Ben Healy slaat dubbelslag in Ronde van Luxemburg na indrukwekkende solo
foto: Cor Vos
vrijdag 22 september 2023 om 17:28

Ben Healy slaat dubbelslag in Ronde van Luxemburg na indrukwekkende solo

Ben Healy heeft de derde etappe van de Ronde van Luxemburg gewonnen. De renner van EF Education-EasyPost viel aan op ruime afstand van de finish en soleerde naar de finish. Marc Hirschi en Dylan Teuns werden tweede en derde, Søren Kragh Andersen verloor zodoende zijn leiderstrui aan Healy.

Op dag drie in Luxemburg moest er heel wat geklommen worden. Een beklimming van eerste categorie, drie van buitencategorie en een verraderlijke laatste kilometer. De rit werd gekleurd door Gilles De Wilde (Flanders-Baloise), Oliver Knight (Cofidis, stagiair), Bastien Tronchon (AG2R Citroën), Rémy Mertz (Cofidis) en Mats Wenzel (Leopard TOGT).

De twee Belgen, de Brit, de Fransman en de Luxemburger kregen een kleine vier minuten voorsprong van het peloton. Op de eerste gecategoriseerde klim, de Montée de Munshausen (3,3 km aan 4,5%), gebeurde er nog niet veel, maar een dertigtal kilometer later was het wel raak. Dan stond de eerste beklimming van de Montée de Niklosbierg (3,6 km aan 7,8%) op het menu. De renners van UAE Emirates verhoogden het tempo, de vluchters werden zo goed als gegrepen.

De regen zorgde ervoor dat het een extra zware dag werd – foto: Cor Vos

Healy probeert het van ver
Toch konden Tronchon en co, de Fransman was duidelijk de sterkste vroege vluchter van de dag, nog even voor het peloton blijven uitrijden. Op de volgende beklimming van de Montée de Niklosbierg zagen we een eerste demarrage van een van de favorieten. Het was de Ier Ben Healy die op ruime afstand van de finish voor het ruime sop koos. Healy kwam snel bij de koplopers, waar alleen Tronchon in staat was om zijn wagonnetje aan te haken.

De voorsprong van Healy en Tronchon was niet al te groot op de top, maar in de afdaling en de vlakke kilometers richting de derde beklimming liepen ze wel verder uit. Het peloton keek tegen een achterstand van 50 seconden aan aan de voet van de laatste beklimming van de Montée de Niklosbierg. Healy liet op die klim meteen Tronchon achter en reed met een sterke tred naar boven. In het peloton verzorgde Marc Hirschi het tempo, maar echt dichtbij kwamen ze in het peloton niet.

Hirschi en Teuns in de achtervolging
Na een nieuwe impuls van de mannen van Jumbo-Visma, met name Archie Ryan maakte indruk, kwamen ze toch wat dichter. Een groep met favoriet onderscheidde zich, maar onder meer door storend werk van Richard Carapaz viel het weer wat stil. Hirschi slaagde er vervolgens toch nog in om weg te rijden. Samen met Dylan Teuns zette hij de achtervolging in op Healy, die een voorsprong van 18 seconden had bij het ingaan van de laatste tien kilometer.

Healy leek even te kraken, maar de renner van EF Education-EasyPost vond duidelijk een tweede adem. Zodoende hield Healy stand en soleerde hij naar de zege in Vianden. Healy is ook de nieuwe leider in het algemeen klassement. In de verraderlijke slotkilometer versloeg Hirschi Teuns nog in de strijd voor de tweede plaats.

RIDE Magazine
11 Reacties
Sorteer op:
22 september 2023 18:09
Net als met van der Poel en Pogacar lijkt het me onmogelijk om als wielerliefhebber géén fan van Healy te zijn.
22 september 2023 17:35
Sterk baaske toch wel… maakt van die lange solo’s zijn handelsmerk…
22 september 2023 17:30
Wat een mooie zege voor deze klasbak!!
22 september 2023 17:48
Sterk hoor, serieus veld (oa de UAE selectie hier) dat hij afhoudt
22 september 2023 17:53
Toch benieuwd waar hij in de AGR was uitgekomen zonder...

Knappe prestatie!

Hirschi lijkt de koning van het najaar te worden.
22 september 2023 18:10
Mooie solo, maar dom gereden in het peloton, waar geen enkele ploeg meerdere mannetjes op kop wilde zetten. Ook TJV had meer kunnen doen, lieten alleen Oomen op kop rijden, terwijl ze met 5 in het peloton zaten.
    22 september 2023 21:20
    @JopieZ wat op Eurosport gezegd wordt, moet je niet geloven. JV zat maar met 4 renners in de groep, waarvan Bouwman na een lekke band al een extra inspanning gedaan had. Bovendien heeft Archie Ryan een groot gedeelte van de klim voor zijn rekening genomen, waarna niemand het van hem wou overnemen. De overige ploegen bleven maar in het wiel zitten en reageerden alleen op de uitvalspogingen. JV was juist 1 van de weinige ploegen die wel een inspanning deed om Healy terug te halen.
22 september 2023 19:48
Had Bennie geen interesse om Europees kampioen te worden? Met deze benen had ie ver kunnen komen op de VAMberg.
22 september 2023 17:49
Ierland boven, Archie Ryan leek me zelfs de sterkste op de klim
22 september 2023 19:19
Sterke prestatie van Archie Ryan. Begint er dit jaar echt door te komen. Daar kan EF veel plezier aan hebben.
    22 september 2023 20:34
    @Westfalen Archie Ryan heeft altijd al sterke prestaties gehad. Alleen is dat door blessures bij sommigen niet opgevallen. Hoe jij kunt zeggen dat het er dit jaar uitkomt, kan ik echt nier volgen. Hij is tot augustus geblesseerd geweest

Reacties zijn gesloten.