De titel Afrikaanse wielrenner van het Jaar is dit jaar gegaan naar Biniam Ghirmay. De 20-jarige coureur uit Eritrea, die dit jaar zijn profdebuut maakte voor Nippo-Delko One Provence, ontving maandag de bijbehorende trofee.
Ghirmay werd tot winnaar verkozen door een jury die aangevoerd werd door de Franse oud-wielrenner Bernard Hinault. “Hij won dit jaar twee etappes in La Tropicale Amissa Bongo, maar blonk ook uit in zware Europese koersen”, vertelt Hinault. “Hij maakt erg snel stappen dankzij zijn kwaliteiten als puncheur. We zullen de komende jaren nog van hem gaan horen. Dat is een zekerheidje.”
Naast zijn ritzeges in Gabon afgelopen januari, wist Ghirmay ook nog naar ereplaatsen te rijden in de Trofeo Laigueglia (tweede), de Tour du Rwanda (vier keer in de top-3), de Tour du Doubs (tweede) en de Giro della Toscana (vierde).
De trofee voor de beste Afrikaanse wielrenner van het Jaar wordt sinds 2012 uitgereikt. Op de erelijst is Ghirmay de opvolger van Daryl Impey.
Winnaars ‘Afrikaans wielrenner van het Jaar’
2020: Biniam Ghirmay
2019: Daryl Impey
2018: Joseph Areruya
2017: Louis Meintjes
2016: Tesfom Okubamariam
2015: Daniel Teklehaimanot
2014: Mekseb Debesay
2013: Louis Meintjes
2012: Natnael Berhane
10 Reacties
Froome is het nooit geworden?
De prijs bestaat vanaf 2012, en toen was Froome al geen Afrikaan meer.
Voor wie het vergeten is, op zijn 18e versloeg hij al de wereldtop:
https://www.procyclingstats.com/race/liege-la-gleize/2018/stage-1
Zeeeer verrassend ! Ik kon me die gast niet meer voor de geest halen maar bij zien van de foto des te meer. Mooi te zien dat ie in 2018 een prachtige prestatie heeft gereden.
Zou wel eens vertrokken kunnen zijn voor een reeksje :-)
Het houdt ook niet echt over in Afrika hè?
Als Meintjes en Impey echt je grootste namen zijn, dan is er nog veel werk aan de winkel
Wielrennen is toch ook 1 van de duurste sporten om te beoefenen, dus de beperkte instroom op het Afrikaans continent lijkt me niet onlogisch.
Als er amper geld is voor eten, kan ik me niet voorstellen dat je voor zoonlief (of 1 van de andere 11 kinderen) een S-Works maatje 48 in huis gaat halen.
@domestique. Natuurlijk is er nog veel armoede in Afrika, maar jouw constatering dat bijna niemand genoeg eten heeft en een gezin gemiddeld 11 kinderen heeft is toch hopeloos gedateerd.
Het was een beetje zwaar aangezet, maar het is toch eenmaal zo dat Afrika een veel armer continent is, waar het gemiddeld aantal kinderen per gezin nog steeds een veelvoud is in vergelijking met bv. Europa.
Dan lijkt het me ook niet zo vreemd dat er veel minder Afrikaanse jongeren hun weg naar de wielersport (en uiteindelijk het profpeloton) vinden. Als je ziet hoeveel al het materiaal kost om eraan te beginnen, lijkt me dat in veel Afrikaanse landen heel moeilijk.
Jammer overigens, want wat meer kleur in het peloton zou leuk zijn.
Nou, kijk anders eens naar de gemiddelde leeftijden in de verschillende landen in Afrika.