Boete Brand voor hinderen Alvarado in materiaalzone: “Verkeerde keuze”
foto: Cor Vos
zondag 6 december 2020 om 14:56

Boete Brand voor hinderen Alvarado in materiaalzone: “Verkeerde keuze”

Na afloop van haar zege in de Superprestige-veldrit in Boom ontving Lucinda Brand een boete. De latere winnares had in de finale concurrente Ceylin del Carmen Alvarado gehinderd in de materiaalzone. Bij een fietswissel gooide Brand haar fiets voor die van Alvarado, die opgehouden werd. “Dat was een verkeerde keuze”, zegt Brand na afloop.

“Het was een vervelende samenloop van omstandigheden”, zegt Brand. “We draaiden samen de post in en ik wist niet waar haar mechaniekers stonden. Maar ze stonden dicht op die van mij, dus ik maakte een keuze wat te doen. Dat was de verkeerde keuze.”

‘Zo wil je niet een concurrent uitschakelen’
“Het was totaal niet de bedoeling om iemand onderuit te rijden”, legt ze uit. “Ik had op dat moment geen keus meer, want ik moet verplicht wisselen in de materiaalzone. Dus het enige wat ik kon doen na die materiaalzone was wachten op Ceylin. Ik heb toen ook mijn excuses aangeboden, want zo wil je niet een concurrent uitschakelen. Ik hoop niet dat mensen denken dat ik dat wel wilde.”

Brand moest zich na afloop verantwoorden bij de jury en kreeg een boete. “Als mij dat een boete kost, dan begrijp ik dat”, zegt ze. “Er zullen regels voor zijn, die ken ik niet allemaal uit mijn hoofd, maar die neem ik voor lief. Je zit op dat moment met een hoge hartslag en ik heb deze keuze gemaakt, dat kan ik niet meer terugdraaien.”

Alvarado reageerde ‘een beetje kwaad’ op het incident. Brand begrijpt dat. “Ik kan snappen dat het even vervelend is als dat je overkomt. Ik denk dat ze aanneemt dat ik het niet expres deed en ik heb dat haar ook persoonlijk verteld”, geeft ze aan.

‘Sterker op de klimmende stukken’
In de cross zelf was Brand ijzersterk, ze reed in de voorlaatste ronde weg bij Alvarado. “Ik merkte dat ik wat sterker was op de klimmende stukken. Maar Ceylin was uitmuntend in de afdalingen, dus het was heel lastig om een gat te slaan. Gelukkig lukte het in de finale en kon ik dat verschil vasthouden”, aldus Brand.

 
12 Reacties
Sorteer op:
6 december 2020
Netjes dat ze wachtte, wel een lompe actie.
6 december 2020
Niet doorslaggevend geweest voor de uiteindelijke uitslag. Incident is klaar met een boete.
6 december 2020
Ik heb toch een andere mening. Brand wacht inderdaad, ondertussen zakt haar hartslag. Zodra alvarado erbij is gaat ze full power op het eerste klimmetje en is er een grote kloof op korte tijd. Nadien blijft het tijdsverschil constant..
    6 december 2020
    Je hebt het over een tijdbestek van letterlijk enkele seconden. Schei uit. Lucinda knalt gewoon twee keer zo hard de helling op, dat was het verschil vandaag.
7 december 2020
De kern zit 'm in opzet hier. Brand zal het echt niet expres gedaan hebben om Ceylin te dwarsbomen, want dan was ze wel vol gas doorgereden. Als dat wel zo was geweest had ze zwaarder gestraft mogen worden. Tegelijkertijd maakt ze, bewust of niet, wel een overtreding, dus de boete is terecht.
7 december 2020
Ik vind het genoeg zeggen dat het in het interview met Alvarado helemaal niet ter sprake is gekomen. Het was voor Alvarado niet doorslaggevevend of ze wilde haar verlies in ieder geval niet daaraan wijten.
7 december 2020
Gewoon accident de parcours, domme actie natuurlijk maar er stond ook geen verzorger klaar om de fiets aan te pakken, verder weinig invloed op het verder verloop van de wedstrijd. Boete wel terecht natuurlijk want dit hoort niet.
7 december 2020
De enigste mogelijkheid is Brand diskwalificeren. Ze kon toch zien dat die fiets wissel zo niet kon. Dat is hetzelfde als van je lijn afwijken tijdens het sprinten. Dus moet dit zwaarder bestraft dan alleen een boete.
7 december 2020
Stel voor de wisselzone aan te passen. Renners zetten zelf hun fiets weg en pakken zelf een nieuwe. Scheelt een hoop mensen in de materiaalpost. Nu rollen ze hun fiets in volle vaart naar hun mechanieker, die hem met net zo veel vaart weer en verse fiets terug geeft.
7 december 2020
Brand was wel de sterkste, maar dit was een erg lompe actie. Alvarado kon zelf een val voorkomen, als ze was gevallen was Brand toch 100% zeker gediskwalificeerd?

Reacties zijn gesloten.