Boyer: “Systeem ProTour niet representatief”

vrijdag 4 december 2009 om 12:19

Doordat Cofidis afgelopen jaar afsloot op de 20e plaats op de UCI-ploegenranking, is er volgend jaar geen plaats meer in de ProTour voor de Franse ploeg. Noodgedwongen moet ze genoegen nemen met een plaatsje op de lijst met ProContinentale teams. Teammanager Eric Boyer stelt het systeem van de ProTour bij Cyclingnews openlijk in vraag.

“Het systeem om punten toe te kennen weerspiegelt niet volledig de onderlinge waarde van de ploegen”, zegt Boyer op het trainingskamp van de ploeg in Gréoux-les-Bains, in de Alpen. Hoewel hij nog steeds achter de ProTour staat, vindt hij dat het puntensysteem met meer factoren rekening moet houden dan dat nu het geval is.

Ploegen scoren op dit moment enkel punten bij een top-tienplaats in eendagkoersen en kleine en middelgrote ronden en bij ritwinst of een top-twintigplaats in de Giro, de Tour en de Vuelta.

“Het ploegenklassement telt bijvoorbeeld in geen enkele wedstrijd mee. Wij waren de vijfde beste ploeg in de Vuelta, wat wil zeggen dat we bij de betere ploegen van de wereld horen. Maar we hebben daar geen punten voor gekregen. En ook voor het bergklassement dat David Moncoutié binnenhaalde in zowel de Dauphiné als de Vuelta, krijgen we niets,” stelt hij.

Boyer kijkt ook naar andere teams. “Er is een ploeg die maar drie of vier overwinningen boekte, maar daar wel een 15e of 16e plaats in het klassement aan overhield. Goed voor hen, maar ik vind dat niet rechtvaardig: wij wonnen 14 wedstrijden en blijven met lege handen achter.

Boyer zegt dat er voor volgend jaar niets anders zal opzitten dan minder attractief te koersen. “We zullen ons focussen op het nemen van zoveel mogelijk punten. Hoe jammer het ook is voor de sponsors en de supporters, we zullen minder in de aanval gaan dan vroeger”, besluit hij.

Lees ook:
Geen ProTour-licenties voor Cofidis en Bouygues Télécom

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair