Bahrain Merida overweegt nog altijd juridische stappen na val Vincenzo Nibali

vrijdag 3 augustus 2018 om 16:44

foto: Sirotti

Bahrain Merida overweegt nog altijd juridische stappen te ondernemen na het uitvallen van Vincenzo Nibali in de Tour de France. De Italiaan kwam ten val op Alpe d’Huez, nadat zijn stuur in aanraking kwam met de riem van een fotocamera van een toeschouwer. “Het heeft ons enorme schade toegebracht”, zegt ploegmanager Brent Copeland in een gesprek met Cyclingnews.


“We wegen de situatie af met onze juristen”, zei Copeland, die regelmatig contact heeft gehad met de UCI en de ASO over het voorval. “We willen zien hoe en waarom het gebeurde en waarom die mensen te dicht op de weg stonden, terwijl er politieagenten in de buurt waren. We geloven dat het een situatie is waar de organisatie meer had kunnen doen om dat stukje af te sluiten.”

Volgens Copeland was het immers niet zomaar een berg waarop de renners reden. “Het betreft hier Alpe d’Huez. Je weet dat het een beklimming is waar de renners in de laatste vier à vijf kilometer gaan aanvallen, niet eerder. Het is één van de belangrijkste beklimmingen en je weet dat het er enorm druk zal zijn. We vinden dat die route beter beveiligd had moeten zijn.”

Zichtbaarheid
De absentie van Vincenzo Nibali in de etappes daarna was een flinke tegenvaller en heeft invloed gehad op de zichtbaarheid, stelt de ploeg. “De Tour hoort jaarlijks normaal gesproken voor 60 à 70 procent van de zichtbaarheid te zorgen. Ik ken de exacte cijfers niet, maar die zijn we nu aan het uitzoeken. We begrijpen dat het niet mogelijk is om de hele route te beveiligen, maar op Alpe d’Huez hadden de renners beter beschermd moeten worden.”

Dit artikel delen:

11 Reacties

Bergje over 3 augustus 2018 om 17:36

Tja de (geld)belangen zijn dan toch zo groot tegenwoordig dat ze ook dit soort zaken gaan aanvechten, terwijl het niet anders is dan voorgaande jaren als je het mij vraagt. De organisatie heeft gelukkig al wat verbeteringen ingevoerd.

squadra 3 augustus 2018 om 17:46

Persoonlijk ben ik blij voor Nibali dat Thomas de ronde won. Het zou vervelend zijn geweest als hij er doorheen was gezakt, want Nibali had met een goede derde week en die zat er aan te komen eventueel Froome en Dumoulin nog wel kunnen pakken en dan was er mogelijk een Tourwinst aan zijn neus voorbijgegaan. Ik denk dat hij niet in staat was geweest om meer dan 2.30 op Thomas terug te pakken onder normale omstandigheden. Podiumplekken heeft de beste man al genoeg, tien dacht ik, dus dat nummer elf er voorlopig niet komt, daar zal die nog wel mee kunnen leven.

Fast Freddy 3 augustus 2018 om 18:04

@squadra
De fan spreekt? ;-)

Maenhout 3 augustus 2018 om 18:19

@Bergje over – 3 augustus 2018 om 17:36 Desalniettemin: de Giro heeft de beveiliging dit jaar beter op orde gehad. Dat had ASO ook kunnen doen.

Viktrodriguez 3 augustus 2018 om 18:29

@ Bergje over

Eerlijk gezegd heb ik het idee dat het juist wel erger wordt dan afgelopen jaren, zeker op die ”feestberg” Alpe d’Huez, omdat (social) media exposure steeds belangrijker wordt voor sommige mensen. Kan me ook niet herinneren zoveel vuurwerk en rookbommen gezien te hebben dan tijdens die klim. Of een toeschouwer die doelbewust Thomas probeerde te vloeren.

Daarnaast heb ik in de Giro gezien hoe agenten dat soort idioten hardhandig naar de zijkant werkten en daarbij die figuren nog net niet het ziekenhuis in mepten. Heeft die Franse politie überhaupt wel iets gedaan buiten dat incident met Froome?

Wildebert 3 augustus 2018 om 18:43

Merk dat ik het steeds minder heb met die juridisering van van alles en nog wat. Ondanks dat Nibali hier vervelend de sjaak was. De uitspraken duren mij te lang en staan me te vaak tegen. Maar afijn, Bahrein en Nibali doen maar fijn wat ze willen. Tegen de idiote fans wordt mi te weinig opgetreden. En dat zou juist wel moeten gebeuren.

Bergje over 3 augustus 2018 om 18:58

Oh ja het kan ook zeker nog velen malen beter, mij gaat het er echter om dat Bahrein juridische stappen overweegt.

squadra 3 augustus 2018 om 19:02

@Fast Freddy Ik heb wel een zwak voor de renner Nibali inderdaad.

assen 3 augustus 2018 om 19:17

Nibali had, met ‘gebroken rug’, de snelste beklimming van alle renners de laatste 3,5 km. Met Nibali erbij was de Tour echt anders gelopen. Ook omdat hij een relatief goede ploeg had (2e in ploegenklassement?)

Snap dat de ploegleiding pissed is

leegloper 3 augustus 2018 om 23:07

Publiek te dicht, te veel rook, motorrijders die passeren tijdens een demarrage vlak voor de afzettingen beginnen.
Tsja, door de rook zie je het publiek minder goed. En voor de afzettingen is het altijd drukker, dus daar hadden de motoren niet moeten passeren.Maar ik vraag me af of dit juridisch gebeuren iets gaat opleveren.

stalle 4 augustus 2018 om 08:22

Juridisch gezien hebben zij een sterk dossier.ASO uit zijn comfort zone halen.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.