Bradley Wiggins: “Doorgaan Parijs-Nice was merkwaardig”

woensdag 18 maart 2020 om 08:42
Bradley Wiggins: “Doorgaan Parijs-Nice was merkwaardig”

Bradley Wiggins - foto: Cor Vos

Oud-prof Bradley Wiggins is van mening dat het uitstellen van wielerwedstrijden op dit moment ondergeschikt is in wat er zich afspeelt in de wereld. De Tourwinnaar van 2012 leeft desalniettemin mee met de renners voor wie de gevolgen groot zijn, vertelt hij in zijn podcast The Bradley Wiggins Show.

Het feit dat Parijs-Nice vorige week ondanks alles doorging, kwam op hem surrealistisch over. “Het was merkwaardig, met alles wat er op dit moment aan de hand is. We kwamen in Nice heel dicht in de buurt van Italië, waar het toen al crisis was. We leken wel alsof we aan het vieren waren dat we een grote wielerwedstrijd reden, terwijl het overal om ons heen heel serieus begon te worden”, kijkt hij terug. “Er was geen wc-rol meer, geen paracetamol. Je ziet dat de Premier League uitgesteld wordt en vraagt je af waarom Parijs-Nice ooit doorging, terwijl Tirreno-Adriatico en sommige van de teams al afgevallen waren.”

De afgelasting van een reeks aan wielerwedstrijden noemt hij “het minst belangrijke in vergelijking met andere dingen in het leven”, al is het zuur dat de wintertrainingen van de renners voor niets zijn geweest nu er grote doelen wegvallen. “Als iets als de Tour de France wordt geannuleerd vanwege het virus, zou het enorm jammer zijn voor de renners gezien de hoeveelheid werk die ze hebben gestoken”, aldus Wiggins. “Dit is hun broodwinning. We blijven zeggen dat het alleen maar sport is, maar voor deze jongens, met de financiële gevolgen voor de sponsors en de teams, kan dit verwoestend zijn.”

Wiggins had recent nog contact met oud-ploeggenoot Mark Cavendish. “Ik sprak hem vorige week en hij stond op het punt om naar Nice af te reizen om daar te gaan trainen. Hij had vrij hard getraind ter voorbereiding op dit seizoen. We weten allemaal hoe belangrijk dit jaar voor hem zou zijn. Hij wilde terugkomen met Bahrain en echt een statement maken, nadat hij vorig jaar niet geselecteerd werd voor de Tour”, kijkt hij terug. “Vanuit sportief oogpunt gaat het voor iemand als Mark Cavendish enorm zonde als zoiets zijn kans verstoort.”

Dit artikel delen:

3 Reacties

Lance4eva 18 maart 2020 om 12:23

Cavendish kunnen we missen als kiespijn. Wel leuke open deuren trapt Bradley hier in, trouwens.

kleomantre 18 maart 2020 om 13:30

Cavendish ga ik ook niet rouwig om zijn. Heeft al heel veel gewonnen en is al ruimschoots binnen. Het is nou niet dat hij nog even het record in de TDF zou evenaren aan etappezeges.

Veel vervelender voor renners in de bloei van hun leven.

@ Lance4eva: mee eens dat het een hoop open deuren zijn. Ook lekker om achteraf te melden, ongelijk kan je dan niet meer hebben.
Belangrijker is de vraag: zijn er renners/stafleden besmet geraakt tijdens hun verblijf van een week. Zijn dat er geen dan was er wellicht een risico, maar maakt het niks uit dat men doorgereden heeft.

KnightBiker 18 maart 2020 om 19:45

1 – Op het moment dat Paris Nice werd verreden was de nood aan ziekenhuis bedden nog niet zo hoog (dat is nu al anders)
2 – het rijden van de koers was misschien nog niet zo gevaarlijk, in een gesloten gemeenschap. De problemen zaten hem meer in thuis komen, het reizen en contact met mensen buiten het peleton om.

Het was redelijk kantje boord, ik snap dat vooral de Italianen en andere exoten naar huis wilde maar, het kon, nog net. Het risico was alleen: kom ik nog thuis? In die hoedanigheid was het goed om zaterdag te stoppen.

Wat andere sporten betreft: (ik hou niet van voetbal) voetbal zou eigenlijk zonder publiek door kunnen gaan, totdat een team in quarantaine moet. Ook daar denk ik dat het meer gaat om de randzaken die het risico opleveren, bij voetbal is dat zonder publiek veel controleerbaarder en als het op TV komt hebben de mensen in iedergeval brood en spelen in deze sombere tijden.

Volg hier

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair