Kwiatkowski verslaat Cosnefroy in Amstel Gold Race, Van der Poel vierde

Kwiatkowski verslaat Cosnefroy in Amstel Gold Race, Van der Poel vierde

foto: Cor Vos

zondag 10 april 2022 om 16:29

De Amstel Gold Race 2022 is gewonnen door Michal Kwiatkowski. Na een vermakelijke koers van ruim 254 kilometer tussen Maastricht en Vilt was de Pool van INEOS Grenadiers als eerste aan de finish, al moest er wel een fotofinish aan te pas komen na een sprint-à-deux met Benoît Cosnefroy. Tiesj Benoot mocht als nummer drie mee het podium op. Mathieu van der Poel strandde op de vierde plaats.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

De kopgroep van de dag – foto: Cor Vos

Al vroeg in de wedstrijd werd een zeskoppige vluchtersgroep gevormd. Ide Schelling (BORA-hansgrohe) was daarbij de enige Nederlander en hij kreeg Emils Liepins (Trek-Segafredo), Owain Doull (EF Education-EasyPost), Johan Jacobs (Movistar), Aaron Van Poucke (Sport Vlaanderen-Baloise) en Luca Rastelli (Bardiani-CSF-Faizanè) mee. Aanvankelijk zat ook Rastelli’s ploegmaat Davide Gabburo erbij, maar hij zakte terug.

Favorieten nemen het initiatief
Het zestal op kop kreeg ongeveer vijf minuten voorsprong van het peloton, waar Alpecin-Fenix, INEOS Grenadiers en UAE Emirates het heft in handen namen. Die ploegen hadden met respectievelijk Mathieu van der Poel, Tom Pidcock en Marc Hirschi favorieten in de selectie.

Het verschil met de kopgroep werd, naarmate de finale naderde, steeds verder gedicht. Daardoor werd het voor enkele outsiders interessant om de oversteek te maken. Victor Campenaerts en Nathan Van Hooydonck slaagden daarin, vlak voor de Cauberg op 90 kilometer van de finish, en zo kregen we zeven man aan kop. Zeven? Ja, omdat Rastelli ondertussen gelost was vooraan.

Nathan Van Hooydonck in de voorfinale – foto: Cor Vos

Florian Sénéchal hoopte ook die sprong te maken naar de kopgroep, maar de Fransman van Quick-Step-Alpha Vinyl belandde in de chasse patate en werd door de troepen van Alpecin-Fenix ingerekend. Dat was op een kleine minuut van de kopgroep. In het peloton nam de nervositeit toe en dat leidde tot valpartijen van onder meer Andrea Bagioli, Anthony Turgis en Jack Haig.

Finale brandt los
Na de Loorberg bleven Van Hooydonck, Jacobs, Van Poucke, Doull en Liepins over in de kopgroep. Ook was er een eerste schermutseling in het peloton, maar de koers barstte echt open op de daaropvolgende Gulperbergweg. Tim Wellens en Christophe Laporte kwamen niet weg, maar het uitgedunde peloton reed op de Kruisberg wel naar de kopgroep toe. Van Hooydonck hield het langst stand, maar op 45 kilometer van de meet was ook hij bijgehaald.

Op de Eyserbosweg en de Fromberg oogde de INEOS-trein indrukwekkend sterk, met name het kopwerk van Ben Turner viel op. Het peloton was daardoor in het laatste koersuur nog maximaal veertig man groot. Op de Keutenberg volgde een nieuwe schifting na een versnelling van eerst Pidcock en later Tiesj Benoot. Van der Poel kende even een zwak moment, maar zat toch mee in het elftal op kop.

Tiesj Benoot was de aanstichter van de beslissende groep – foto: Cor Vos

Elitegroep rijdt weg
Pidcock, Benoot, Van der Poel, Michal Kwiatkowski, Michael Matthews, Dylan Teuns, Kasper Asgreen, Benoît Cosnefroy, Marc Hirschi, Stefan Küng en Alexander Kamp vormden de elitegroep in aanloop naar de laatste keer Cauberg. In de eerste achtervolgende groep zaten onder meer Wellens, Valentin Madouas en Warren Barguil, maar ook afstoppers in dienst van Bahrain Victorious en UAE Emirates. Het gat was zo’n 20 seconden.

Op de Cauberg hield de kopgroep zich koest, maar net na de top ging het toch even hard tegen hard. Kwiatkowski hoopte aan de voorlaatste finishpassage, op 21 kilometer van de echte meet, te profiteren van het overtal van INEOS Grenadiers. De Pool reed solo weg, waarna in de achtergrond geaarzeld werd.

Op de Geulhemmerberg knalde Cosnefroy in een ruk naar het wiel van Kwiatkowski, maar ook de achtervolgers kwamen dichterbij. Teuns probeerde in zijn eentje de oversteek te maken op de smalle Limburgse wegen, maar hij viel stil en bereikte het duo Kwiatkowski-Cosnefroy niet. Met 25 seconden voorsprong begonnen de koplopers aan de laatste klim van de dag, de Bemelerberg, en dat verschil bleef lange tijd in stand.

Cosnefroy en Kwiatkowski in de aanval – foto: Cor Vos

Spannende sprint
Bij het ingaan van de laatste vijf kilometer waren er nog 20 seconden van over, maar de achtervolging kwam maar niet op gang. Dat was ook omdat Pidcock op alle versnellingen reageerde. Een ultieme inspanning van Van der Poel om het gat te dichten haalde weinig uit. Cosnefroy en Kwiatkowski gingen daardoor sprinten om de zege.

De Fransman ging vroeg aan, maar de Pool kwam in extremis nog langszij. Het verschil was nipt en dus moest een finishfoto er aan te pas komen. Eerst werd Cosnefroy uitgeroepen tot winnaar, maar de fotofinish wees toch echt Kwiatkowski aan. Hij plaatste zijn jump op het juiste moment en won zo zijn tweede Amstel Gold Race. Tiesj Benoot bezorgde Jumbo-Visma een derde plaats door een late uitval uit de achtervolgende groep; Mathieu van der Poel sprintte naar plek vier.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door WielerFlits (@wielerflits)

Dit artikel delen:

133 Reacties

Renaissance 10 april 2022 om 16:30

Het is toch Kwiat.

Niet de leukste editie, beetje saai en een slecht einde. Ben blij dat Matthews geen podium heeft, wat een flikker. Ook Kamp op een nare manier gefietst.

0
Jules Sedee 10 april 2022 om 16:44

Vanuit Kamp snap ik het hier wel, top vijf is voor hem een topresultaat. Waarom Matthews hier niet voor de winst durft te koersen verbaast me echter ook.

0
HSV 10 april 2022 om 17:17

Matthews koerst op z'n Aussies. Ik heb er ook een hekel aan die stijl.

0
Kopinkas 10 april 2022 om 20:57

Matthews zal wel nooit veranderen, en toch is het telkens weer slikken als je zijn beschamend vertoon gadeslaat.
Hoe zou die straks op zijn werkdag terugblikken als hij in bed kruipt?

0
Limal 10 april 2022 om 16:31

Mooie finale verpest door de wedstrijdradio/jury. Geef die mannen allebei maar de overwinning!

0
reusjen 10 april 2022 om 16:35

Mooie finale?

0
Dikke Vrouw 10 april 2022 om 16:36

Mooi ?vond er geen zooi an

0
Koers 10 april 2022 om 16:36

Dat geknoei is ná de race. Vervelend, maar er is maar 1 winnaar.

0
Limal 10 april 2022 om 16:41

Het heeft lang geduurd voor er afscheiding was, maar dan zijn er toch verschillende aanvallen geweest, waaronder de beslissende van Kwiat waar Cosnefroy als enige nog naartoe kon knallen, ondanks andere pogingen van o.a. Teuns die steeds geneutraliseerd werden. De mannen erachter zaten stuk voor stuk op hun tandvlees en Pidcock (uit het team dat de koers heeft gedragen) voerde het stoorwerk perfect uit. Benoot die in twee pogingen nog net dat tikeltje overheeft om naar de 3e plaats te rijden en een zeer spannende sprint tussen de twee besten in koers.

Dus ja, het was volgens mij best een mooie finale, ondanks dat de grote favoriet wat minder was dan verwacht en niet heeft gewonnen.

0
reusjen 10 april 2022 om 16:43

Ik denk dat ik een andere koers heb gezien…

0
xistnc 10 april 2022 om 16:52

Hier is vast een leuke samenvatting van te maken van 4 minuten, maar ‘mooie finale’ is wat overdreven.

0
Monsieur Bendy 10 april 2022 om 16:59

Het laatste uur was wel vermakelijk, maar als geheel blijft deze koers toch tegen vallen. Waar bij de RvV en P-R steevast de laatste 100 of meer km, om duimen en vingers van af te likken zijn, krijgen de parcoursbouwers van de AGR dit maar niet voor elkaar.
Wellicht moeten ze helemaal terug naar de tekentafel en de echt zware klimmen (Eyserbos, Kruisberg en Keutenberg) wat meer verspreid op het parcours leggen. Ze liggen nu zo dicht op elkaar dat herstellen nauwelijks mogelijk lijkt.
Of een wat prominentere rol voor de mooiste klim in de regio, de Camerig.

0
Limal 10 april 2022 om 16:59

Ik vermoed dat – met hetzelfde koersverloop – de beleving heel anders geweest zou zijn als het vooraan Mathieu en Wout waren geweest ipv Kwiatkowski en Cosnefroy…

0
Monsieur Bendy 10 april 2022 om 17:09

@ Limal
Wat mij betreft in ieder geval niet. Wie daar rijden heeft niets te maken met het feit dat er tot de Keutenberg (33km) geen pukkel gebeurd is. In de Vlaamse koersen is er dan al zo veel gebeurd met veel verschillende renners. Een dergelijke koers met vooruitgeschoven luitenanten en anticiperende schaduwkopmannen zie je hier eigenlijk nooit. Maar het is wel wat koers vaak aantrekkelijk maakt.

0
Limal 10 april 2022 om 17:24

Dat klopt wel, M B, maar mijn verwachtingspatroon is dan ook anders. Net zoals MSR een mooie koers kan zijn ondanks dat enkel de laatste 25 km interessant zijn om te kijken, verwacht ik van de Amstel geen lange finale zoals in de kasseiklassiekers.

0
Monsieur Bendy 10 april 2022 om 18:46

@Limal
Daar heb je wel een punt ja. Maar dat verwachtingspatroon is er ook wel omdat de AGR na de Ronde en Roubaix wordt verreden. Na al dat moois ga je er toch weer eens voor zitten. Het is een beetje te vergelijken met de Europa League die na de CL avonden komt. Maakt de EL er ook niet leuker op. Daarnaast denk ik dat het op dit parcours best mogelijk is om een Ronde koersscenario te krijgen.

0
pirazzi 10 april 2022 om 16:31

Andersom, Kwiatkowski op 1.

0
Angedelamontagne 10 april 2022 om 16:31

Bende amateurs, misschien nu nog een seksspeeltje geven! Schaf koersen op niveau in Nederland af, kunnen WT niet aan!

0
reusjen 10 april 2022 om 16:36

Ik denk dat Cosnefroy zich al wel genoeg van achter genomen voelt.

0
Dikke Vrouw 10 april 2022 om 16:36

Seksspeeltje? u bedoelt?

0
Wim Kruithof 10 april 2022 om 17:10
Quote:
Bende amateurs, misschien nu nog een seksspeeltje geven! Schaf koersen op niveau in Nederland af, kunnen WT niet aan!

Wat een regelrechte onzin. Gewoon prima World Tourwaardig, mooi parcours, mooi deelnemersveld en prima wedstrijdverloop. Kwiatkowski een mooie winnaar, al hoopte ik het meest op Cosnefroy.

Geen idee Angedelamontagne waar je het over hebt.

0
the student 10 april 2022 om 18:21

EasyToys Bloeizone Fryslân Tour – Waar ellen van Dijk een cadeautje kreeg van de hoofdsponsor.

0
O59 10 april 2022 om 16:32

Haha, en die willen een monument worden.
AGR = Fail !
Jammer voor Cosnefroy hij was de beste !

0
Koers 10 april 2022 om 16:35

Laatse 3 edities prachtig spannend. Dat de jury fout zit ach ja, volgens mij komt die ook maar van de UCI.

0
Ricardo Otxoa 10 april 2022 om 16:40

Leo van Vliet moet eens ophouden met dat popie jopie geroeptoeter en een fatsoenlijke koers organiseren.

0
Steven_E 10 april 2022 om 16:43

De jury zat niet fout, de wedstrijdradio spreekt voor het 2e jaar op rij voor z’n beurt.

0
xistnc 10 april 2022 om 16:53

De wedstrijdradio is van de jury. Daar luisteren de ploegleiders naar en die zitten bij de renners in hun oor.

0
Vincent Kleijn 10 april 2022 om 16:32

Edit redactie: Insinuaties mogen in het daarvoor bestemde topic op ons forum.

0
Magician 10 april 2022 om 16:34

Hahahahaha

0
Gidon 10 april 2022 om 16:35

Beetje kleine reactie, Vincent

0
Scott Sunderland 10 april 2022 om 16:38

Cosnefroy had ook mijn voorkeur, maar deze reactie is gewoon zielig.

0
Zadelsnuffelaar 10 april 2022 om 16:45

Nog ploegen die je niet vertrouwt Vincent? TJV?

0
super 10 april 2022 om 16:32

Wat een gepruts, helemaal niets geleerd

0
PietFriet 10 april 2022 om 16:32

Ik ben in ieder geval blij dat Kamp en Matthews niet hebben gewonnen. Die hebben geen trap op kop gedaan.

0
Franco Ballerini 10 april 2022 om 16:36

En dan zaten ze nog wel op een tandem!

0
Arry1338 10 april 2022 om 17:12

Waarschijnlijk hebben ze niks gedaan omdat ze al blij waren dat ze er bij zaten. De sprint voor plek 4 was er echt een van de stervende zwanen. Iedereen is op zijn plek geeindigt. Ook Mathieu zal ze niks kwalijk nemen, hij was ook niet beter dan de rest. De enige die verdiende er vooraan (bij Cosnefroy en Kwiatkowski) bij te zijn was Benoot, die ondanks enkele aanvalspogingen en kopbeurten nog 3e wordt. De rest kon gewoon niet beter. Gelukkig blijft wielrennen een sport waarbij je het nooit weet, en daarom loont de aanval ook geregeld.

0
Edwin Jansen 10 april 2022 om 16:33

Je hoeft de hele dag maar 1 ding goed te doen als jury en dan maak je er zo’n potje van!?

0
Edwin Jansen 10 april 2022 om 16:36

Mss de volgende keer als jury wachten met de Amstel naar binnen te slaan nadat je de finish foto bekijkt?

0
Zadelsnuffelaar 10 april 2022 om 16:47

@Edwin Jansen
De jury moest worden wakkergeschud na deze slaapverwekkende editie. Slaapdronken maak je natuurlijk snel fouten.

0
Murcia 10 april 2022 om 16:33

De fotofinish wordt een standaard zo in AGR LOL Mooie zege van Kwiat na jaren als luxe knecht weer eens een hoofdprijs in het voorjaar. Cosnefroy zorgt nog bijna voor het succes dat Ag2r zo nodig heeft. Sterke Tiesj haalt er weer een podiumplek uit.

0
Reutemeteut 10 april 2022 om 17:00

Bedankt voor je duiding.

0
Ricardo Otxoa 10 april 2022 om 16:33

Wat een aanfluiting, de organisatie heeft niets geleerd van vorig jaar. Ook de veiligheid laat veel te wensen over. Auto’s op het parcours, amper verkeersregelaars en niemand die gevaarlijke punten aangeeft. Afschaffen die hap!

0
Steven_E 10 april 2022 om 16:36

Echt een schande eigenlijk. Maar misschien stond de foto ditmaal wél juist, hebben ze toch iets geleerd?

0
Dikke Vrouw 10 april 2022 om 16:39

Heel gevaarlijke koers inderdaad dit

0
Spirit 10 april 2022 om 16:41

Ja organisatorisch niet echt goede reclame…

0
Koers 10 april 2022 om 16:34

Ik kan mij de 4e editie geleden niet herinneren, maar de laatste 3 finishes zijn toch wel memorabel hoor. Amai!

0
Steven_E 10 april 2022 om 16:37

Valgren voor Kreuziger, weet niet meer hoe nipt dat was. Gilbert voor Kwia was ook spannend.

0
Vincent Kleijn 10 april 2022 om 16:35

Trouwens, het is wel weer hetzelfde verhaal. Renner valt aan, vervolgens kijkt iedereen naar elkaar. Probeert MvdP weg te springen rijden ze er opeens wel met zijn allen achteraan. Zo worden aanvallers vaker beloond dan de renners die defensief koersen, dat is dan natuurlijk wel weer mooi. Kwiatkowski en Cosnefroy verdienen het dus ook veel meer dan een Kueng, MvdP, Benoot, Hirschi of Teuns.

0
Mwielerfan 10 april 2022 om 16:40

Sagan en boonen moesten er maar mee leren leven, dan wout en vdp ook toch

0
Murcia 10 april 2022 om 16:41

Valt wel mee hoor, in bv Dwars door Vlaanderen werd MVDP in een zetel gebracht door Küng die als een dolle achter Vocsnor en Benoot bleef rijden. Het cruciale voordeel vandaag voor INEOS is de tweede renner van voren. Keurig gebruik van gemaakt zoals QSA dat jaren deed.

0
Gebruikersnaam 10 april 2022 om 17:48

Alsof Kwiatkowski en Cosnefroy de enigen waren die iets probeerden.

0
Kopinkas 10 april 2022 om 20:59

Benoot brak de koers open en probeerde het nog eens. Teuns was er weer eens dichtbij.
De rest beperkte zich inderdaad tot volgen en reageren op MVDP.

0
Panache 10 april 2022 om 16:36

Matthews gaat voor de populariteitsprijs. Liever 90% kans op top-5, dan 10% kans op winst.

0
S'mon 10 april 2022 om 16:46

En net die 10 procent om geen top 5 te fietsen gebeurt, zijn eigen schuld.

0
Laatste man 10 april 2022 om 16:37

Ga je weer joh. En maar schreeuwen met al je nicks..

0
Elvs 10 april 2022 om 16:37

Waarom velen hier het zo lekker vinden om te kakken op alles wat Nederlands is snap ik echt niet. Is het zo leuk om altijd negatief te zijn? Geniet van de koers en stop met zeiken joh, echt waar.

0
Laatste man 10 april 2022 om 16:39

Helemaal eens.

0
Dikke Vrouw 10 april 2022 om 16:41

Het was heel slecht elvus heel slecht van de jury. Of het nou nederlandse race is of Japanese het was slecht

0
Spirit 10 april 2022 om 16:42

Ik denk dat er wel wat terechte kritiek mogelijk is vandaag. Nederlands of niet

0
reusjen 10 april 2022 om 16:47

Ik zie niet in wat de factor Nederland in deze is, maar ik vond dit gewoon een waardeloze koers. En dat komt vooral door de renners, en daarnaast is het parcours in de finale ook niet bepaald boeiend.

0
JopieZ 10 april 2022 om 16:48

@dikke vrouw, weet je heel zeker dat de jury eerst Cosnofroy uitriep als winnaar, of was de interpretatie van de verslaggevers? Ik denk het laatste. Verder een spannende koers gezien, die vooral tactisch werd gereden en is INEOS de verdiende winnaar.

0
Scott Sunderland 10 april 2022 om 16:48

Omdat het uitroepen van de verkeerde winnaar amateuristisch is en een anticlimax van jewelste.

0
reusjen 10 april 2022 om 16:52

Cosnefroy werd als winnaar gegeven door de koersradio.

0
xistnc 10 april 2022 om 16:38

Je weet dat de UCI-jury over de finishfoto en de wedstrijdradio gaat?

0
Franco Ballerini 10 april 2022 om 16:38

Schrap die koers inderdaad maar. Van der Poel duidelijk niet in goede doen vandaag. Maakt niets uit, volgende week moet het gebeuren.

0
Derierre de la course 10 april 2022 om 17:17

Iets zegt me dat je conclusie mbt het eerste verband houdt met het tweede.

0
Franco Ballerini 10 april 2022 om 17:32

Klopt. Er mogen eigenlijk alleen nog maar koersen georganiseerd worden die Mathieu met twee vingers in zijn neus wint. Anders is de lol er voor mij al snel af.

0
Laatste man 10 april 2022 om 16:38

Mooi laatste uur gezien, Ineos slim gedaan. Finish knullig, Cosnefroy reed wellicht ook wel voor podium. Was zelfs niet eens enorm teleurgesteld. Sterk gereden.

Tiesj een mooi podium voor Jumbo, maximale eruit gehaald. Matje 4e, maar toch niet de overmacht. Matthews elke keer op een wiel, maar vervolgens niet doorrijden. Asgreen en Küng sterk voor Roubaix!

0
Koers 10 april 2022 om 16:38

Wie zegt dat ze de vorige keer geblunderd hebben, wellicht hebben ze juist het minimale verschil aangetoond. En volgens mij komt de jury van de UCI, daar heeft een organisatie vermoed ik weinig mee te maken, anders kun je het koersverloop soms ook beinvloeden. (buitenlanders bij een minimaal vergrijp er uit halen bijvoorbeeld)

0
wimvl 10 april 2022 om 16:41

Diegene die initiatief toonden werden beloond. De beste staan op het podium. Teleurstellend resultaat voor MVDP die ondanks zijn nooit betere voorbereiding toch te kort komt.

0
jeanpaul 10 april 2022 om 16:58

Hoezo te kort. Volgens mij is vierde worden nog steeds heel goed en ben je in orde. Hij kan nu eenmaal

0
Sjonge Jonge 10 april 2022 om 21:25

Het begint een beetje sneu te worden Wim

0
Dion 10 april 2022 om 16:41

Pittig saai idd. Matthews echt een waardeloze profiteur. Organisatie schandalig door de verkeerde winnaar uit te roepen.

Snel vergeten dit rondje.

0
Agnolutto 10 april 2022 om 16:42

Wat een schreeuwlelijk.

0
platteprijs 10 april 2022 om 16:44

Zoveel mensen hier die maar roepen en roepen en intussen zoveel blijk geven van dat ze niks van wielrennen afweten. De UCI levert de jury, niet de organisatie!

0
Scott Sunderland 10 april 2022 om 16:44

Cosnefroy onterecht tot winnaar uitroepen was een daad van stompzinnige wreedheid. Kwiatkowski had overduidelijk gewonnen. Een schande om zoveel verwarring te creëeren. De koers zelf vond ik ook niet om naar huis te schrijven, maar dat staat daar los van.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone