Ben O’Connor wint koninginnenrit in Ster van Bessèges vanuit vroege vlucht

zaterdag 8 februari 2020 om 16:37
Ben O’Connor wint koninginnenrit in Ster van Bessèges vanuit vroege vlucht

foto: Cor Vos (archief)

Ben O’Connor heeft de koninginnenrit in de Ster van Bessèges op zijn naam geschreven. De coureur van NTT Pro Cycling ging aan het begin van de etappe mee in de vroege vlucht, die met genoeg voorsprong aan de slotbeklimming begon. Daar ontdeed de Australiër zich van Simon Clarke, die op de tweede plaats eindigde. Benoît Cosnefroy is de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Het beslissende slotweekend in de Ster van Bessèges begon zaterdag met een bergrit naar de top van de Le Mont Bouquet, die met zijn gemiddelde stijgingspercentage van 9,1% wel eens voor verschillen kon zorgen.

O’Connor in de vroege vlucht
Zeven coureurs wilden graag met een voorsprong aan de voet van de beklimming komen om op deze manier kans te maken de dagzege. Dimitri Claeys, Kamil Malecki, Ben O’Connor, Maxime Cam, Lionel Taminiaux, Damien Touzé, Jose Goncalves waren deze namen, die al vroeg in de etappe wegreden uit het peloton. Hun maximale voorsprong bedroeg drie minuten.

Tactische zet NTT
Op vijftig kilometer van de meet was er nog maar een minuut over van deze voorsprong. Het was een teken voor Edvald Boasson Hagen, Michael Gogl en Michael Valgren om vanuit het peloton de oversteek te maken naar de kopgroep. Een tactische zet van NTT, want klimmer O’Connor kon daardoor nog zijn krachten sparen voor de slotklim.

Zege voor O’Connor
Met veertig seconden voorsprong op het peloton begon de kopgroep aan de slotklim, die zou uitdraaien op een afvalkoers. Malecki, Valgren, Touzé, Clarke en O’Connor bleven lang bij elkaar, maar Clarke en O’Connor bleken uiteindelijk toch de beste te zijn. Samen gingen zij de laatste kilometer in, waarna O’Connor met een laatste aanval het verweer van Clarke wist te breken. De zege was vervolgens voor de Australiër.

Klassementsrenners kunnen zich niet mengen, Cosnefroy nieuwe leider

De klassementsrenners wisten zich niet te mengen in de strijd om de dagzege, maar Benoit Cosnefroy eindigde met zijn vijfde plaats dicht genoeg om de leiderstrui te grijpen. Opvallende beste man in het groepje klassementsrenners was Alberto Bettiol. Hij eindigde op de vierde plaats.

Dit artikel delen:

12 Reacties

MIG 8 februari 2020 om 16:43

Brit -> Australiër

lander luypaert 8 februari 2020 om 16:45

knappe prestatie! Even ter zijde Laurens Huys finisht op plek 7. Het grappige is dat ik altijd in de klas heb gezeten met hem. Hij woont dicht bij mij. 21 jaar zijn 1e seizoen bij de profs. Hij was niet de kopman maar 7e eindigen is toch een lastige aankomst tussen de profs. Hier laat hij zien enorm veel talent te hebben. Dit zal weinigen van jullie interesseren denk ik haha.

Verweggistan 8 februari 2020 om 16:49

Juist leuk om te weten. Die uitslag van Huys viel mij ook direct op zo tussen de gevestigde namen. Net als Malecki overigens. En verder leuk dat O’Connor weer terug is op niveau.

Samlambeej 8 februari 2020 om 21:54

@lander luypaert

Persoonlijke weetjes vind ik net wel interessant.

Italia 8 februari 2020 om 17:00

Ontiegelijk zwaar ding die Mont Bouquet, afgelopen zomer beklommen. 4 km aan net geen 10%, uitschieters tot ver boven de 20. Op de top een schitterend uitzicht!

LB108 8 februari 2020 om 18:35

Zo zo Riis komt in de ploeg en ze hebben bijna al meer overwinningen dan vorig seizoen

Polleke 8 februari 2020 om 19:22

Ja… en mijn zuster is Napoleon Bonaparte…

Verweggistan 8 februari 2020 om 19:33

Tactische zet :)

Michelangelo 8 februari 2020 om 19:59

Hoe dan ook denk ik wel dat de ploeg met meer “flair” rond rijdt dan vorig jaar. 2-3 jaar geleden reden ze lekker mee in iedere ontsnapping (en af en toe met succes), maar vorig jaar zag je ze eigenlijk niet eens in beeld.

Riis effect? Hoop van niet…

Lalsacien 8 februari 2020 om 19:46

O’Connor die tempo leek te maken voor Vahlgren…. Maar die moest eraf. Goed afgemaakt door de Australiër. Cosnefroy ook een goede klim mede dankzij Aurélien Paret-Peintre. Maakt een goede kans om morgen na de tijdrit als winnaar de ronde af te sluiten.

Cochise 9 februari 2020 om 08:47

Dani Mendez ook proper in de top 10, is nog maar 19 die jongen.

Jokke 9 februari 2020 om 10:37

Die Mont Bouquet is echt een beest van een klim. Al enkele malen beklommen op vakantie. Voortdurend trekken en sleuren. Ondanks vrij kort (5 à 6km) lastiger dan sommige lange klimmen waar men een egaal tempo kan zoeken.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair