BEAT speelt hoofdrol in Scheldeprijs: “Superdag voor de ploeg”

BEAT speelt hoofdrol in Scheldeprijs: “Superdag voor de ploeg”

Piotr Havik - foto: Cor Vos (archief)

donderdag 8 april 2021 om 08:56

BEAT Cycling kleurde mee de finale van de Scheldeprijs. De Nederlandse continentale ploeg zat na de waaiers met drie man mee in de beslissende kopgroep van dertig man. Jan-Willem van Schip, Luuc Bugter en Piotr Havik overleefden het spel met de wind. “We waren erg sterk. Dit was een superdag voor BEAT”, blikt Havik terug.

Op het lokale circuit rond Schoten was wel duidelijk dat de winnaar in de kopgroep ging zitten. Sprintersploegen Deceuninck-Quick-Step en BORA-hansgrohe controleerden, terwijl ook Alpecin-Fenix meerdere helpers had voor Jasper Philipsen (die uiteindelijk won). Voor een late aanval waren alle ogen gericht op het drietal van BEAT.

“Dat was inderdaad de tactiek”, erkent Havik na afloop. “We wilden Luuc Bugter achterhouden om een treintje te kiezen voor de sprint, en dan zouden Jan-Willem van Schip en ik iets doen. Twee rondes voor het einde bespraken we het plan, dat we samen wilden aanvallen op twee kilometer van de meet. We moesten dan wel vooraan in de groep zitten. Jan-Willem deed eigenlijk een lead-out voor de aanval, maar na de bocht zakte hij wat weg.”

Van Schip vond dat het moment voor Havik om te demarreren. “Hij riep dat ik moest gaan, ook al was dat ons plan niet. Maar ik ging wel en dat bleek 300, 400 meter te vroeg omdat er nog te veel tegenwind stond. Eigenlijk kon Jan-Willem zijn geduld niet bewaren daar, maar dat was ook een stuk enthousiasme. Dat hebben we achteraf wel goed uitgesproken, hoor”, vertelt Havik.

Havik en Van Schip (achter Wærenskjold, Uno-X) draaien mee in de waaier – foto: Cor Vos

‘De finetuning was er nog niet’
Nadat de demarrage van Havik werd gecounterd, viel het wel nog even stil. “Jan-Willem wilde toen voor zijn sprint gaan en niet voor nog een aanval. Op zich hadden we wel een goed plan, en ook al waren we teruggepakt, dan hadden de sprintersploegen wel drie of vier man opgerookt. En dat had dan weer beter geweest voor Luuc om top-10 te sprinten, als de groep op een lijn getrokken zou worden”, legt de Zuid-Hollander uit. Nu werden Van Schip, Bugter en Havik respectievelijk 15e, 17e en 18e.

Uiteindelijk overheerst wel de trots bij BEAT. “Dat het plan niet uitkomt, daar leren we veel van. Maar we waren erg sterk. Dit was een superdag voor BEAT. Met vijf man van BORA-hansgrohe en vier man van Deceuninck-Quick-Step moest het qua aanvallen echt komen van ons, maar de finetuning was er helaas niet. Het was ook pas mijn vierde koersdag, maar we hebben wel onze kans gepakt”, aldus Havik.

De eerstvolgende wedstrijd voor BEAT is half mei pas weer met het Circuit de Wallonie. De Bingoal Cycling Cup-wedstrijd staat gepland voor donderdag 13 mei.

Dit artikel delen:

18 Reacties

Wheely 8 april 2021 om 10:05

Mooi meegedaan! Rijden ze ook niet de Ronde van Overijssel en mogelijk Fleche du Sud voordat ze in Wallonië aantreden?

0
Nick Doup 8 april 2021 om 10:12

De Ronde van Overijssel en de Flèche du Sud gaan allebei (voorlopig) niet door.

0
Wheely 8 april 2021 om 10:16

Ohw jammer, ze kunnen wel wat koersen gebruiken.

0
ssj 8 april 2021 om 10:12

Goede analyse. Ze hadden het tactisch inderdaad wat beter kunnen aanpakken, maar ze hebben goed meegedaan.

0
rosencrantz 8 april 2021 om 10:34

Inderdaad goed meegedaan, om dan 15e, 17e en 18e te worden in een groep van 22.

0
ssj 8 april 2021 om 10:55

29, maar zijn inderdaad niet de plaatsen waar je voor tekent. Duidelijk dat ze geen goed plan hadden of deze niet goed hebben uitgevoerd. Aan de andere kant: ze zijn voor Cees Bol geëindigd :)

0
platteprijs 8 april 2021 om 12:32

@ Rosenkrans Ze begonnen goed vooraan in de sprint maar werden er vervolgens volledig uit gereden. Niettemin mooie koers.

0
FritsvanHoefelen 8 april 2021 om 13:06

Of het is gewoon knap dat je als proconti nog mee bent

0
Pizzi 8 april 2021 om 13:34

@FritsvanHoefelen: conti :)

0
David Janssens 8 april 2021 om 12:19

Mooi dat die mannen er in toch een redelijk sterk deelnemersveld en een zware koers nog met 3 bij zitten. Zeker als je ziet hoe weinig wedstrijddagen ze maar hebben. Dat het plan dan niet helemaal goed uitpakt: kan gebeuren! Ze hebben tenminste nog iets geprobeerd in de finale, dat kun je van de andere ploegen niet zeggen. Liever zo en dan 15/17/18 worden dan niets doen en een nietszeggende 9e plek halen.

0
thorsen 8 april 2021 om 12:24

Gegokt en verloren heet dat dan. Niks mis mee voor een klein ploegje.

0
platteprijs 8 april 2021 om 12:34

Dit zou toch een mooie Proconti-ploeg kunnen worden.

Kom op bedrijven sponsor deze mooie Nederlandse ploeg!!

0
RidderSchwobin 8 april 2021 om 13:16

Eens. De enige Nederlandse continentale ploeg met de uitstraling en renners om een stap hoger op te zetten.

Genoeg bedrijven die van de corona crisis juist geprofiteerd hebben.

0
Wheely 8 april 2021 om 13:33

Heeft Beat zelf die ambitie? Is inderdaad jammer dat er nu geen Nederlands proteam is.

0
platteprijs 8 april 2021 om 13:43

@ Wheely Ik dacht dat ze die ambitie een aantal jaar geleden uitgesproken hebben. Of ik vergis me met een andere contiploeg. En als ze die ambitie niet hebben, moeten ze een schop onder hun kont krijgen!

0
Adorni 8 april 2021 om 13:43

Beat wou dit jaar al procontinentaal worden, maar corona gooide roet in het eten.
Knap dat ze er als continentale ploeg met 3man bij zaten, veel grotere ploegen waren zwakker vertegenwoordigd.
Nog een poging gedaan om aan te vallen en in de sprint zaten ze wel redelijk geplaatst, maar ze werden overspoeld door anderen. Deze 3 zijn ook geen sprinters, dus dat is normaal.

0
Wheely 8 april 2021 om 13:55

Ah dan gaat het ze wel lukken denk ik.

0
zotvankoers 8 april 2021 om 13:25

Na zo een fel betwiste wedstrijd spreken eerder de benen dan de tactische plannetjes. Helemaal niks mis mee dat je tegen mannen die toch veel meer kilometers in de benen hebben net iets te kort komt. Dit is voor dit team gewoon klasse om in deze zware wedstrijd met 3 in de top-18 te eindigen!

0

Headlines

Populair

Materiaalzone