Bardet leeft op bij DSM: “Verrijkend om door nieuwe renners te worden omringd”
foto: Team DSM | Patrick Brunt
woensdag 17 februari 2021 om 19:19

Bardet leeft op bij DSM: “Verrijkend om door nieuwe renners te worden omringd”

Romain Bardet heeft zijn eerste weken bij Team DSM inmiddels achter de rug. De klimmer merkte bij zijn nieuwe ploeg al een andere manier van werken dan bij AG2R La Mondiale, waar hij na tien seizoenen deze winter vertrok.

Bardet kwam bij Team DSM in een erg internationale ploeg terecht, terwijl bij AG2R La Mondiale het grootste deel van de selectie uit Frankrijk komt. Bij zijn nieuwe ploeg is hij samen met Romain Combaud de enige Fransman in een selectie die dertien verschillende nationaliteiten telt. “Er zijn veel nationaliteiten en dus ook veel verschillende culturen. Het is erg verrijkend om door nieuwe renners te worden omringd”, vertelde de klimmer aan L’eveil De La Haute Loire.

Niet alleen de ploegcultuur spreekt Bardet aan. De 30-jarige renner was na tien jaar bij AG2R La Mondiale op zoek naar verandering en die vond hij bij Team DSM. “Er is veel personeel en ze zijn ultra-gespecialiseerd. Zo hebben we op elk vlak deskundigen en specialisten. Ik merkte het al op de stage. Het draait niet alleen om training. Er zijn ook andere factoren die je moet begrijpen, wat zorgt voor erg drukke dagen.”

‘Alles is erg georganiseerd’
“Toen we terugkwamen van onze trainingsrondjes gingen we niet tot de volgende dag op onze kamer zitten, maar deden we nog krachttraining of een groepsactiviteit. Alles is erg georganiseerd. In het tweede deel van mijn carrière was het belangrijk om mijn loopbaan nieuw leven in te blazen”, vervolgde de Fransman, die in zowel 2016 (tweede) als 2017 (derde) op het podium van de Tour de France stond.

Bardet vat het seizoen normaal gesproken met de klassiekers aan. “In een helpende rol, maar ook om mijn plaats in de groep te vinden. We moeten nog bepalen welke grote ronde ik ga doen. We nemen deze winter alle tijd om goed te werken. Een ding is zeker, niets wordt overhaast.”

RIDE Magazine
21 Reacties
Sorteer op:
17 februari 2021 19:54
Negatieve commentaren in 3,2,1....
    17 februari 2021 19:58
    Voor Bardet was het goed om uit zijn comfort-zone te vertrekken...nu nog zien hoe lang hij gaat genieten van al die nieuwe toffe groepsactiviteiten...
    17 februari 2021 20:00
    Je begon goed, de laatste zin is wat minder...
    17 februari 2021 20:08
    Geweldige aankoop, eigenlijk de transfer van het jaar! Bardet is een echte wereldtopper, die de absolute kopman kan zijn voor dat jonge ploeggie van DSM. Die talenten kunnen mooi een paar jaar rijpen in de luwte en Bardet kan 100% ondersteund worden in de grote koersen. Ideale mix ;))

    Edit: OK, die is dus ook alweer op weg naar de uitgang zo te lezen... :)
    18 februari 2021 08:23
    @Snelle...kon deze niet laten liggen, inkoppertje...
17 februari 2021 20:02
Ouderdomsdeken van de ploeg
17 februari 2021 21:58
Zowel voor Bardet als voor de ploeg een hele interessante transfer..
Benieuwd of ze zijn tijdrit ook zullen weten te verbeteren..
    18 februari 2021 08:23
    Je hoort verhalen dat deze ploeg geen topsalaris kan/wil betalen in vergelijking met andere ploegen. Verder heeft hij hier ook geen ondersteuning en zal hij die ook niet krijgen. Verder steken ze hun renners een mes in de rug (zie Kelderman) als het goed gaat.

    Waarom heeft Bardet voor deze ploeg gekozen? Ik vraag het mij al maanden af!
    18 februari 2021 09:15
    AG2R staat toch ook niet bepaald bovenaan qua budget. En lijkt toch qua begeleiding en trainingsmethoden nog een beetje in het verleden te leven.
    18 februari 2021 09:46
    @johnny: een beetje weg van de druk vanuit Frankrijk, waar men van hem nog steeds verwacht de Tour te winnen.
    18 februari 2021 10:15
    Sinds Citroën er bij gekomen is heeft AG2R best een deftig budget denk ik. Citroën bracht 6 miljoen bij.
    18 februari 2021 11:11
    @johnny7 ik had inderdaad dezelfde gedachte. Recentelijk een podcast geluisterd met Oliver Naessen bij volgensmij De Rode Lantaarn waar hij verteld over het karakter van Bardet. Hij wordt beschreven als hyperprofessioneel en superslim. Voorbeeldje: alles wat hij op een dag doet heeft een bepaald doel en is uitgedacht. Dat zijn punten die ik herken uit de kritiek van renners die Sunweb/DSM hebben verlaten. De omgeving van DSM kan wel degelijk een positieve invloed hebben op Bardet.
    18 februari 2021 12:26
    Johnny7 is niet zo'n fan van deze ploeg (mag uiteraard) maar zijn blik is ook wel wat eenzijdig. Tegenover Kelderman laten vallen zet je de bevrijdende doorbraak van Hindley. Tegenover een ontevreden Hirschi een weer opgebloeide en minstens zo succesvolle Kragh. In elke sprint, brug, punch de kaart Matthews trekken wordt ingeruild voor een pure sprinter (Bol) en afgewisseld met aanvallend rijden door renners die de sprint moeten ontlopen. Team Sunweb/DSM is een team waar renners vastlopen, maar ook een team waar renners opbloeien en kansen krijgen om zich te tonen. Een eenzijdige focus op enkel het 'goede' of 'slechte' maakt je ongeloofwaardig, omdat de feiten/uitslagen voor zich spreken.
17 februari 2021 22:12
In een helpende rol naar de klassiekers en geen idee welke grote ronde hij gaat doen. Prettig voor hem dat hij zich op zijn plek voelt, maar het lijkt me dat ze bij DSM toch wel op iets van resultaten rekenen van zo'n kaliber renner.
    18 februari 2021 06:52
    Sowieso met welke kopman in de heuvels dan? Weet hij dat Hirschi weg is?
    18 februari 2021 12:29
    Denk dat Bardet knecht in de eerste klassiekers, maar natuurlijk zal hij de kopman zijn in de Waalse klassiekers samen met Benoot. Wie anders?
18 februari 2021 08:28
Altijd zo nietszeggend die eerste interviews bij een nieuw team. Zijn natuurlijk altijd positief over de nieuwe werkwijze ed.

Hoop wel dat Bardet meer ambities heeft want "knechten in de klassiekers" en "een grote ronde rijden maar niet weten welke" vind ik vreemd.
    18 februari 2021 10:59
    Dat is zeker vreemd: ik kan me namelijk herinneren dat Mike Teunissen bij dit team weg is gegaan omdat er in december een programma gemaakt werd voor alle renners, waar niet meer van afgeweken kon worden.

    Nu kan het natuurlijk zijn dat DSM dit op basis van voortschrijdend inzicht heeft aangepast (wat ik knap zou vinden) maar dan nog is het in mijn ogen heel vreemd dat je geen concreet plan hebt voor de belangrijkste transfer en duurste renner in je team. Ik ben daardoor nu overigens wel ontzettend benieuwd wat het programma van de beste man zal worden.

    Overigens verwacht ik dat met de voorjaarsklassiekers ook met name de kasseienkoersen wordt bedoeld. Zoals hij vorig jaar ook zeer verdienstelijk in dienst van Naesen deed zal hij dat dit seizoen wellicht in dienst van SKA en Benoot gaan doen.
    18 februari 2021 12:32
    Kan mij wel voorstellen dat ze twijfelen over Giro of Vuelta en eerst het parcours van de Giro willen zien. Immers lijkt Bardet het even gehad te hebben met de Tour.
    18 februari 2021 13:30
    De Giro begint al over drie maanden; dat lijkt wat kort om optimaal voorbereid te zijn, maar het zou kunnen inderdaad. Ik kan me echter ook goed voorstellen dat DSM juist graag met Bardet naar de Tour wil om zoveel mogelijk publiciteit te genereren. We zullen er hopelijk snel achter komen.
    18 februari 2021 13:42
    Ik denk ook dat dat knechten vooral over de Vlaamse klassiekers gaat en dat hij in de Ardennen zelf als speerpunt wordt uitgespeeld.

    Daarna door naar de Giro lijkt me dan niet echt voor de hand liggen. Althans, voor een klassement dan, aangezien je daarvoor tijdens de klassieke periode een ander soort basis moet leggen.

Reacties zijn gesloten.