Bomvol koersweekend voor de boeg in binnen- en buitenland

donderdag 30 mei 2019 om 16:07
Bomvol koersweekend voor de boeg in binnen- en buitenland

foto: Cor Vos

Nationaal

In de rubriek Nationaal schenkt WielerFlits aandacht aan het Nederlandse Continental-circuit, maar ook de buitenlandse renners in Nederlandse dienst en onze landgenoten in buitenlandse teams komen aan bod. In deze uitgave vooral veel aandacht voor de Kersenronde, Circuit de Wallonie, Flèche du Sud, de Ronde van Limburg, Parijs-Roubaix U23 en Orlen GP U23.

Adriaan Helmantel: “We hopen op een Bauke Mollema-scenario”

Adriaan Helmantel – foto: Cor Vos

Een beetje verstopt op de kalender vindt komend weekend de vijfde manche van de UCI Nation’s Cup U23 plaats. In Polen is er een nieuwe tweedaagse uit de grond gestampt, genaamd Orlen GP. De koers bestaat uit een ploegentijdrit over geaccidenteerd terrein en een rit in lijn die finisht met een aankomst bergop, die we kennen uit de Ronde van Polen (WorldTour). Bondscoach Adriaan Helmantel gebruikt de koers om een aantal jongens te leren kennen. “Wie weet kunnen we ons laten verrassen”, vertelt hij aan WielerFlits.

De Orlen GP is wat later aan de Nation’s Cup toegevoegd dan de andere koersen. “Ik sta daar een beetje dubbel in”, laat Helmantel weten. “Het valt in een heel drukke periode. Parijs-Roubaix, Flèche du Sud en de Ronde van Limburg zijn ook allemaal dit weekend. Voor Nederland zit het best vol. En ik vind het jammer dat de koers maar twee dagen is, waarin de ploegentijdrit heel doorslaggevend gaat zijn. Het is ook best een lange reis. Ik had liever gezien dat het drie of vier dagen was geweest. Maar het parcours is wel heel mooi!”

De bondscoach hoopt dat de koers in de toekomst kan groeien, want hij ziet er wel potentie in. “We gaan nu met een volledige jonge ploeg naar Polen, alleen eerste- en tweedejaars beloften”, legt hij uit. “Maar wel met een aantal interessante renners. Jongens die nog niet echt in the picture rijden, maar wel leuke dingen laten zien. Hopelijk krijgen we dan iemand te zien die een carrière uitstippelt zoals Bauke Mollema dat ooit deed. Die ging ook vanuit de club met de nationale selectie mee. Daarna kwam Rabobank en de rest is geschiedenis.”

Door het overvolle weekend was het puzzelen voor de bondscoach. “Ik ga die kant op met Gijs Leemreize, die onlangs een van de Wattmeister Challenge-rondes won. Onlangs reed hij ook heel sterk in de Carpathian Courier Race (2.2U, red.). Bergop was hij daar misschien wel de beste. Ook Meindert Weulink heeft zich daar in de kijker gereden; hij werd er derde in het eindklassement. Dat heb ik aangevuld met Wessel Krul, Manuel Michielsen, Danny van der Tuuk en Bas van Belle. Zij krijgen van mij de kans om zich te laten zien.”

Woensdagmiddag hebben de zes een training gedaan met het oog op de ploegentijdrit, waar je met minimaal drie renners over de streep moet komen. “Ik verwacht en hoop zelf dat er een of twee renners gaan verrassen”, zegt Helmantel. “Vooral naar Gijs ben ik heel benieuwd op die aankomst bergop. Klimmen gaat hem goed af, maar hij moet nog stappen maken in het koersen an sich. Dus we gaan het zien. Misschien moeten we na het weekend ook wel blij zijn met tenminste één iemand in de top-20. Ik vind dat moeilijk in te schatten.”

flag-nl KNWU-selectie voor flag-pl Orlen GP (2.Ncup)
flag-nl Bas van Belle (Leopard)
flag-nl Wessel Krul (WPGA)
flag-nl Gijs Leemreize (Sensa-Kanjers voor Kanjers)
flag-nl Manuel Michielsen (Jumbo-Visma-De Jonge Renner)
flag-nl Danny van der Tuuk (Metec-TKH)
flag-nl Meindert Weulink (WPGA)

Website organisatie

Profiel ploegentijdrit

Profiel etappe in lijn


Twee nieuwe renners voor Alecto

Vorige week brachten we het nieuws dat Alecto CT bezig was met nieuwe versterkingen. In deze aflevering van WielerFlits Nationaal hebben we de namen.

De ploeg van Piet Rooijakkers heeft niet één maar twee renners geworven. De eerste (Arne Peters) is inmiddels al actief voor de ploeg. De 24-jarige renner is meteen opgesteld in de Fleche du Sud. In de 3,25 kilometer korte proloog eindigde hij als 71ste.

Ook Gerrie van Lingen gaat de ploeg versterken. De 21-jarige Fries is een relatieve nieuweling in het wielrennen. Van Lingen begon zijn sportcarrière in het schaatsen en inlineskaten, maar heeft recent de overstap naar de fiets gemaakt. Bij Alecto zien ze een sterke sprinter in hem. In het persbericht melden ze dat hij een indrukwekkend piekvermogen weet te halen van 1750 watt.

Met de komst van Peters en Van Lingen telt Alecto CT nu tien renners.

flag-nl Alecto CT voor de flag-lu Flèche du Sud (UCI 2.2)
flag-nl Marco Doets
flag-nl Rene Hooghiemster
flag-nl Adne Koster
flag-nl Arne Peters
flag-nl Coen Vermeltfoort


Nieuwstips of opmerkingen?

[email protected]


Coolen laat BEAT zien tot diep in finale

Yves Coolen heeft in de GP Marcel Kint het tenue van BEAT Cycling Club de hele dag getoond. De 23-jarige Belg zat in de ontsnapping van de dag, die het uithield tot ver in de finale. Pas in de slotkilometers werd Coolen bijgehaald. Daarachter bleven de renners van BEAT goed van voren, maar een grote rol van betekenis konden ze vanuit die positie niet meer spelen. De wedstrijd eindigde in een voorspelbare massasprint, die gewonnen werd door Bryan Coquard. Bij afwezigheid van een pure sprinter in de ploeg was Luuc Bugter de beste BEAT-renner op de zestiende plek.


Drukke koersweek BEAT in België en Frankrijk

Voor BEAT gaat het programma snel door na de GP Marcel Kint. Donderdag 30 mei rijdt de continentale ploeg namelijk het Circuit de Wallonie, de volgende Bingoal Cycling Cup-wedstrijd in België. Luuc Bugter en Martijn Budding zijn daar de kopmannen. Ook thuisrijders Yves Coolen en Guillaume Seye zijn van de partij in eigen land.

Op vrijdag gaat BEAT Cycling Club ook van start in de Tour de la Mirabelle, een Franse rittenkoers in het noordoosten van Frankrijk. Hier staat onder meer Piotr Havik aan het vertrek. Niet aan de start staat Luuc Bugter, die vorige week nog de Tour de l’Eure-et-Loir (2.2) in Frankrijk won. Budding, Adam Lewis en Alex Mengoulas rijden beide koersen.

Selectie BEAT voor Circuit de Wallonie (30 mei, UCI 1.1)
flag-nl Daniel Abraham
flag-nl Martijn Budding
flag-nl Luuc Bugter
flag-be Yves Coolen
flag-gb Adam Lewis
flag-nl Alex Menouglas
flag-be Guillaume Seye

Selectie BEAT voor Tour de la Mirabelle (31 mei-2 juni, UCI 2.2)
flag-nl Martijn Budding
flag-nl Nahom Desale
flag-nl Piotr Havik
flag-be Daan Hoeyberghs
flag-gb Adam Lewis
flag-nl Alex Mengoulas


Ronde van Limburg geeft wildcards aan clubs uit de regio

De Topcompetitie gaat zondag verder met de Ronde van Limburg. De wedstrijd met start en finish in Stein heeft de drie wildcards uitgedeeld aan clubs uit de regio.

Naast de 19 ploegen die standaard geselecteerd zijn, mogen ook Maaslandster uit Heerlen, de Bergbeklimmers uit Stein en een selectie uit district Zuid-Oost, met als hofleverancier TWC Het Snelle Wiel aan de start verschijnen.

Vorig jaar ging de zege in de Ronde van Limburg naar Rick Ottema. Hij versloeg toen Kelvin van den Dool en Piotr Havik.


Metec-TKH heeft munitie klaar liggen voor drukke koersweek

Dylan Bouwmans – foto: Leon van Bon/Topcompetitie

Alleen de GP Marcel Kint stond afgelopen week op het programma voor Metec-TKH. Daar deed de ploeg van Michel Megens het in de breedte sterk met top-30-plaatsen voor Arvid de Kleijn, Dennis van der Horst en Jason van Dalen, maar deed het voor de verandering niet mee om de knikkers.  Aankomende koersweek zal het team drukker zijn: in vier dagen tijd strijdt Metec-TKH in liefst drie verschillende wedstrijden, te beginnen woensdag in de Luxemburgse Flèche du Sud.

Daar staat in de vorm van Sjoerd Bax, Lars van den Berg, Dennis van der Horst, Stef Krul, Jason van Dalen en Arvid de Kleijn een ploeg aan de start die in de heuvelachtige rittenkoers een gooi kan doen naar de overwinning. “Ik denk dat we met een slagvaardige opstelling in Luxemburg rijden”, aldus Megens. Een opvallende naam – die wel op de voorlopige startlijst stond – ontbreekt echter bij Metec-TKH, namelijk die van Dylan Bouwmans.

Bouwmans rijdt op donderdag eerst de Kersenronde, die meetelt voor de U23 Road Series, en daarna op zondag de Ronde van Limburg, waar hij zijn leiderstrui zal gaan verdedigen. “Dylan heeft van de Topcompetitie een doel gemaakt, wat opzich wel logisch is met de Limburgse koersen in het verschiet. Wij hebben per saldo een goede ploeg voor deze koersen”, aldus de teammanager, die zijn ploeg in de Ton Dolmans Trofee zag domineren.

Of die mogelijkheid er opnieuw weer is voor Metec-TKH? Misschien wel. In Limburg ziet Bouwmans zich omringd worden door sterke renners als Jens van den Dool, Thijs de Lange, Marijn van den Berg en David Dekker, die zomaar ook zelf eens aan het langste eind zouden kunnen trekken. Waar Bouwmans het speerpunt zal zijn in de Topcompetitie-wedstrijd, is Dekker dat in de Kersenronde. De Brabander was in Brussel-Opwijk eerder dit seizoen al de beste.

David Dekker

David Dekker – foto: Marcel Koch

Dekker deed het na een sterk voorseizoen rustig aan gedaan in de maand mei, maar is in opbouw naar het Nederlands Kampioenschap eind juni weer op zoek naar zijn topvorm. “Ik heb het in de maand mei rustiger aan gedaan, maar na de Kempen voelde ik me weer goed. Ik was in een beetje vermoeid na de Carpathian Couriers Race, maar ik was vanaf de Craft Ster van Zwolle al goed in vorm, dus het is niet raar dat ik vermoeid was’, aldus Dekker, die uitkijkt naar de komende koersen.

“Donderdag rijd ik de Kersenronde. Dit was altijd een criterium, maar is nu een klassieker. Het is eigenlijk een springkoers, dus moet ik goed opletten en attent zijn. Als je goed bent en je let op, dan zit je altijd mee. Een sprint zou voor mij het fijnste zijn, maar deze wedstrijd heeft voor mij geen prioriteit. We moeten als ploeg gewoon goed zijn. De koers wijst altijd wel uit wie sterker is, maar als we met vijftig man naar de meet rijden, dan is het logisch dat er naar mij gekeken wordt”, eindigt Dekker, die de komende ook in de Ronde van Limburg en de Ronde van Noord-Holland te zien zal zijn.

Metec-TKH in flag-lu Flèche du Sud (29 mei-2 juni)
flag-nl Sjoerd Bax
flag-nl Lars van den Berg
flag-nl Dennis van der Horst
flag-nl Stef Krul
flag-nl Jason van Dalen
flag-nl Arvid de Kleijn

Metec-TKH in flag-nl Kersenronde en de Ronde van Limburg (30 mei en 2 juni)
flag-nl Tim Marsman
flag-nl Jelle Bootsveld
flag-nl Jens van den Dool
flag-nl Marijn van den Berg
flag-nl Dylan Bouwmans
flag-nl David Dekker
flag-nl Robbie van Bakel (alleen Ronde van Limburg)
flag-nl Thijs de Lange (alleen Ronde van Limburg)


Schelling verbaast zichzelf met gehoopte zesde plek in l’Isard

Ide Schelling – foto: Cor Vos

SEG Racing Academy was afgelopen weekend actief in de Ronde de l’Isard. Vaak is dat de eerste echte rittenkoers voor de klimmers. Dit seizoen was het parcours weliswaar iets minder zwaar. De Nederlandse opleidingsploeg won de wedstrijd vorig jaar met Stephen Williams, maar met een ijzersterk deelnemersveld was het geen sinecure om dat kunststukje te behalen. Zeker niet toen Tiago Antunes en Adam Hartley wegens fysiek malheur wegvielen. Maar dat gaf Ide Schelling wel de kans om op te staan. Hij werd zesde.

“De laatste twee seizoenen reed ik hier ook, maar dit is het eerste jaar dat het echt goed gaat”, vertelt de derdejaars belofte aan WielerFlits. “Dat was toen wel meer in een dienende rol. Nu ging het bergop goed, alleen had ik het geluk dat de finishes steeds bergaf waren. Ik kan goed dalen, waardoor ik steeds net terug kon komen bij groepjes die ik bergop net moest laten gaan. Andrea Bagioli, Andreas Leknessund en Clément Champoussin waren klimmend wel écht beter. Die kon ik niet volgen. Maar ik ben echt heel blij met plek zes.”

Thymen Arensman verloor in de tweede etappe veel tijd, waardoor hij in de derde rit heel aanvallend koerste en zo zijn stempel drukte. Dat alles was na de ritzege van Kaden Groves op de eerste dag, waar heel de ploeg de hele etappe heeft gecontroleerd. “Die dag reden we echt absurd goed”, vindt Schelling. “We reden heel de dag op kop en uiteindelijk konden we Kaden een perfectie lead out geven, die hij vervolgens indrukwekkend wist af te maken. Dus al bij al was het een prima week voor ons, ondanks het wegvallen van Tiago en Adam.”

Schelling is op dit moment in Griekenland op trainingskamp, waar hij zich met een aantal andere ploeggenoten voorbereidt op de Giro d’Italia U23. “Met deze vorm ga ik daar liever voor een etappezege dan een klassement. Ik wil daar graag de gravel-rit winnen, dat kan ik goed. In de Giro ligt het niveau ook weer hoger en er zijn veel finishes bergop. Voor mij is het als allrounder dan moeilijker om een top 10-plek te bemachtigen in het eindklassement. Maar wie weet als ik in een goede kopgroep ineens anderhalve minuut voorsprong pak…”


Dainese over Roubaix: “Reed er nog nooit, maar kijk ernaar uit”

Dainese werd in de slotrit tweede – foto: Cor Vos

De troepen van teammanager Bart van Haaren reden afgelopen weekend een dubbelprogramma. Ook de andere koers was in Frankrijk, want de paars-roze brigade reed ook A Travers les Hauts de France – een 2.2-koers. Ook daar was de zesde stek het hoogst haalbare voor de opleidingsploeg, dit keer in de persoon van Alberto Dainese. De Italiaanse sprinter geeft tekst en uitleg aan WielerFlits. “De koers verliep een beetje ongelukkig voor ons”, vat Cavendish 2.0 de Franse driedaagse samen, die alleen in rit één niet meesprintte.

“Tijdens de tweede etappe grepen we de aanvallers terug op de streep, waar ik dus de spurt van het peloton won”, gaat Dainese verder. “In de laatste rit zaten we erg goed in positie, maar de motards volgden in de slotkilometers een andere route. Daardoor waren er geen aanduidingen voor het aantal kilometers tot de streep. Ineens kwamen we een bocht uit en plots was de finish daar. Ik begin net te laat aan mijn sprint, waardoor ik tweede werd. Maar alle credits naar Matthew Walls, die een sterke jonge spurter is. Knap gedaan door hem.”

En dus werd de rappe Italiaan zesde in het eindklassement. “Al bij al was het wel een goede koers voor ons. Het was ook prima als voorbereiding op Parijs-Roubaix van komend weekend. Dat gaat natuurlijk erg zwaar zijn. Ik heb er nog nooit gereden, dus ik weet niet wat ik ervan kan verwachten. Maar ik kijk er wel erg naar uit!” In de helleklassieker is Maarten Tjallingii de ploegleider met dienst. De voorbije jaren deed SEG het er uitstekend, met meerdere podiumplaatsen. “Nu willen we eens die kei”, stelt Bart van Haaren.

flag-nl SEG Racing Academy voor flag-fr Parijs-Roubaix U23
flag-nl Thymen Arensman (vliegt daarna door naar Griekenland ter voorbereiding op de Giro)
flag-it Alberto Dainese
flag-au Kaden Groves
flag-nl Daan Hoole
flag-nl Marten Kooistra
flag-be Jordi Meeus

Onlangs kon je in een uitgebreid interview kennismaken met Alberto Dainese.


Bas van der Kooij doet opnieuw van zich spreken

Van der Kooij werd tweede in de tweede etappe – foto: Cor Vos

Monkey Town-à Bloc blijft mooie resultaten behalen. In het overgrote deel daarvan is Bas van der Kooij de eindverantwoordelijke. Zo ook afgelopen weekend in A Travers les Hauts de France, dezelfde koers als waar Dainese in deze editie over spreekt. De 23-jarige Nederlander met profambities eindigde in twee etappes op het podium, met een vierde plek in het eindklassement als gevolg. “Het is jammer dat ik op de eerste dag mijn klassement verspeel, doordat iemand in mijn achterderailleur reed”, vertelt de sterke spurter aan WielerFlits.

Van der Kooij kwam tijdens de eerste etappe niet verder dan de vijftiende plek. “Daarom wilde ik de tweede dag graag iets laten zien. Op het laatste klimmetje trok Ethan Hayter (vorig jaar stagiair bij Sky en later hier eindwinnaar, red.) ten aanval. Toen even later ook Tom Pidcock vertrok, wist ik dat ik mee moest springen. Dat deed ik, resulterend in een tweede plaats in de daguitslag. Een goed resultaat en tijdwinst. Tijdens de laatste rit wilde ik voor een etappeoverwinning gaan, omdat me dat ook dichterbij de eindzege zou brengen.”

Maar die laatste rit – zoals Dainese ook zei – verliep chaotisch. “Een lastige, met hellingen, kasseistroken en waaiers. In de slotfase werden we plots verrast met een niet aangegeven kasseistrook, waardoor ik mijn ploegmaats kwijtraakte. Die kwamen in de laatste kilometer terug, maar er werd nergens aangegeven hoe lang het nog was. Ineens stond er een bordje met nog 300 meter te gaan, maar helaas zat ik toen te ver. Ik werd derde en daarmee vierde in het eindklassement, waar ik het moest afleggen tegen een heel sterk Brits blok. Wanneer die zege weer eens komt? Hoog tijd, ja! Ik hoop zondag de Ronde van Limburg te winnen.”

flag-nl Monkey Town-à Bloc voor de flag-nl Ronde van Limburg (TC)
flag-nl Rick van Breda
flag-nl Chiel Breukelman
flag-nl Bas van der Kooij
flag-nl Lars Loohuis
flag-nl Folkert Oostra
flag-nl Rick Pluimers
flag-lv Martins Pluto
flag-nl Mel van der Veekens


Overige selecties Monkey Town-à Bloc

Wim Kleiman (links) staat de komende weken buitenspel met een sleutelbeenbreuk – foto: Cor Vos

flag-nl Monkey Town-à Bloc voor de flag-nl Kersenomloop Mierlo (U23 Road Series)
flag-nl Chiel Breukelman
flag-nl Lars Loohuis
flag-nl Rick Pluimers
flag-lv Martins Pluto
flag-nl Mel van der Veekens

flag-nl Monkey Town-à Bloc voor de flag-lu Flèche du Sud (UCI 2.2)
flag-nl Adriaan Janssen
flag-nl Jeen de Jong
flag-nl Maarten de Jonge
flag-nl Alex Molenaar
flag-it Antonio Santoro
flag-nl Ivar Slik


Ploegwatchers

Alecto – Maxim Horssels

BEAT – Nick Doup

Metec-TKH – Julian Dubbeld

Monkey Town-à Bloc – Youri IJnsen

SEG Racing Academy – Youri IJnsen

Vlasman CT – Maxim Horssels

Nieuwstips: [email protected]

Dit artikel delen:

2 Reacties

vanSpringel 30 mei 2019 om 17:53

En dan wordt de belangrijkste koers van het komend weekend nog vergeten;
De BWF-koers in Breda.
De ronde is volledig in asfalt, een daglicentie/rugnummer kan per categorie op de dag zelf voor de start in de permanence van ’t cafe annex friettent worden afgehaald.
Kort rondje met spanning verzekerd.
2 juni 2019 A Breda “Blauwe Kei” 11:30 13:00 14:45

0
simplex 30 mei 2019 om 22:44

In vervolg op Herman (?) vanSpringel een week later zondag 9 juli op een vrijwel identiek rondje de koers in Lepelstraat. Zelfde 3 categorieën 50-, 50+, amateurs en in deze wedstrijden de NK titel of podium vrije trimmers en amateurs te behalen.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone