Bilbao wint pittige heuvelrit in Tour Down Under, Dennis verliest leiderstrui

vrijdag 20 januari 2023 om 05:04
Bilbao wint pittige heuvelrit in Tour Down Under, Dennis verliest leiderstrui

foto: Cor Vos

Pello Bilbao heeft de derde etappe van de Tour Down Under op zijn naam geschreven. De Spanjaard van Bahrain Victorious reed op Corkscrew, de scherprechter van de dag, weg met Simon Yates en Jay Vine om hen vervolgens te kloppen in de sprint. Vine nam de leiderstrui over van Rohan Dennis, die veel tijd verloor.

De derde etappe van de Tour Down Under ging van Norwood naar Campbelltown. En wie Campbelltown zegt, zegt Corkscrew Road. Vaak als de Tour Down Under finisht in het plaatsje, moeten de renners in de finale deze 2,5 kilometer lange beklimming overwinnen. Zo ook vrijdag. Corkscrew Road stijgt gemiddeld aan 9%, met pieken tot bijna 20%. Eenmaal op de top, wachtte er nog een snelle en technische afdaling richting de aankomststreep.

Kopduo
De rit begon ook lastig, met de klim naar Norton Summit (9,6 km aan 4,8%). Hier ontstond de kopgroep van de dag. Daar ging geen grote strijd aan vooraf, want de eerste aanval van Mikkel Honoré (EF Education-EasyPost) was gelijk raak. Fabio Felline van Astana Qazaqstan was de enige andere renner die wel zin had in een avontuurtje. Hij maakte de sprong, waardoor we een kopduo kregen.

In het peloton kwam de controle van Alpecin-Deceuninck en Jumbo-Visma, de ploeg van klassementsleider Rohan Dennis. Deze ploegen zorgden ervoor dat de voorsprong van Honoré en Felline niet groter werd dan viereneenhalve minuut. Alpecin-Deceuninck nam later het initiatief om het gat nog wat kleiner te maken.

Oscar Riesebeek (Alpecin-Deceuninck) hielp Jumbo-Visma een handje in de achtervolging – foto: Cor Vos

Val Moscon
Vooraan was geen gevecht voor de berg- en sprintpunten. Daarachter raapte Luke Plapp het laatste bergpunt op Norton Summit, terwijl Groves de derde plaats pakte in beide tussensprints. Laatstgenoemde, de nummer zeven van het klassement, pakte zo twee bonificatieseconden en schoof daarmee virtueel op naar plek vijf. Er kwamen echter nog twee hellingen: Checker Hill (1,1 km aan 9,4%) en dus Corkscrew Road.

Net voor Checker Hill, op 36 kilometer van de streep, kwamen twee renners van Astana Qazaqstan ten val. Leonardo Basso kon zijn weg snel vervolgen, maar Gianni Moscon leek zwaarder gehavend. Ondertussen was de voorsprong van de twee koplopers teruggebracht tot minder dan een minuut. Op Checker Hill zelf loste Honoré zijn medevluchter Felline, die op de top gegrepen werd door het peloton.

Froome als knecht
In dat peloton voerde Jai Hindley het tempo wat op, maar grote gevolgen had dat niet. De renners die hadden moeten passen – onder anderen Geraint Thomas – konden in de fase daarna weer terugkeren. Niet veel later, met nog 25 kilometer te gaan, zat de vlucht van Honoré erop. Het peloton ging in volle vaart richting Corkscrew Road.

In aanloop naar deze scherprechter was er een nieuwe valpartij. Harrison Wood (Cofidis) en Corbin Strong (Israel-Premier Tech) gingen tegen het asfalt. Viervoudig Tourwinnaar Chris Froome lag er niet bij, maar bleef bij zijn ploeggenoot Strong en probeerde de nummer vijf van het klassement terug te brengen.

Vine versnelt op Corkscrew Road
Dat lukte niet. Het tempo in het pak lag ontzettend hoog en in geen tijd bereikte men de voet van Corkscrew Road. Terwijl AG2R Citroën meteen doortrok in dienst van Ben O’Connor, zat Rohan Dennis behoorlijk ver van achteren in zijn oranje leiderstrui. De Australiër van Jumbo-Visma had niet zijn beste dag en verloor de aansluiting. Net daarvoor had UAE Emirates overgenomen van AG2R Citroën.

Vine (in zijn bergtrui) en Yates sloegen een gat – foto: Cor Vos

Dat was uiteraard in dienst van Jay Vine, die met nog een kilometer klimmen doortrok. Alleen Simon Yates kon volgen. Pello Bilbao moest een gaatje laten, maar probeerde de bres in zijn eentje te dichten. Net voor de top maakte de Spanjaard de aansluiting. Nadat Vine als eerste bovenkwam, gingen we met drie koplopers de afdaling in.

Bilbao de snelste
Vine plaatste op één kilometer de streep een versnelling, maar leek vooral bezig met het algemeen klassement. De klimmer van UAE Emirates stond als beste geplaatst van de drie renners voorop en reed dus stevig door. Hij zou de leiderstrui overnemen van Dennis, maar in de sprint speelde hij niet mee voor de ritzege. Die ging naar Pello Bilbao. De Spanjaard begon zijn sprint vroeg en kon Yates afhouden.

Een kleine halve minuut nadat Bilbao als winnaar over de streep kwam, sprintte Michael Matthews naar de vierde plaats. Milan Vader was de eerste Nederlander op plek acht.

Dit artikel delen:

21 Reacties

makkelijk 20 januari 2023 om 06:25

Zoals we in Zuid-Holland zeggen: Bilbao is heel hard bij de rest weggedeemsterd.

6
Titaantje 20 januari 2023 om 06:47

In noord-holland zou je dan weer stellen dat Vine er onderuit probeerde te Beemsteren.

4
Wheely 20 januari 2023 om 09:19

Erg makkelijke grap makkelijk. ;-)

0
Dikke Kater 21 januari 2023 om 01:28

Maar wel leuk.

0
Limal 20 januari 2023 om 05:15

Vine weer indrukwekkend, Yates enkel aanklampen en Bilbao die als enige een gaatje dicht kan rijden en het mooi afmaakt in de sprint. Dennis deemstert met de dag verder weg…

3
Mystieke_Monnik 20 januari 2023 om 07:01

Die deemstert zich nog wel terug dit seizoen!

0
Wheely 20 januari 2023 om 09:23

Vader 8e, dat is zijn beste resultaat tot nu toe op de weg. Gaan we vieren!

1
Jaepa 20 januari 2023 om 09:44

Die mag bij het diner als eerste richting de toetjes wegdeemsteren.

1
Romāns Vainšteins 20 januari 2023 om 09:52

Zo even de selectie Bahrein scannend is het misschien eens een leuk en haalbaar idee om Bilbao klaar te stomen voor 250+ en als kopman voor AGR en LUIK in te zetten. Het vernuft om een koers af te maken heeft ie, op verschillende manieren ook. Alleen het aantal K lijkt wat problematisch.

Verder zie ik namelijk alleen Mohoric als mogelijke kopman en die gaat voor de stenen.

1
Yeez 20 januari 2023 om 05:19

Dennis wisselvallig. Druk vd leiderstrui? Verval tov gisteren is opmerkelijk.

Vader erg goed al. Op 3 sec van de top 10 op plaats 15 al. Die top 10 had hij gehad als hij niet in de stromende regen reed in de proloog…

0
Limal 20 januari 2023 om 05:27

Vader was natuurlijk verre van de enige die in de regen reed, maar is idd goed en komt die top-10 nog wel binnen in de laatste rit.

PS: je vond mijn grapje over wegdeemsteren niet zo leuk, of was er nog iemand anders wakker om een -1tje uit te delen op dit vroege uur? :-)

0
Romāns Vainšteins 20 januari 2023 om 08:06

Hij had gisteren een mentaal slopende podcast geluisterd. Heb je net dat lelijke Nederlands watonder de knie krijg je meteen dat over je heen. Doet wat met een mens.

8
kleomantre 20 januari 2023 om 08:49

@RV: Ze kunnen hier op WF beter dan eens de vraag stellen waarom JV Dennis heeft gehaald en hoe men dacht daar wel mee uit de voeten te kunnen. Met Dennis en Dumoulin bouwen ze een goed track record op wat betreft toptijdrijders die zeer goed uit de voeten kunnen in rondes.

Nu belast WF Dennis er zodanig mee dat het een self fulfilling propehcy wordt. Je zou kunnen stellen dat ze hem zelfs richting de exit duwen. Ik hoop wel dat JV 'm een beetje in de gaten houden als hij onderweg met het team is, dat-ie bijvoorbeeld niet afzonderlijk ergens in het hotel slaapt.

1
YogiBear 20 januari 2023 om 09:09

Waarom hielp Alpecin mee om de ontsnapping binnen bereik te houden? Eigen kansen, en wie dan? Of was het hulp aan TJV?

0
Maillot à Pois 20 januari 2023 om 09:35

Vertrouwen in Groves? Uiteindelijk komt die ook maar op 48″ binnen, misschien voelde die zich sterk en dacht hij de klim te kunnen overleven.

1
LeoR 16 20 januari 2023 om 11:31

Er heeft hen wellicht nog niemand verteld dat Vine nu voor een andere ploeg rijdt. ;)

1
twaalfballen 20 januari 2023 om 10:31

Ben wel benieuwd naar de rol van Geraint Thomas in dit rondje

0
Pizzi 20 januari 2023 om 11:45

Die test z’n nieuwe bril van Sungod, want z’n Oakley is weggedeemsterd.

(Zou Sungod trouwens ergens een verwijzing zijn naar Indurain?)

1
Grote Plateau 20 januari 2023 om 12:45

Bahrein hebben zich wel goed voorbereid op TDU. Ook met die remgrepen en zijn veel te hoge sokken.

0
Dikke Kater 20 januari 2023 om 20:08

Mooie koers vandaag. jammer alleen dat dit bericht weggedeemsterd is.

-1
Geit in mijn Kelderman 20 januari 2023 om 09:12

Bilbao lekker gedeemsterd, Vine ook weer heel lekker gedeemsterd en ook heel fijn om Milan vader weer zo te zien deemsteren. Fijn om na maanden niemand te hebben zien deemsteren nu weer een en al deemster te zien!

-2

Headlines

Populair

Materiaalzone