Bradley Wiggins: “In mijn podcast hoef ik geen politiek correcte uitspraken te doen”

Bradley Wiggins: “In mijn podcast hoef ik geen politiek correcte uitspraken te doen”

foto: Cor Vos

dinsdag 30 april 2019 om 12:52
Interview

Wist jij dat Bradley Wiggins (39) een eigen podcast heeft? In The Bradley Wiggins Show geeft hij iedere week zijn mening over de wieleractualiteit. WielerFlits werd door producent Eurosport benaderd voor een interview. “Ik doe geen uitspraken om extra aandacht te trekken.”

Het lijken hoogtijdagen voor de podcast. In medialand lijkt het een unieke manier om dichterbij de lezer of kijker te komen. Ook in de wielerwereld is het een genre dat in populariteit lijkt toe te nemen. Zowel in aantal podcasts als de groeiende groep luisteraars.

Naast wielermedia, wielerploegen en wielerfans zijn er nu ook (oud-)profwielrenners met een eigen podcast. De show van Lance Armstrong is wellicht het bekendst, maar relatief nieuw in podcastland is Bradley Wiggins. De Tourwinnaar van 2012 is sinds maart iedere week te horen in The Bradley Wiggins Show, een podcast die hij sinds vorig jaar samen maakt met Eurosport.

Om het nieuwe seizoen onder de aandacht te brengen gaf Wiggins telefonische interviews aan een aantal media in Europa. Ook WielerFlits kreeg de kans om Wiggo te spreken over onder meer zijn podcast, Mathieu van der Poel, de Giro d’Italia en het verlies van zijn werelduurrecord.

Hallo meneer Wiggins.
“Hello my Dutch friend”

Laten we het eerst hebben over je podcast!
“Amsterdam! Die zitten nog in de Champions League.”

Haha, klopt.
“Dat is natuurlijk niet waarvoor je belt. Praat maar met mij over wielrennen.”

Laten we het eerst hebben over je podcast en hopelijk kunnen we het later nog over de Champions League praten. Hoeveel wielrennen kijk je op televisie om op de hoogte te blijven?
“Ik kijk naar de klassiekers, dat vind ik leuk. Vlaanderen, Roubaix, dat soort koersen. Ik kijk naar de Giro en Tour, maar de kleinere wedstrijden zoals de Ronde van Turkije en dat soort koersen sla ik over.”

Krijg je nog veel informatie vanuit het peloton?
“Ik volg het wielrennen niet echt. In mijn podcast praat ik over wat ik zie, niet over de details.”

Waarom volg je niet meer wedstrijden?
“Tegenwoordig heb ik andere zaken te doen en om eerlijk te zijn ontbreekt bij mij ook de interesse. Er is tegenwoordig zoveel wielrennen te zien wat het lastig maakt om alles bij te houden.”

Er zijn momenteel heel wat wielerpodcasts, waardoor het moeilijker is om op te vallen. Nodigt jou dat uit om opmerkelijke uitspraken te doen in de hoop viraal te gaan?
“Nee… Ik zeg alleen wat ik zie. Ik ga geen uitspraken doen in de hoop aandacht te trekken. Ik hou het oprecht en eerlijk gezegd weet ik niet of er veel wielerpodcasts zijn.”

Regelmatig worden uitspraken van je opgepikt door de media. Wat vind je daarvan?
“Het is wat het is. Mijn uitspraken worden wel eens opgepikt, maar ik weet niet waarom. Misschien heb ik interessantere zaken te melden dan de meeste mensen in de wielerwereld. Ik weet het niet.”

Is het nú makkelijker voor je om je mening te delen dan tijdens je wielercarrière?
“Absoluut! Ik kan nu net als iedereen naar een wielerkoers kijken en er mijn mening over geven. Ik hoef nu niet meer begeleid te worden of de politiek correcte uitspraken te doen om bijvoorbeeld de sponsoren tevreden te houden.”

Laten we het hebben over de Amstel Gold Race. Lance Armstrong noemde het “de beste koers die ik ooit gezien heb”. Ben jij het met hem eens?
“Ik heb het gezien, ja. Het was een fantastische koers, maar er zijn in het verleden wel meer koersen geweest die zo’n opwindend eind kenden. Als iemand anders had gewonnen, was het waarschijnlijk niet de beste wedstrijd ooit geweest, maar doordat Mathieu (van der Poel, red.) won, werd het voor velen de mooiste race ooit.”

Wat viel jou op aan zijn manier van rijden?
“Niets eigenlijk. Ik wist niet hoe ze hem zo dichtbij de finishlijn nog konden verslaan. Hij is exceptioneel goed. De manier waarop hij terugkeert in de Ronde van Vlaanderen, de manier waarop hij reed in de Brabantse Pijl… Hij is dé renner van het moment.”

Je hebt gezegd dat Dave Brailsford (teammanager Team Sky) hem moet contracteren.
*Wiggins onderbreekt* “Dat heb ik zo niet gezegd. Op de vraag wie Brailsford zou moeten contracteren heb ik ‘Van der Poel’ geantwoord. Ik heb hem niet opgedragen om hem bij het team te halen. Mij werd een hypothetische vraag gesteld; Van der Poel of Alaphilippe? Toen heb ik natuurlijk Mathieu gezegd. Hij is niet alleen het heden, maar ook de toekomst van deze sport.”

Van der Poel lijkt het naar zijn zin te hebben bij zijn huidige ploeg Corendon-Circus. Wat zouden WorldTeams hem naast geld moeten bieden om hem te overtuigen? Betere teamgenoten?
“Hij heeft geen betere ploegmaats nodig. Je ziet nu al dat hij wint zonder teamgenoten. Het enige wat hij nodig heeft is een goed programma en de vrijheid om te blijven koersen op de manier zoals hij nu doet. Hij lijkt plezier te hebben en dat moet zo blijven.”

Welk advies zou je Van der Poel willen geven?
“Ik weet het niet. Ik heb geen advies voor hem. Hij moet blijven doen wat hij nu doet. Ik zie de headlines al voor me: ‘Wiggo adviseert Van der Poel om dit of dat te doen’. Hij wordt al goed geadviseerd, hij heeft zijn vader achter hem staan. Hij moet vooral niet te veel druk opgelegd krijgen. Laat hem langzaam progressie boeken. Hij is nog steeds jong. Al denk ik dat hij uiteindelijk naar een WorldTour-team zal gaan, maar er is nog voldoende tijd.”

Laten we de tijd die we nog hebben gebruiken om het over de Giro d’Italia te hebben. Vanuit Nederlands perspectief wil ik het met je hebben over Tom Dumoulin. Begrijp jij zijn beslissing om in plaats van de Tour vol voor de Giro te gaan?
“Het heeft de Giro al eens gewonnen en vorig jaar werd hij tweede. Hij heeft veel meer kans om de Giro te winnen dan de Tour. Als Team Sky in de Tour net zo sterk is als vorig jaar zal het heel lastig zijn om ze te verslaan. Zeker als ze met vijf renners aan de slotklim beginnen van een lastige bergrit. Dumoulin heeft nog tijd genoeg om de Tour te winnen.”

Wie is jouw favoriet voor de eindzege in de Giro?
“Simon Yates. Na het winnen van de Vuelta zie ik hem graag de eindzege pakken in de Giro, maar het gaat een pittige strijd worden met zoveel goede renners aan de start. Primoz Roglic, Vincenzo Nibali en Tom (Dumoulin, red.) natuurlijk.”

foto: Cor Vos

De werelduurrecordpoging van Victor Campenaerts. Heb je gekeken?
“Ik heb niet gekeken…”

Hoe vernam je het nieuws?
“Dat was pas een paar dagen later. Ik was in Porto (Portugal, red.) voor de Champions League voetbalwedstrijd tussen FC Porto en Liverpool. Ik heb het dus allemaal gemist. Toen ik thuis was, kwam ik er pas achter dat hij mijn record had verbroken.”

Niet op dezelfde avond?
“Nee, ik ben niet actief op social media zoals Instagram en ik lees geen wielernieuws. Ik volg het niet…”

Hoewel Wiggins ontkent het gezien of gevolgd te hebben, heeft hij diezelfde avond nog Campenaerts via Twitter gefeliciteerd met zijn prestatie.

Was je niet nieuwsgierig? Jij was uiteindelijk de regerende recordhouder.
“Ik wist dat hij een poging ging wagen, dat het ergens in die periode ging gebeuren, maar de exacte datum kende ik niet. Ik volg het wielrennen niet meer, dus dan is er geen manier om er achter te komen wanneer het was. Snap je wat ik bedoel?”

Ik had verwacht dat vrienden of oud-collega’s je up to date hadden gehouden.
*Met sarcastische toon* “Ik heb geen vrienden of collega’s…”

Wat was je reactie toen je uiteindelijk vernam dat je het record had verloren?
“Het is goed voor de sport. Het toont dat de wielerwereld vooruitgaat. Ik ben blij voor Victor, hij is een goede coureur. Toen hij aan dit project begon, wist ik dat hij het ging halen.”

“Kunnen we het gesprek hier afronden?” Het gesprek wordt onderbroken. Uit de speaker klinkt een andere Britse stem. De tien minuten zitten erop. De Eurosport-medewerker naast Wiggins dankt ons voor het gesprek. “Volgens mij heb je mooi materiaal. Dank voor je tijd.” De telefoonverbinding wordt verbroken. Wiggins maakt zich op voor een volgend flitsinterview.

In de The Bradley Wiggins Show bespreekt Sir Bradley Wiggins samen met Eurosport-presentator Graham Willgoss en een wisselende gast het laatste wielernieuws. Iedere week verschijnt er een nieuwe aflevering van deze Engelstalige show. In Nederland maakt Eurosport de wielerpodcast Kop over kop.

Dit artikel delen:

39 Reacties

dikkechaap 30 april 2019 om 13:06

Wat een rare teksten van Wiggo zeg. Heel geforceerd over willen komen als iemand die het allemaal niet meer volgt, maar er wel een podcast over maakt. Ik erger me bij de podcast van Armstrong al aan het gebrek aan diepgang en feitenkennis, Wiggins lijkt het nog oppervlakkiger te willen doen. Succes, maar niet echt voor het wielerflitspubliek lijkt me.

Samlambeej 30 april 2019 om 13:16

Denk datie net als ons nog graag z’n mening geeft maar na 30 jaar fanatisme er geen familie-uitjes meer voor annuleert.

Een match van Liverpool boven 200 rondjes op een verlaten wielerbaan. Daar kan ik inkomen.

LucasR 30 april 2019 om 14:05

Heb één podcast van Wiggo geluisterd, en qua diepgang is het niet te vergelijken met die van Lance hoor. Die van Lance is echt voor mensen die net van wielrennen hebben gehoord, deze gaat echt wel een stukje verder. Maar goed, de beste podcast is mijns inziens nog altijd The Cycling Podcast.

dikkechaap 30 april 2019 om 14:11

@Samba
Dat begrijp ik, maar persoonlijk vind ik je dan niet de juiste persoon voor een wielerpodcast, zeker niet voor de "home of cycling". Raar van Eurosport dat ze hem vragen, en raar van Wiggins dat hij zich hier gezien zijn gebrek aan interesse prettig bij voelt. Maar goed, er zijn veel fans die het interessant vinden wat hij te vertellen heeft, dus nogmaals: succes. En geniet ervan Samlambeej.

Samlambeej 30 april 2019 om 14:22

Die podcast van Mitch Docker vind ik wel aangenamer dan die van Wiggins hoor. Interessant blijft die sowieso. Die van Armstrong is idd bij tijd ergerlijk van de onkunde. Gek genoeg proberen ze daar net nieuwkomers te informeren over wielrennen. Ga daar voor de ouwe verhalen.

Domestique 30 april 2019 om 13:07

Beetje vreemd stukje… Als je het wielrennen niet meer volgt, waarom heb je dan een podcast over wielrennen?

Edit: wat dikkechaap zegt dus

Samlambeej 30 april 2019 om 13:38

“Ik kijk naar de klassiekers, dat vind ik leuk. Vlaanderen, Roubaix, dat soort koersen. Ik kijk naar de Giro en Tour, maar de kleinere wedstrijden zoals de Ronde van Turkije en dat soort koersen sla ik over.”

dikkechaap 30 april 2019 om 14:05

“Ik volg het wielrennen niet meer, dus dan is er geen manier om er achter te komen wanneer het was. “

Samlambeej 30 april 2019 om 14:19

@dikkechaap
Dat interpreteer ik als: "Ik volg niet meer alle bewegingen, side-goals en roddels uit het peloton."

Jandepandaman 30 april 2019 om 13:11

Leuk interview maar neigt naar een erg geregisseerd interview. Zijn reactie op de vraag mbt het uurrecord en het plots afkappen van het gesprek, dat zegt al genoeg..

Samlambeej 30 april 2019 om 13:14

Achter wielerflits staan er nog 5 in de rij met min of meer dezelfde vragen. Zo iemand wordt nog elke dag voor wat gevraagd.

Jandepandaman 30 april 2019 om 13:20

Dat snap ik, maar ook de manier van reageren vind ik het beeld bevestigen. Arrogant mannetje

Samlambeej 30 april 2019 om 13:34

Van nature eerder een nukkige dan een fijne man. Maar 100x beter iemand die nadenkt vanuit zijn ervaring dan een mooiprater die enkel zegt wat 'het volk' wil horen.

madeinstars 30 april 2019 om 13:11

Ja, komt over als een puber die stoer wil doen dat het hem allemaal niks kan schelen. Beetje triest eigenlijk.

Spinergy 30 april 2019 om 13:13

Beste Bradley, geachte heer Wiggins,

Hoe komt het dat u allergisch bent voor Grote Wielerrondes zoals de Giro en de Tour?
Bedankt.

Samlambeej 30 april 2019 om 13:37

“Ik kijk naar de klassiekers, dat vind ik leuk. Vlaanderen, Roubaix, dat soort koersen. Ik kijk naar de Giro en Tour, maar de kleinere wedstrijden zoals de Ronde van Turkije en dat soort koersen sla ik over.”

achtpuntzes 30 april 2019 om 13:20

Nou, als zijn podcast van hetzelfde is als dit interview dan pas ik bij voorbaat. Saai!

Sebas 30 april 2019 om 13:46

Eens.

Ik ga de eerste meepakken om het een kans te geven, maar op deze manier hoeft het van mij niet. Heb echt wel respect voor de renner Wiggins, heel veel. Dit oppervlakkige nonchalante gedoe ben ik echter niet in geïnteresseerd en hij volgens mij ook helemaal niet …. Hij komt niet over alsof hij het überhaupt leuk vindt. Waar ben je dan mee bezig?

Samlambeej 30 april 2019 om 13:53

@Sebas
Hij heeft een boek gemaakt ICONS. Ooit iets van meegekregen?

LucasR 30 april 2019 om 14:08

Megagaaf boek.

Sebas 30 april 2019 om 14:21

Jazeker, hoezo? @ Samlambeej

Mijn reactie gaat over zijn gedrag met betrekking tot het bovenstaande interview en zijn te verschijnen podcast.

Samlambeej 30 april 2019 om 14:31

@Sebas
Excuus. Ze zijn al een tijdje uit hoor. Wanneer deze verschijnt in mijn YouTube-feed ga ik wel even kijken en dan heb ik toch de indruk datie eerlijk z’n mening geeft en erover nagedacht heeft.

Sebas 30 april 2019 om 14:46

Ik heb z’n podcast nog niet geluisterd. Ik ga er wel eerst even naar luisteren, want stiekem ben ik ook wel fan van Wiggins, maar dit interview komt zo vervelend over .. Wat @RV zegt .. Zulke standaard klote vragen helpen ook niet mee. (excuus @ redactie).

Samlambeej 30 april 2019 om 13:21

Louter verstandige teksten, zonder het altijd eens te zijn ben ik grote fan. Toegevoegde waarde. Deelt uitzonderlijk veel voor een sportster.

LaurentJalabert 30 april 2019 om 13:45

Altijd wel fan van de persoon Wiggins, maar hier slaat hij natuurlijk wel een beetje de plank mis en zijn “host” zal toch ook niet blij zijn met uitspraken dat er teveel koers op tv is en hij nauwelijks iets volgt…

Samlambeej 30 april 2019 om 13:52

Eurosport heeft hem benaderd voor die show. Hij is blij dat hij niet meer alles moet wikken en wegen om sponsors tevreden te houden. Als Eurosport hierover kraait dan zegt ie:"laat zitten, jongens". Dat zou net anti-persoonlijkheid zijn. Hier zitten verkondigen dat hij bijna alle wedstrijden en extra's van "The Home of Cycling" ziet terwijl het niet zo is.

Jacco van Stierop 30 april 2019 om 14:07

Wiggins, Armstrong, podcasts: gaaaaaaaaaaap…..

HoofdIsVrij 30 april 2019 om 14:29

Ik vind podcasts altijd leuk om te luisteren, zeker tijdens het sporten. Lijkt mij een moeilijk persoon om te interviewen.

Samlambeej, heb je aandelen van de podcasts?

Samlambeej 30 april 2019 om 14:33

Neej :p, maarja, de persoon Wiggins wekt bij de 'doe-maar-gewoon-dan-doe-je-al-gek-genoeg-mensen' wat wrevel op en dan heb ik de rare neiging om dat recht te willen zetten. :p

Jean Dumas 30 april 2019 om 14:30

Leuk om Wiggins te interviewen, maar dan moet hij wel zin hebben.

Romāns Vainšteins 30 april 2019 om 14:39

Het is aan de interviewer om hem zin erin te laten krijgen want Wiggo is idd een nukkige knakker. Dat weet je.

En als je dan

waat doe joe tink of vèn dèr Poel
opvolgt met
Waat doe joe tink of doemoelèn

Kan ik me voorstellen dat hij al snel iets heeft van 'lalala, daar, klaar'

LucasR 30 april 2019 om 14:45

Hahaha, exact. Zeker als je de zoveelste in de rij bent.

Gilberto 30 april 2019 om 15:12

Eng mannetje

vluggejapie 30 april 2019 om 15:46

Sterk staaltje journalistiek.

Verweggistan 30 april 2019 om 16:36

Zeggen dat je geen rekening meer hoeft te houden met sponsors tijdens een verplicht perspraatje voor de sponsor. :). En hij maakt dat ook waar door te zeggen dat hij al die kleine koersen die zijn sponsor uitzend niet kijkt. :)

eppie_steppie 30 april 2019 om 18:00

Is de eindredactie met meivakantie? Als zo’n kerel niks te vertellen heeft, laat ons er dan buiten!

VerstandOpNul 30 april 2019 om 18:07

Mijn hemel wat een larmoyante figuur zeg…
Laat hij zich eens fatsoenlijk legitimeren voor al die onzinnige doktersverklaringen..

west 30 april 2019 om 19:32

Alsof die podcast niet van de sponsors aan elkaar hangt…

Mwielerfan 30 april 2019 om 19:43

Prachtig dat je met zijn directheid de echte persoon ziet. Geen gepolijst geblabla en alleen maar voorspelbare antwoorden zoals de meeste sport interviews.

Volg hier

Net binnen

Populair

Materiaalzone