Bondscoach Sven Vanthourenhout: “Vertwijfeling kost Van Aert de wereldtitel”

maandag 6 februari 2023 om 16:27
Bondscoach Sven Vanthourenhout: “Vertwijfeling kost Van Aert de wereldtitel”

foto: Cor Vos

Wout van Aert was dé man van de veldritwinter, maar tijdens de belangrijkste cross van het seizoen – het WK in Hoogerheide – moest hij zijn meerdere erkennen in Mathieu van der Poel. Wat ging er mis bij de renner van Jumbo-Visma? Sven Vanthourenhout, de bondscoach van België, zocht in gesprek met Sporza naar antwoorden.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

“Mijn gevoel zegt me dat Wout van Aert in het eerste halfuur vaak op zijn limiet werd gedwongen”, begon Vanthourenhout. “Dat heeft mee voor twijfels gezorgd in de sprint. Zijn vertrouwen zal wel een paar keer een deuk gekregen hebben door de aanvallen van Mathieu van der Poel. Die vertwijfeling kost hem de wereldtitel, ja.”

Van Aert en Van der Poel begonnen samen aan de laatste rechte lijn. Daarbij had de Belg de kop, maar hij ging niet gelijk de sprint aan. Van der Poel versnelde vervolgens uit zijn wiel. Wist Van Aert wat hij in een dergelijke situatie moest doen? “We hebben de scenario’s besproken, maar dit is als als… Wout draait op en hij voelt wat hij moet voelen. Dat hij niet meteen aanzet, betekent dat hij niet helemaal zeker is van zijn stuk.”

“Ik vond dat hij dat zaterdag wel was, om bij het opdraaien aan te gaan. Dan is het nog altijd geen zekerheid dat hij gewonnen zou hebben, want Mathieu was wel heel sterk”, aldus Vanthourenhout, die denkt dat deze nederlaag wel even zal blijven hangen bij Van Aert. “Dat zijn kampioenen, die willen winnen. Het is goed dat dit zijn laatste cross was en dat hij binnenkort in een andere omgeving zit op hoogtestage. Dan zal dat wel verwerkt worden, maar het is logisch dat dit aankomt.”

Dit artikel delen:

19 Reacties

Romāns Vainšteins 6 februari 2023 om 17:28

Volgens mij was van Aert simpelweg gaar aan de meet. Op een lastiger parcours denk ik dat ie eraf gereden was. Hij ademde volop.

7
HSV 6 februari 2023 om 17:53

Volgens mij is dat de verklaring. Hij had zichtbaar moeite met de flitsen van Mathieu, die er deze crosswinnter net op tijd weer waren.

2
platteprijs 6 februari 2023 om 18:26

Dit zei Van Aert toch gisteren zelf al aan tafel bij Karl.

1
de nieuweMerckx 6 februari 2023 om 18:46

Vreemd dat iedereen denkt dat Van Aert zomaar eventjes VDP gaat kloppen in een sprint en al helemaal vreemd als het om een sprint bergop gaat.

1
lo squalo dello Stretto 6 februari 2023 om 16:36

Als hij meteen aangaat en VDP gaat erover dan verschenen er nu artikels: “Van Aert had moeten wachten”. Er kan maar één winnaar zijn. Altijd al die analyses achteraf…

4
Japiejo 6 februari 2023 om 16:49

Wat dat betreft vind ik die uitspraak van ‘Wout draait op en hij voelt wat hij moet voelen.’ wel een mooie.

Het is geen computerspelletje dat je wint als je keuze A of B maakt. Hij gaat niet gelijk aan, maar dat kun je niet los zien van dat hij al behoorlijk stuk zit en wss al voelt dat een lange sprint ook niet per se gunstig voor hem zal zijn.

8
Chippen 6 februari 2023 om 17:57

nee, want iedereen weet je dat bij van der poel nooit moet wachten

0
RefleX 6 februari 2023 om 20:29

Wat een straffe uitspraken weer. “Die vertwijfeling kost hem de wereldtitel ” is gewoon onzin. Het kost hem een betere kans op de wereldtitel maar niet de wereldtitel. De bondscoach zegt hier dus eigenlijk dat WvA wel had gewonnen als hij direct aanzet. Ik had dat nog moeten zien, hier was VDP toch een paar % beter.

1
Roel Delnooz 7 februari 2023 om 00:12

Het probleem is meer de maker van de clickbait titels dan de bondscoach, die geeft best een gebalanceerd verhaal.

2
platteprijs 6 februari 2023 om 16:59

“Vertwijfeling”, was Van Aert er zo erg aan toe? Vast niet, ik denk dat hij gewoon twijfelde.

0
xistnc 6 februari 2023 om 20:16

Ja, dat was ook mijn eerste gedachte. Vreemde woordkeus weer. Maar los daarvan, het leek bij Wout een groot deel van de koers meer op totale apathie. Afgedwongen door Mathieu, allicht.

1
Txirrindularitza 6 februari 2023 om 21:13

““Mijn gevoel zegt me dat Wout van Aert in het eerste halfuur vaak op zijn limiet werd gedwongen””

Zijn “gevoel”? WvA zei het letterlijk.

0
JohnDeere 7 februari 2023 om 11:46

Dit interview was net na de cross. Hij had het interview van Van Aert nog niet gehoord.

1
Wieler-Joke 7 februari 2023 om 07:11

Als hij gelijk met Mathieu begint te sprinten scheelt dat wellicht 5 meter aan de meet met die rugwind, nu vertrok hij zelfs pas een halve seconde later en met wat bewegingsleer en wat ingeschatte start en eindsnelheid kom je dus aan die 5-6 meter, dat is dan van een fiets achter naar 2 fietsen voor. Zoveel sterker was die aanzet dus niet dat is bedrog omdat de snelheid van Wout een beetje naijlt. Had hij dan gewonnen? Geen flauw idee, maar dan hadden we wel een nipte sprint gehad, nu vond ik het een soort van anti climax door die serieuze tactische fout en als vdp dan toch wint denk ik dat Wout ook niet met die pruillip op het podium stond.

Dit staat natuurlijk los van het feit dat Mathieu de sterkste in koers was dat was wel duidelijk, die heeft perfect gepiekt naar deze dag.

0
Blackcanyon 7 februari 2023 om 05:14

Wout heeft gewoon zijn best gedaan, dit keer heeft Matje gewonnen. Een andere wedstrijd Van Aert weer.

Gelukkig geen taferelen gehad met Belgische meisjes op een hotelgang in hotel Tasty World maar is t op het parcours uitgevochten in een schitterende wedstrijd.

-1
Marcus Aurelius 6 februari 2023 om 17:03

In motocross terminologie zijn de gewone cyclocrossers een 125, Mathieu een 250 en Wout een 500 …. M.a.w. traag, sterk, niet vinnig genoeg. Eenmaal op toerental de overmacht …

-6
unionwagtmans 6 februari 2023 om 16:59

Ik zal wel weer de halve wereld over me krijgen, maar ik kreeg bijna de indruk dat van Aert het expres liet lopen

-12
Raul Alcala 6 februari 2023 om 17:05

Uit welk belang zou ie dat doen?

T was toch geen Vino vs Uran achtig iets

1
unionwagtmans 6 februari 2023 om 21:27

Mensen doen ook nog steeds dingen zonder “belang” (sigh). Ik zal wel dezelfde apathie gezien hebben als @xistnc

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone