:55

Dat is dus een langlopende nare jeugdervaring.

Ik dacht dat hij het gezin op jonge leeftijd verliet maar daar zal ik misgezeten hebben.

Kopinkas 19 april 2022 om 13:01

Topsport, vaak het verhaal van de afwezige vader (Armstrong, Wiggins…), soms de té aanwezige vader (Evenepoel…)

Jacco van Stierop 19 april 2022 om 13:18

In de jaren voorafgaand aan zijn Tourzege vond ik Wiggins altijd een wat sullige en onbeholpen indruk maken. Hij was niet bepaald het toonbeeld van mentale kracht, je moest flink je best doen om geen medelijden met de man te krijgen.
Na zijn Tourwinst leek hij een masker te hebben opgezet dat stoerheid moest uitstralen, om zo zich te presenteren als een ware kampioen. Het deed ongemakkelijke aan, maar gek genoeg was juist dat onvermogen om een passende houding te vinden wat hem niet geheel onsympathiek maakte.

Met de siffybag-affaire en andere praktijken van Sky zal hij waarschijnlijk ook nog altijd in zijn maag zitten.

Guushovd 19 april 2022 om 14:06

Eens. Maar het laatste hoofdstuk is de periode erna (tot nu) waarin hij zich vrij lijkt te hebben gemaakt van al die dingen. En nu komt hij voor mij over als iemand die oprecht en ontspannen is. Ik vind het een mooi verhaal.

Edwin Jansen 19 april 2022 om 14:57

Het feit dat Bradley dit deelt geeft al aan dat hij totaal niet past in de wielerwereld en hulde daarvoor! Wees jezelf Bradley. De wielerwereld is een heel gesloten wereldje met zijn eigen mores, waarin opportunisme belangrijker is dan oprechtheid en het spel en het resultaat vaak belangrijker zijn dan iets anders. Het is lichamelijk, mentaal en emotioneel snoeihard.

En dat gezeik over Bradley's commentaar bij Eurosport. Bradley geeft geen commentaar voor de wielerkenner maar voor de gemiddelde Brit die af en toe wielrennen kijkt omdat er Britten mee doen die winnen en echt de ballen verstand heeft van wat koersen en tactiek is. Ik luister ook niet naar Dijkstra en Ducrot of Nelissen en zelfs met Traksel heb ik al de grootste moeite. Maar die zijn er ook voor een ander publiek. Ik heb meer met Bradley als persoon dan met de gemiddelde wielrenner die niet verder komt dan ja het was zwaar en ja de ploeg heeft hard gewerkt. En voor de rest ja Bradley zal vast ook wel dingen gedaan hebben die op of over de ethische of door de UCI gestelde grens gingen. Als je niet opgevoed wordt door een stabiele vader dan heeft dat grote invloed op de rest van je leven als zoon, ik weet waar ik het over heb. Hulde dat hij het deelt. Dat nodigt anderen ook weer uit om het te bespreken. Mss niet perse in de pers, is zeker niet nodig, maar het inspireert mensen. Hulde!

Wim Kruithof 20 april 2022 om 05:56

Mooi betoog. Helemaal eens. Overigens opmerkelijk dat de seksuele avances van zijn coach nauwelijks worden aangestipt. Wellicht is de #metoo storm wat gaan liggen.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair