Bauke Mollema soleert naar fraaie zege in Trofeo Laigueglia

woensdag 3 maart 2021 om 16:00
Bauke Mollema soleert naar fraaie zege in Trofeo Laigueglia

foto: Cor Vos

Bauke Mollema heeft de Trofeo Laigueglia op zijn naam geschreven. Op zestien kilometer van de streep reed de Nederlander weg uit een elitegroepje en dat bleek het perfecte moment. Hij wist vervolgens solo stand te houden tot aan de finish. Egan Bernal klopte nipt Mauri Vansevenant in de strijd om de tweede plaats.

De Trofeo Laigueglia was dit seizoen aan alweer haar 58e editie toe. De eendagswedstrijd aan de Ligurische kust, die de opening van het Italiaanse wielerseizoen markeert, kon rekenen op een erg sterk deelnemersveld. Waar vorig jaar AG2R La Mondiale het enige WorldTeam aan de start was, stonden nu liefst tien ploegen van het hoogste niveau aan het vertrek. Onder meer Tourwinnaars Egan Bernal en Vincenzo Nibali speldden een nummer op, net als Mikel Landa en Pello Bilbao, die voor het eerst dit seizoen in actie kwamen, Thibaut Pinot, Nairo Quintana, Bauke Mollema en de winnaars van de Omloop en de Drôme Classic, Davide Ballerini en Andrea Bagioli.

Bernal met zijn oud-ploegmanager Gianni Savio – foto: Cor Vos

Ook maakte Davide Rebellin – 49 jaar – zijn debuut voor het continentale Work Service-Marchiol. Een andere continentale ploeg, Giotti Victoria-Savini Due, liet de koers dan weer op het laatste moment aan zich voorbijgaan na een coronageval in het team. Rond de klok van elf werd op de Via Aurelia het startsein gegeven. Al snel ontstond een vlucht van een dozijn renners. Dertigers Nicolas Edet en John Archibald sloegen de handen ineen met de twintigers Nikita Stalnov, Mattia Bais, Mulu Hailemichael, Unai Cuadrado, Veljko Stojnić, Alessandro Iacchi, Niccolò Salvietti en Juri Hollmann. Met Mathias Vacek en Davide Persico waren er ook twee tieners mee.

Trek-Segafredo en INEOS bepalen in het peloton het tempo
Aan de voet van de eerste klim, de Cima Paravenna na zestig kilometer, was de voorsprong van de twaalf vluchters opgelopen tot vier minuten. Daarachter bepaalden Trek-Segafredo, dat naast Nibali en Mollema ook Giulio Ciccone en Gianluca Brambilla (winnaar van de Tour du Var) aan de start had, en INEOS Grenadiers het tempo. Het verschil schommelde vervolgens lange tijd tussen de tweeënhalve en drieënhalve minuut. Op de tweede klim, de Testico na 115 kilometer, moesten de enige continentale renners vooraan, Salvietti (Mg.k Vis VPM) en Persico (Colpack Ballan) hun medevluchters laten gaan.

In aanloop naar de vier plaatselijke ronden rond Laigueglia, van elk 10,8 kilometer met steeds de beklimmingen van de Colla Micheri en de Capo Mele als scherprechters, begon het peloton dan het tempo op te voeren, waardoor het verschil terugliep. Eenmaal op de plaatselijke ronde viel de kopgroep uit elkaar. Op de eerste beklimming van de Colla Micheri bleken Edet, Hollmann en Bais de sterkste renners vooraan en zij vonden elkaar in de afdaling. Ook in het peloton ontbrandde de koers door toedoen van Landa. De Spanjaard reed even vooruit, maar zakte weer terug omdat hij geen hulp van achteruit kreeg.

De kopgroep kleurde lang de koers – foto: Cor Vos

Een volgende aanval liet niet lang op zich wachten, want op de Capo Mele testte Ciccone eens de benen. Bernal sprong mee, waarna de Italiaan de pedalen weer stilhield. Landa schudde dan nog eens aan de boom met Nibali in zijn wiel, maar weer kreeg hij geen ruimte. Met een halve minuut voorsprong sneden Edet, Hollmann en Bais de tweede lokale ronde aan. Op de Colla Micheri nam Arkéa-Samsic, de ploeg van Nairo Quintana, de achtervolging op zich, terwijl voorin Hollmann en Bais losten bij Edet. In de afdaling konden zij echter terug aansluiten.

Bernal kleurt mee de finale
Op dat moment was er nog dertig kilometer te rijden. De vluchters reden nog even vooruit, maar op de tweede passage van de Capo Mele werden ze ingelopen door de eerste achtervolgende groep met Mollema, Clément Champoussin, Pello Bilbao, Dries Devenyns, James Knox, Valentin Madouas en Carlos Rodriguez. Voor de derde passage van de Colla Micheri kwamen ook andere achtervolgers terug. Op de klim demarreerde Eddie Dunbar en Champoussin en Knox sprongen mee. Vervolgens schoot Bernal een pijl af, die alleen door de 22-jarige Champoussin kon worden beantwoord.

Met een kleine voorsprong op de eerste achtervolgers kwamen ze over de top, maar in de afzink werden Bernal en Champoussin weer ingelopen. Op zestien kilometer van de finish, vlak voor de voorlaatste passage van de Capo Mele, versnelde Mollema dan uit een groep met zijn ploegmaat Ciccone, Champoussin, Landa, Mauri Vansevenant, Madouas, Bernal en Biniam Ghirmay. Binnen een mum van tijd had de winnaar van de openingsetappe van de Tour du Var een mooi gaatje te pakken. Op zijn bovenbuis, de houding die per 1 april verboden wordt, boorde hij de laatste ronde aan. Bij de passage van de streep lag hij al een halve minuut voor.

Mollema reed solo naar de overwinning – foto: Cor Vos

Op de laatste passage van de Colla Micheri zette Bernal de tegenaanval in, maar de Colombiaan moest een flink gat dicht zien te rijden. Even later sloten Champoussin, Landa en Vansevenant bij hem aan. Ook Ciccone, de waakhond van de koploper, haakte aan. Champoussin en Landa vielen slag om slinger aan, maar Mollema had op de top van de klim nog altijd zestien tellen voorsprong. De Nederlander wist knap stand te houden tegen de achtervolgende groep, ondanks reacties op de Capo Mele en na 202 kilometer kwam hij solo als winnaar over de streep. In het sprintje om de tweede plaats klopte Bernal nipt Vansevenant.

Dit artikel delen:

58 Reacties

hartstikkebedankt 3 maart 2021 om 16:04

Weer een super solo van Bauke, hulde!

0
KnightBiker 3 maart 2021 om 16:07

Hij wordt er langzaamaan goed in!

0
Apemantus 3 maart 2021 om 16:06

Wat een heerlijke laatste 25 km. Toch veel mooier dit dan die gehypte Vlaamse (al dan semi of niet) voorjaarsklassiekers man. Bella gara.

0
KnightBiker 3 maart 2021 om 16:09

Verandering van spijs doet eten. (Als Het maar geen op slot gegooide klassements koers is)

0
Jacob Lohof 3 maart 2021 om 19:51

Zijn die beelden nog ergens te zien

0
Jooop 3 maart 2021 om 16:07

Typische Mollema solo. Hoor net dat hij de Strade ook gaat rijden. Benieuwd hoe ver hij daar kan komen.

0
ThorHushovd 3 maart 2021 om 16:10

Ik hoorde het ook! Smullen zaterdag :)

0
Wheely 3 maart 2021 om 16:12

Hij gaat er voor strijden dat is zeker.

0
Barry Batsbak 3 maart 2021 om 16:08

Ja dat heb je he, als je stuur heel blijft.

0
Merlinappa 3 maart 2021 om 16:16

Ik herinner me nog wel het ‘FUCKING SRAM’ moment van Bauke, haha

0
Wheely 3 maart 2021 om 16:09

Die Bauke wordt alleen maar beter in dit soort werk. Tweede overwinning alweer dit seizoen.

De Italianen zijn fan.

0
Murcia 3 maart 2021 om 16:10

Op de stream de laatste drie kwartier kunnen kijken, toch weer genieten van Bauke die harkend een mooie koers op zijn erelijst zet. Overtal van Trek knap uitgespeeld al was Ciccone toch de mindere van de anderen in het groepje bergop.
Bernal goed maar Champoussin deed niet voor hem onder op de klimmetjes die ik zag.
Vansevenant de jongeling van dienst met een uitstekende podiumplek.

0
Gilberto 3 maart 2021 om 17:12

Die Fransozen hebben toch een aardig pak leuke renners voor de komende jaren waar nog allemaal veel rek in zit

0
Olly 3 maart 2021 om 16:10

Wat is het toch een bikkel, geweldig om te zien.
Ook Bernal kwam na zijn eerste snelle uitval niet meer dichterbij. Chiccone heeft daarna de boel aardig op slot weten te houden, en Bauke bleef maar werken en werken. Na de afdaling was het binnen. Supergaaf!!

0
Dolfy 3 maart 2021 om 16:10

Erg aantrekkelijke finale waarin veel gebeurde. Er werd echt veel aangevallen. Mollema op het juiste moment weggesprongen van de beste die overbleven. Champoussin die zijn sterke Frans weekend bevestigd en Vansevenant toch best een verrassende naam vooraan.

0
KnightBiker 3 maart 2021 om 16:11

Rijdt Bauke de Strade Bianchi? Lijkt me wel goed voor hem in deze vorm.

0
Jooop 3 maart 2021 om 16:12

Yup. Mollema rijdt de Strade.

0
Ivanoviclover 3 maart 2021 om 16:11

Mauri! Wauw. Als enige nog proberen te counteren in de achtergrond en bijna nog de sprint winnen. Held.

0
Jooop 3 maart 2021 om 16:19

Waren diverse pogingen om naar Mollema toe te rijden. Onder andere van Bernal. Vansevenant hing veel in het wiel en deed op het laatst nog een poging om weg te komen voor de tweede plaats. Niettemin buitengewoon sterk gereden van hem.

0
Man met de hamer 3 maart 2021 om 16:12

Dat was weer klassiek genieten van Bauke! Perfecte timing, goed dalen, stevig klimmen en een beste tijdrit. Winnend recept. Ben benieuwd wat er nog voor hem in het vat zit dit seizoen.

0
chasse patat 3 maart 2021 om 16:14

Krijgt Bauke eens een keer niet de 4 sterretjes van Wielerflits en wint hij meteen.

0
Jacco van Stierop 3 maart 2021 om 16:14

Aantrekkelijke koers en prachtige zege van Mollema. Als die eenmaal warm is schijnt het ontzettend lastig te zijn hem terug te halen. Lekker begin van het seizoen voor hem.
Vansevenant ook erg lekker bezig, leuk rennertje.

0
vanuit de kantlijn 3 maart 2021 om 16:15

topper!!! Gelukkig op tijd ingeschakeld. Zeer mooie overwinning!!!

0
Marik 3 maart 2021 om 16:16

Nou ja zeg, wat gaan we nou krijgen. Wordt Bauke nu opeens een veelwinnaar? Heerlijke overwinning weer! Wat gaat de man nog meer uithalen dit jaar?

0
harryjohan71 3 maart 2021 om 16:25

Dit weekend rijdt hij ook nog 2 wedstrijden

0
De Brigadier 3 maart 2021 om 17:02

Vermoedelijk voorlopig niet zo veel; gedijt voornamelijk doordat/als de grote mannen hem onderschatten. Kan hij niet elke week doen.

Maalt ondertussen wel een kloeke erelijst bij elkaar.

Solo Bauke, schrijdt zo voort.

0
Jooop 3 maart 2021 om 17:28

Ja Brigadier. Mollema is natuurlijk een nieuweling in het peloton. De renners waar hij vandaag mee reed wisten denk ik niet waar hij toe in staat is. Het is tenslotte niet zo dat hij ook al een monument op vrijwel dezelfde manier gewonnen heeft.

0
Dikke Vrouw 3 maart 2021 om 16:16

Top van Bauke. Mauri wordt een grote. En die Champoussin kan ook wel wat

0
Dario 3 maart 2021 om 16:23

Lekkere koers, man, met opnieuw een pak jonge wolven vooraan en toch mooi weer een oude vos die wint

0
Panache 3 maart 2021 om 16:32

Ha, inderdaad. Roedel welpen kansloos tegen oude vos.

0
the one raul 3 maart 2021 om 16:32

Bernal kleurt mee de finale. Is dat een Belgische zinsbouw voor Bernal kleurt de finale mee?

0
Turtlehead 3 maart 2021 om 16:34

Oude tijden herleven, waarin mooie toppers deze koers betwisten. En toppers gewoon overal starten en overal presteren, in plaats van boven op een berg te zitten wachten op die ene koers. Corona of nieuwe generatie…? Houden zo!

0
josemanuelfuente 3 maart 2021 om 16:38

+1 (= plus 1)

0
Panache 3 maart 2021 om 16:38

De Jumbo Visma mannen zitten op een berg en de vorige keren kwamen ze akelig sterk te voorschijn.

0
antilek 3 maart 2021 om 16:39

Als je ziet wie hij achter laat in die laatste kilometers. Alle ogen waren de laatste weken op Mathieu gericht, maar de prestaties van Bauke mag ook wel de nodige aandacht hoor.

0
Ward 3 maart 2021 om 16:41

Nog een maandje heroïek op de bovenbuis en dan slingeren de idioten van de UCI je daarvoor op de bon.
Prima zege van Mollema overigens!

0
john 3 maart 2021 om 16:46

Hij krijgt van mij ********** (tenminste als hij meedoet) als grote kanshebber voor de overwinning aan het Van Vliet criterium op 18 April

0
harryjohan71 3 maart 2021 om 16:51

Ook al rijden er weinig Nederlanders in de meeste wedstrijden, ze pakken toch hun overwinningen mee

0
Gilberto 3 maart 2021 om 17:10

Wie nietttttttttttt ?

0
S'mon 3 maart 2021 om 17:19

Ook mooi om te zien dat zelfs als ze achteraan aanvielen er amper iets afging, of zelfs nog tijd bij kwam (op de poging van Bernal na dan).
Dat zegt veel over het niveau van Bauke.

0
Gilberto 3 maart 2021 om 17:25

Ik zou niet te veel waarde hechten aan die tijdswaarneming…

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone