Belgische organisatoren mogen vanaf 1 juli weer wedstrijden organiseren

zondag 7 juni 2020 om 13:38
Belgische organisatoren mogen vanaf 1 juli weer wedstrijden organiseren

foto: Cor Vos (archief)

Goed nieuws voor alle Belgische organisatoren van wielerwedstrijden: vanaf 1 juli mogen er in België weer competities in alle sporten georganiseerd worden. Verder geldt er na 1 juli geen limiet meer voor het aantal deelnemers. De Belgische wielerbond wil eind volgende week een nieuwe nationale kalender publiceren.

De Nationale Veiligheidsraad kwam enkele dagen geleden samen om te praten over een versoepeling van de coronamaatregelen. Die nieuwe maatregelen leken in eerste instantie goed nieuws voor het (jeugd)wielrennen, gezien de ruimte om vanaf 1 juli wielerwedstrijden met maximum vijftig deelnemers te organiseren.

Nu blijken de maatregelen nog verder te zijn versoepeld, waardoor organisatoren vanaf 1 juli geen rekening meer hoeven te houden met een maximumcapaciteit van vijftig deelnemers. De wielerbond wil morgen officiële toestemming krijgen van de GEES-experts en de bevoegde ministers om vanaf 1 juli wedstrijden te organiseren.

Toestemming van burgemeesters 
De wielerfederatie wil over een maand ook wielerkoersen organiseren op de openbare weg, maar heeft dan wel de goedkeuring nodig van de burgemeesters. De eerste gesprekken verliepen positief. Normaal moeten organisatoren veertien weken wachten op groen licht, maar meerdere burgemeesters zijn bereid om dergelijke aanvragen nu sneller te behandelen.

Frank Glorieux is als CEO van Cycling Vlaanderen maar wat blij met de laatste ontwikkelingen, maar beseft dat er nog veel werk aan de winkel is. “Maandag 8 juni is een hele belangrijke dag. Dan hopen we namelijk de handtekening van minister van Sport Ben Weyts te krijgen om kleine koersen in juni en grote koersen in juli te organiseren.”

“Geen nood: er ligt al een plan klaar”
“Zaterdagavond hebben we van het kabinet al te horen gekregen dat we vanaf 1 juli met grotere pelotons kunnen koersen, omdat in wedstrijden de limiet van vijftig deelnemers opgeheven wordt”, zo vertelt Glorieux in gesprek met Sporza. “Dat is de eerste stap naar écht koersen.” Het beloven drukke weken te worden voor Glorieux en zijn collega’s.

“Alles is geannuleerd tot 31 juli, dus is het nu alle hens aan dek om een noodprogramma op te maken. Maar geen nood: er ligt al veel klaar. We hebben de voorbije weken al hard gewerkt om een programma klaar te hebben. We zullen het de komende dagen finaliseren. Hopelijk kunnen we de kalender voor juli dan vrijdag publiceren.”

Dit artikel delen:

6 Reacties

Limal 7 juni 2020 om 14:01

Dat zou interessant zijn voor een heel pak kermiskoersen en semi-klassiekers, maar de tijd om het georganiseerd te krijgen is wel kort. Juli is ook niet de beste maand om zo weinig mogelijk toeschouwers te hebben staan aan start, finish en onderweg…

Ligthning 7 juni 2020 om 14:20

Het zou inderdaad een uitweg zijn om zo nog enkele kleinere wedstrijden en zelfs semi-klassiekers te organiseren. Ideaal voor de niet-toprenners om weer aan de bak te komen en wedstrijdritme op te doen, zonder perse op (hoogte)stage te moeten trekken.

Merlinappa 7 juni 2020 om 14:40

Leuk! Hoop dat in Nederland ook wordt besloten om (kleine en/of trainings) koersen al eerder door te laten gaan. Kan niet wachten om weer te koersen!

guyremgabdel 7 juni 2020 om 22:49

Ik denk eerder dat we op 1 juli geen koersen gaan zien beginnen maar een 2e lockdown nadat ik de beelden in het journaal heb gezien nav betoging in Brussel tegen racisme. Wat een onverantwoordelijk gedrag van het merendeel van die betogers.

FDJ 7 juni 2020 om 23:03

Of het is de bevestiging van wat er ook uit meerdere hoeken wordt geroepen dat de kracht van het virus afneemt en je buiten niet tot bijna niet besmet kunt raken.

Buiten dat feit ben ik het volledig met je eens dat al die gekken bij die demonstraties de zorg en alle mensen die zich aan regels houden een dikke middelvinger geven. De mond vol over respect, maar ze hebben het zelf niet. Hier in Nederland zelfs een activist verkleed als burgemeester in de hoofdstad. Het is tergend.

Ik ben ook absoluut, net als iedereen hier tegen racisme, maar het valt hier in Nederland echt wel mee. En om dan de straat op te gaan voor iets wat in Amerika is gebeurd terwijl de zorgmensen eindelijk enigszins hun verdiende rust hebben en de horeca net weer open is. Ik heb totaal geen respect voor dit soort gekkies. En het dieptepunt waren nog de twee aanwezige voetballers van het nationale elftal… De heren Depay en Dumfries. Dezelfde Depay die een week eerder nog een agent totaal respectloos behandeld. Misselijk mannetje.

Kelder is de Man 7 juni 2020 om 23:36

Zou leuk zijn als we die discussie hier gewoon niet hoeven te voeren. Mocht er een incident zijn in het wielrennen, dan heeft dat uiteraard aandacht nodig, maar als dat op het moment niet aanwezig is, hou ik het hier graag bij fietsen. Dit is geen hoofd wegdraaien, maar meer geen kleur zien.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair