Baansprinter Matthijs Büchli na Ster van Zwolle: “Het eerste uur dacht ik: ga ik dit overleven?”

zaterdag 16 oktober 2021 om 18:23
Baansprinter Matthijs Büchli na Ster van Zwolle: “Het eerste uur dacht ik: ga ik dit overleven?”

foto: Cor Vos

Matthijs Büchli was een opvallende deelnemer aan de Ster van Zwolle. De 28-jarige baanrenner, afgelopen zomer olympisch kampioen op de teamsprint, maakte voor vandaag de switch van de baan naar de weg bij zijn ploeg BEAT Cycling. Büchli wist de koers uit te rijden en kwam in een klein groepje als laatste over de streep, op zeven minuten van winnaar Vermeltfoort.

“Hoe was mijn dag? Lang. Vijfhonderd keer langer dan normaal”, zegt Büchli met een lach in een video die BEAT Cycling na afloop van de wedstrijd deelde op social media. Zijn wedstrijden op de baan duren normaal gesproken maar enkele ronden van 250 meter, een heel andere inspanning dan de 194,5 kilometer lange Ster van Zwolle. “Ik heb genoten. Het eerste uur dacht ik een paar keer: ga ik dit overleven? Het was echt gevaarlijk. Maar het was een beetje zoals vanouds. Twaalf, dertien jaar geleden bij de junioren heb ik voor het laatst dit gedaan. En het was precies hetzelfde, vol gas.”

Eigenlijk ging het heel goed, vertelt Büchli verder. “Na twee uur twintig kreeg ik kramp en dacht ik: shit, nu al? Maar daarna heb ik het eigenlijk niet meer gehad gelukkig. Ik heb goed gegeten, goed gedronken. Bidonnen aangepakt en niet laten vallen – dat vond ik ook wel goed van mezelf”, gaat hij lachend verder. Uiteindelijk moest hij op 22 kilometer van de finish de rest laten rijden. “Toen de dijken begonnen met nog veertig kilometer te gaan, was er een dikke valpartij waar ik net achter zat. Daarna heb ik twintig kilometer echt vol gas gegeven. Vervolgens raakte de tank leeg en met 22 kilometer te gaan ben ik met een paar man gelost.”

Met dat groepje is Büchli uiteindelijk naar de finish gereden. In de uitslag was hij 87e en laatste, op 7:35 minuten van winnaar Coen Vermeltfoort. “Ik ben dik tevreden. Nu ga ik eerst herstellen, rusten en eten, en dan zien we het wel verder.”

Dit artikel delen:

6 Reacties

dit is mijn voorwiel 16 oktober 2021 om 18:40

Respect hoor!

0
Murcia 16 oktober 2021 om 18:50

Respect!
Zijn sport op de baan is zo compleet anders dan het wegwielrennen dat alleen al het uitrijden van een koers als deze een zware opgave is.

0
josi 16 oktober 2021 om 18:51

Best knap dat hij de finish gehaald heeft, dat kunnen enkele tientallen anderen hem niet nazeggen.

0
girardengo 16 oktober 2021 om 19:50

De disciplines zijn zo verschillend dat dit resultaat een compliment verdient.

0
Wheely 16 oktober 2021 om 20:06

Topdat hij m uitgereden heeft, benieuwd of hij hier mee verder wilt.

0
Merlinappa 17 oktober 2021 om 06:17

Enorm knap, had dit niet verwacht. Benieuwd of hij dezelfde kant op gaat als Bos destijds.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone