Bjarne Riis: “Zet me maar vast als ik opnieuw de fout inga”

vrijdag 24 januari 2020 om 19:44
Bjarne Riis: “Zet me maar vast als ik opnieuw de fout inga”

foto: Cor Vos

Bjarne Riis vindt dat hij een nieuwe kans verdient in het professionele wielrennen, ondanks dat hij in het verleden betrokken was bij dopinggevallen. De Deen gaat als teammanager bij NTT Pro Cycling aan de slag.

“Of ik geleerd heb van het verleden? Absoluut”, vertelt Riis aan Cyclingnews. “Ik heb geleerd dat de wielersport de shit van het verleden niet nodig heeft, dat fietsen prima zonder gaat. Ik zou thuis bij mijn familie blijven als ik niet overtuigd was dat dit de juiste plek is om te zijn.”

De Deen maakte in de jaren tachtig en negentig zelf deel uit van het peloton en won eenmaal de Tour de France (1996). Hoewel hij nooit op doping is betrapt, is hij veelvuldig van het gebruik ervan beschuldigd. Elf jaar na zijn Tourzege maakte hij een einde aan de twijfels en bekende dat hij de ronde op doping had gewonnen.

Bjarne Riis (rechts) met NTT-renner Giacomo Nizzolo – foto: Cor Vos

Na zijn actieve carrière werd hij ploegleider van het Deense CSC, dat later Saxo Bank en uiteindelijk Tinkoff werd. In die periode betichtten de toenmalige renners Tyler Hamilton, Jörg Jaksche en Michael Rasmussen Riis ervan dat hij op de hoogte was van dopinggebruik en renners daartoe aanmoedigde, iets wat de Deen altijd heeft ontkend.

Veranderd
“Ik weet waar ik nu sta en wat ik wil doen. Ik ben veranderd”, zegt Riis, die zijn verleden achter zich wil laten. “Ik weet dat doping de wielersport zou ruïneren; het zou mijn en mijn gezin verscheuren. Dat is niet de wereld waar ik deel van wil uitmaken. Ik heb gezien welke prijs je betaalt voor dopinggebruik.”

Of hij erover nadenkt of hij de juiste dingen doet? “Nee, omdat ik weet dat ik het goed zal doen. Ik zal nooit meer dezelfde fouten maken, nooit. Daar ben ik van overtuigd. En als ik weer faal, breng me dan maar naar de gevangenis. Beloof me dat”, aldus de Deen.

Dit artikel delen:

6 Reacties

Sammysosa 24 januari 2020 om 20:25

“ik ben veranderd” – mensen die niet zijn veranderd

Brabander 24 januari 2020 om 21:08

Mwa. Dat klopt zeker niet altijd

Thijs E 25 januari 2020 om 00:23

Dezelfde geloofwaardigheid als die ene zwerver die je om een euro voor een broodje vraagt, terwijl hij krampachtig zijn laatste halve liter vasthoud.

KennyKlimmen 25 januari 2020 om 01:03

Mooi interview. Heb geen redenen om te twijfelen aan zijn woorden.

Mellon Collie 25 januari 2020 om 11:19

Mee eens. Van alle dopingzondaars was hij een van de eerste die het toegaf. Lijkt me gewoon een prima gozer die veel verstand heeft van de koers. Wielrennen is beter af met hem erbij.

Sebas 25 januari 2020 om 08:48

Ben ervan overtuigd dat hij een immense toevoeging is aan elk team, maar bij mij was hij nooit meer binnen gekomen. Dit is van de regen in de drup rollen en over tien jaar zwemmen we weer met z’n allen in de stront.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair