Biniyam Ghirmay verschalkt medevluchters in vijfde rit Tour du Rwanda

donderdag 28 februari 2019 om 13:00
Biniyam Ghirmay verschalkt medevluchters in vijfde rit Tour du Rwanda

Ghirmay won dit jaar ook al een rit in La Tropicale Amissa Bongo - foto: La Tropicale Amissa Bongo

De vijfde etappe van de Tour du Rwanda is een kolfje naar de hand van Biniyam Ghirmay gebleken. De 18-jarige Eritreëer pakte de zegebloemen in de heuvelachtige rit van Karongi naar Musanze door zijn medevluchters te verslaan in een sprint. Merhawi Kudus kwam tijdens de etappe ten val, maar hij verdedigde zijn gele leiderstrui met verve.

Tussen Karongi, een stad aan het Kivumeer, en finishplaats Musanze zaten goed 140 pittige kilometers waarin drie gecategoriseerde beklimmingen op het menu stonden. Al snel koos een twaalfkoppige kopgroep het ruime sop: Benediction Excel Energy stuurde met Patrick Byukusenge, Didier Munyaneza en Eric Manizabayo drie man vooruit. Moise Mugisha en Valens Ndayisenga meldden zich vooraan namens de Rwandese selectie.

Verder bestond het vreemdelingenlegioen uit Geoffrey Kiprotich Langat (Keniaanse selectie), Jeremy Bellicaud (Franse selectie), Biniyam Ghirmay (Eritreese selectie), Joseph Areruya (Delko Marseille Provence), Adrien Guillonnet (Interpro Cycling Academy), Mulu Hailemichael (Dimension Data for Qhubeka) en Daniel Turek (Israel Cycling Academy).

Onderweg moesten Manizabayo, Byukusenge en Hailemichael de kopgroep laten gaan, maar de overgebleven negen renners mochten van het peloton strijden om de ritzege. Aanvallen van Mugisha en Ndayisenga hielden geen stand, waardoor een sprint de beslissing moest brengen. Hierin hoopte Joseph Areruya alsnog het thuispubliek in extase te brengen, maar tegen de sprint van de Benjamin van de kopgroep was hij niet opgewassen.

Voor Ghirmay, die begin april 19 kaarsjes mag uitblazen is het zijn tweede UCI-zege uit zijn prille wielercarrière. Eerder dit jaar won hij ook al een rit in La Tropicale Amissa Bongo. In de tweede etappe van de Rwandese ronde sprintte de piepjonge Eritreëer al naar een derde plek in de daguitslag.

Kudus valt, maar blijft leider
Aan het begin van de koers kwam klassementsleider Kudus samen met ploegmaat Rodrigo Contreras ten val. De schade viel voor beide Astana-renners mee en al spoedig meldden ze zich weer in het peloton. Op de laatste beklimming van de dag zou de Eritreëer zelfs ten aanval trekken. Veel leverde dat overigens niet op voor Kudus: alle klassementspretendenten zouden tegelijkertijd over de finish komen. In het klassement verdedigt Kudus nog altijd een voorsprong van zeventien seconden op Rein Taaramäe.

Dit artikel delen:

11 Reacties

Poeksel 28 februari 2019 om 13:09

De jongen die vorig jaar hij wiens naam niet genoemd mag worden versloeg doet het goed dit jaar!

0
Jori 28 februari 2019 om 13:16

voldemort?

0
Poeksel 28 februari 2019 om 13:35

Remco Voldemort inderdaad.

0
Jack2811 28 februari 2019 om 13:48

hahahaha

0
SolerEritrean 28 februari 2019 om 13:23

Als je ziet dat het feeder team van TDD amper 1 Eritreër kent, wordt er daar niet enkel geselecteerd op sportieve basis…

0
Piet Lut 28 februari 2019 om 13:50

Dat heeft meer te maken met het Visa probleem voor Eritreers. Blijft toch een dubieus land onder leiding van een dictator maar dat weet jezelf ook wel.

Valt me sowieso op dat vele Eritreers op social media uit hun dak gaan als een landgenoot wint. echter zijn zo goed als al die twitteraars vluchtelingen en weten dondersgoed hoe moeilijk het is voor renners om een visa te krijgen

0
Verweggistan 28 februari 2019 om 20:45

Deels is het een visaprobleem. Maar als je je bewust richt op Afrikaanse renners heb je echt wel iemand in dienst die dat regelt. Het is ook zo dat DDD CT nu Italiaans is, dus rijden er 4 Italianen, een Sloveen en een Australier en slechts 4 Afrikaanse renner.

0
Mystery Rider 28 februari 2019 om 13:48

Kan WF eens geen artikel uitbrengen over de grootste toptalenten in het peloton onder 20-21 jaar of zo en dan kunnen we onze stem uitbrengen met een poll?

– Evenepoel
– Pogacar
– Robert Stannard
– Marc Hirshi
– Luis Villalobos
– Jasper Philipsen

Er zitten er toch genoeg in the WT peloton?

0
Mwielerfan 28 februari 2019 om 13:54

Wat heeft dat met een artikel over een daadwerkelijke wielren wedstrijd te maken? Wil je dat wf stopt met uitslagen?

0
Romāns Vainšteins 28 februari 2019 om 14:03

Mocht je geen gehoor vinden heb je alvast dit :

‘Ik vind die beter’ ‘Ik die!’ ‘Nee, die man’ ‘Die en die zullen allbei door die voorbijgestreefd worden’ ‘Die is fysiek zijn leeftijd vooruit’ ‘Dat wordt een hele grote’ ‘ Er zit geen goede kop op’ ‘Die domineert’ ‘Ach als die dat leuk vindt laat het dat doen dan, die komt er echt nog wel’ ‘Waarom staat die niet in de poll?’

0
Mathieu Moller 28 februari 2019 om 14:28

Een dergelijk artikel is er al geweest: http://www.wielerflits.nl/nieuws/tien-neoprofs-om-op-te-letten-in-2019/

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone