Bondscoach De Knegt: “Het lijkt mij beter dat Van der Poel de Tour overslaat”

maandag 10 mei 2021 om 11:52
Bondscoach De Knegt: “Het lijkt mij beter dat Van der Poel de Tour overslaat”

foto: Cor Vos

Bondscoach Gerben de Knegt zou het liefst zien dat Mathieu van der Poel de komende maanden wat meer wedstrijden op de mountainbike rijdt. Normaal gesproken zijn de wedstrijden van Nové Město komend weekend de laatste tot aan de Olympische Spelen in Tokio.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

De Knegt doet zijn uitspraken in De Telegraaf. “De situatie is helaas anders. Hij heeft nu eenmaal een status aparte, en die vind ik ook verdiend. Ik kan niet dingen eisen van iemand die bij zo’n ploeg rijdt en zoveel geld verdient. Zo lijkt mij het beter dat hij de Tour de France overslaat. Dat idee heeft hij zelf ook, maar onder zulke contractuele verplichtingen komt zelfs hij niet uit.”

Toch gaat de 45-jarige bondscoach ervan uit dat het uiteindelijk allemaal wel in orde komt. “Ik heb meer zorgen over ons verblijf in Japan dan over de kansen van onze ploeg. Alle mountainbikers worden ondergebracht in een oud vakantiepark, met vieze, kleine huisjes, om een voorbeeld te geven. Al voor de pandemie uitbrak, heb ik een ander hotel geboekt.”

“Het enige probleem is dat ik niet weet of de Japanse organisatie daar akkoord mee gaat. Wat NOC*NSF ook probeert, er komt geen enkele duidelijkheid”, aldus De Knegt.

Dit artikel delen:

41 Reacties

antilek 10 mei 2021 om 11:58

Helemaal eens. Ben ook bang dat het op de Os en de tour een debacle wordt. Op 2 paarden wedden.

0
super 10 mei 2021 om 15:22

Yep, Gisteren weer gezien hoe sterk het MTB veld is en de gewenning van Mathieu die hij nodig heeft om de volle wedstrijd mee te gaan. Ben bang dat de commercie wint.

0
madeinstars 10 mei 2021 om 12:00

Dat zou voor de OS absoluut het beste zijn. Maar VDP heeft al vaker aangegeven dat het voor de sponsoren ook belangrijk is om in de tour te starten en dat hij dat ook wel bergijpt omdat zij uiteindelijk zijn salaris betalen.

Toch zie ik het nog wel gebeuren dat hij de tour uiteindelijk niet gaat rijden. Zeker omdat AF met Merlier toch ook een serieus speerpunt kan hebben zonder voor lul te rijden.

0
RidderSchwobin 10 mei 2021 om 12:02

MvdP is toch één van de sporters voor wie het uitstellen van de OS wel een erg ongunstig effect heeft.

0
Turtlehead 10 mei 2021 om 12:13

Als het goed uitpakt, is het geweldige sportgeschiedenis (voor NL). Maar een Tom Dumoulin scenario (met een blessure uit de Tour komen en net misgrijpen) zou afschuwelijk zijn.

0
Limal 10 mei 2021 om 12:14

Voor de publiciteit is het zo belangrijk dat hij start dat hij dat denk ik ook wel zal doen. Op Mûr de Bretagne een gooi doen naar de rit en het geel, ritten 8 en 9 nog meenemen als klimtraining, om op de eerste rustdag het circus vaarwel te zeggen en het vizier op Japan te richten.

0
Romāns Vainšteins 10 mei 2021 om 12:15

Mij lijkt het dan weer een stuk beter dat hij gewoon de OS overslaat. Een wielerleven is grillig en de coureur die hij nu is kan uitstekend voor ritwinsten en vol voor het groen gaan in de tour, hij kan er wellicht een editie van maken zoals Sagan in zijn topjaren deed. Je weet nooit of je verhoudingsgewijs ooit nog weer met zulke papieren aanvangen kan. Ik zou die tour als zodanig af proberen te werken en alleen bij domme tegenslag de focus wat meer op dat mountainbikerondje in Tokio gooien, in geval van een geslaagde tour is het lekker alleen maar bijvangst.

0
Limal 10 mei 2021 om 12:20

Het parcours (niet het weer…) in Japan zou bij zijn mogelijkheden moeten passen*, dus ik snap goed dat hij er vol voor wil gaan. Het is bovendien een levensdoel van hem.

*groot verschil met Sagan…

0
super 10 mei 2021 om 15:30

tsja, doen wat je het leukst vindt en een Olympische medaille pakken, versus 1 van de vele toeroverwinningen die je jaarlijks kunt meepakken (hij in ieder geval wel). Tour lekker laten gaan en vol op de OS

0
josi 10 mei 2021 om 12:28

Ik denk dat het voor iedereen wel duidelijk is dat een Tour-optreden niet echt gunstig is voor zijn Olympische kansen. Uiteindelijk zal hij wel ergens halverwege de Tour afstappen, het liefst natuurlijk met een ritzege op zak.

0
blix 10 mei 2021 om 12:30

Als er iemand is die de combinatie aankan – en misschien nog wel belangrijker: aandurft -, is het Van der Poel wel. Afgaand op het technische parcours zonder lange klimmen in Tokyo zou het doodzonde zijn om daar niet deel te nemen. En niemand zegt dat hij de Tour tot in Parijs hoeft te rijden. Mûr de Bretagne meepakken (en misschien wel meer), en hop, naar Japan.

Voor mij is op het einde van een rennerscarrière niet enkel het palmares van de renner in kwestie doorslaggevend, maar zeker ook de manier waarop dat palmares tot stand is gekomen. Mathieus onwaarschijnlijke en enthousiaste combinatie van 3 disciplines maakt hem voor mij de meest opzienbarende renner uit de wielergeschiedenis.
Zijn programmasamenstelling is al even onvoorspelbaar en wispelturig als zijn eigenlijke koersgedrag. Met Mathieu is het werkelijk nooit saai. En uiteraard gaat hij soms de mist in, maar dat maakt de (in Mathieus geval) bijna zekere triomf na de inzinking des te mooier.

0
HJJH 10 mei 2021 om 20:12

Het zou zomaar kunnen dat ene Pidcock hem doet vergeten…

0
Derierre de la course 10 mei 2021 om 13:04

Wellicht hangt e.e.a. af van hoe zijn MTB campagne loopt tot aan de spelen?

0
SolitaryShell 10 mei 2021 om 13:09

Die campagne bestaat uit nu nog één wereldbeker.

0
Barry Batsbak 10 mei 2021 om 14:31

Die campagne beperkt zich helaas tot volgend weekend.

0
Derierre de la course 10 mei 2021 om 16:00

Oh, dan wordt dat geen graadmeter inderdaad. Lastig om dan je vorm te toetsen zo tegen de OS.

0
boehoe 10 mei 2021 om 13:19

Wil vd Poel zelf heel erg graag de tour rijden of wil het team dat vooral graag?

0
RidderSchwobin 10 mei 2021 om 14:17

Uit alles blijkt het team.

0
Barry Batsbak 10 mei 2021 om 14:34

Het team. Of meer bepaald; de sponsors en zodoende het team. En de Fransen zien de kleinzoon van hun geliefde PouPou ook meer dan graag verschijnen in hun Ronde dus de druk van buitenaf zit er goed op.

0
Michelangelo 10 mei 2021 om 21:38

Het team. Maar Mathieu is ook altijd heel “betrouwbaar” richting zijn sponsors, beseft dat hij kan doen wat hij doet bij de gratie van zijn geldschieters. Inclusief het veldrijden en het mountainbiken.

En daarom gaat hij gewoon naar de TdF. Volgens mij niet eens omdat het zo in zijn contract staat, maar gewoon omdat hij zich daartoe moreel verplicht voelt.

0
SchoonGeweten 10 mei 2021 om 13:31

Wat stelt zo'n mountainbikemedaille (voorop gesteld dat ie hem pakt) nou eigenlijk voor? Mountainbiken heeft nu eenmaal niet een geweldige Olympische historie aan zich hangen. En de kans bestaat dat het over tien jaar al weer van het programma wordt afgevoerd omdat het plaats moet maken voor jeu de boule.
Die Touretappe(s) worden nooit meer vergeten.

0
blix 10 mei 2021 om 13:41

Ik herinner me nog levendig goed hoe Absalon soleerde in Beijing voor zijn landgenoot Peraud. Ik weet ook nog goed hoe Kulhavy Schurter klopte in een prangende sprint in Londen, en hoe Schurter eindelijk goud pakte in Rio na die kanonstart (en lekke banden) van Sagan. Daarnaast herinner ik me ook nog veel Touretappes die ik gezien heb, maar heus niet allemaal. Vele waren immers saaie wandeletappes, met een saaie winnaar na een saaie sprint.

0
Pizzi 10 mei 2021 om 13:49

Herinner me de gouden plak van Bart Brentjens nog. Was met m’n ouders op vakantie in Zweden, het was daar echt prachtig en ik heb wat vlagen van de mtb-koers in een roodkleurig houten huisje middenin het bos gezien.

Nu was dat de 1e editie dat mountainbiken überhaupt op de Spelen was, maar anno 2021 vind ik Olympisch goud op de mountainbike zeker mooier dan een etappe in de Tour.

0
Olly 10 mei 2021 om 14:06

@schoongeweten. Hahaha wat een stelling neem je hier. Brentjes pakte een medaille voor ik überhaupt aan fietsen dacht, ik zie het nog steeds gebeuren. En vele niet fietsers kennen BB van die medaille, en kunnen buiten de tour AK winnaars geen etappe winnaar noemen (sommigen dan Boogerd)
Of het slim is om deze twee te combineren vraag ik mijzelf ook af. Maar dat heb ik bij MvdP wel vaker gedacht, en werd vervolgens verbaasd over het resultaat.

0
Turtlehead 10 mei 2021 om 14:09

@Schoongeweten: ik geef je gelijk. OS is leuk voor zwemmers (57 onderdelen), turners, schoonspringers en handboogschutters, die verder geen relevante wedstrijden hebben. Wielrennen draait om Tour- en kasseien-glorie.

0
Barry Batsbak 10 mei 2021 om 14:38

Is dat zo Turtle? Van Avermaet kokketeert anders al 5 jaar volop met die gouden helm van hem. En daarnaast hebben we ook nog het baanwielrennen (ook met 57 onderdelen overigens). De wielersport heeft weldegelijk prestige op de spelen.

0
Turtlehead 10 mei 2021 om 14:46

@Barry: GVA heeft idd het maximale aan exposure eruit gesleept. Maar een beetje erover is het ook wel, gezien zijn presteren de laatste jaren…

0
Koers 10 mei 2021 om 15:02

Het is juist de veelzijdigheid van vdp die hem tot een ‘held’ verheffen. De tour is elk jaar maar os dus niet en ik heb het gevoel dat hij deze gewoon wil afvinken. Daarna nog eens wk worden in het mtb en daarna denk ik dat het op een lager pitje komt te staan, mede ingegeven door de wensen van de ploeg(sponsors). Hij heeft in principe het talent om in de cross, mtb en weg wk te worden, dat is toch prachtig.

0
boehoe 10 mei 2021 om 15:03

Het is voor veel sporters een garantie om tot aan de dood geregeld in de aandacht/media te staan. MvdP heeft dat niet perse nodig, dat lukt met zijn carrière nu wel al. Het zal toch vooral persoonlijke motivatie en eerzucht zijn. Het is gewoon een liefhebber. Voor een type renner zoals hij is, zou ik dan lekke de tour laten lopen. Dan wint hij een etappe, so what, sta je in het rijtje met Bart Voskamp.

0
super 10 mei 2021 om 15:33

Touretappes herinnert echt niemand zich meer (enkele uitzonderingen daargelaten). Of weet jij nog wie de 3e etappe in 2017 won of de 10e in 2014 (of elke willekeurige etappe in welk jaar dan ook)

0
Derierre de la course 10 mei 2021 om 16:03

Ik denk dat het voor MvdP wel degelijk uit maakt. Zijn heldenstatus (als alleskunner) wordt nog groter als hij er een MTB-medaille aan toe voegt.
Een touretappe zie ik hem de komende jaren ook nog wel ergens winnen. Maar ik denk dat de tourstart een voorwaarde voor zijn salaris was.

0
Romāns Vainšteins 10 mei 2021 om 21:27

Ik ben het dus helemaal met schoon geweten eens. Voor mij staat os vs tour als Eurovsion Songefestival vs Rock Werchter.

0
Wheely 10 mei 2021 om 13:32

Persoonlijk zie ik VdP liever in de Tour, de spelen zien we daarna wel. Ik snap dat de Knegt daar anders over denkt maar ik neem aan dat de belangen van Alpecin-Fenix ook zwaar zullen wegen.

0
jealgu 10 mei 2021 om 13:37

Tour os combi is natuurlijk niet ideaal, maar de tour overslaan is geen optie. Ik vindt het wel oovallend dat ie zwitzerland rijdt. Als je die overslaat kan er wat langer worden gemountainbiked, en zal het wat meer in zijn systeem zitten.

0
tvm 10 mei 2021 om 14:19

Bart Brentjens, 1996.

Waarom kan MvdP overigens niet beide combineren? De renners uit de Tour kunnen toch ook vaak domineren in San Sebastian? Pakken wat je pakken kunt.

0
RidderSchwobin 10 mei 2021 om 14:27

Het verschil is wel dat San Sebastian op dezelfde ondergrond en in een soortgelijk klimaat wordt gereden.

0
Pizzi 10 mei 2021 om 14:43

En ook nog het tijdsverschil.

0
Nillus 10 mei 2021 om 15:14

@Blix je zegt en ziet het mooi ! .
Ook Pidcock niet vergeten..
Maar uiteraard ben ik een echte vdp fan .

0
antilek 10 mei 2021 om 15:44

Ik ben ook een zeer grote fan van Mathieu Nillus. Maar ik ben bang dat het overkill is. Het lijkt soms wel een mens

0
Pascal De Kooning 10 mei 2021 om 16:18

Hij zal door z’n verplichting naar z’n sponsor toe wel starten in de Tour. Hopelijk snel een rit winnen en dan na 10 dagen naar huis en dan richting de OS. Misschien is die hardheid die hij in de Tour opdoet juist wel goed voor hem. Parijs gaat hij uiteraard niet halen.

0
Har77 11 mei 2021 om 12:59

Wat ie nodig heeft is het vermogen om korte klimmen compleet in het rood te rijden, en dat anderhalf uur lang. Ritten in lijn zijn voor het mtb-en goed als voorbereiding op het seizoen, rampzalig in het seizoen.
Ik hoop dat ie zondag niet voldoet aan zn eigen benchmark en het kromme stuur dit jaar aan de haak laat. Alleen dan zie ik medaillekansen in Tokio. Hopelijk ziet de ploeg in dat er ook kansen zijn met Merlier in de Tour, en dat Mathieu er niet heengaat.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone