Astana Qazaqstan versterkt zich met Basso en Henao van INEOS Grenadiers
Henao (midden) met Bernal en Kwiatkowski - foto: Cor Vos
woensdag 13 oktober 2021 om 10:43

Astana Qazaqstan versterkt zich met Basso en Henao van INEOS Grenadiers

Astana Qazaqstan heeft zich opnieuw versterkt met een renner van INEOS Grenadiers, nadat eerder al Gianni Moscon werd vastgelegd. Het zijn er dit keer zelfs twee: Leonardo Basso en Sebastian Henao. De 27-jarige Italiaan maakte in 2018 zijn debuut voor de Britse miljoenenploeg, terwijl de een jaar oudere Colombiaan dat in 2014 deed. Die laatste tekent voor één seizoen.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Basso verzekerde zich van twee jaar in het azuurblauwe tricot. “Dit is een van de grootste en oudste teams in de WorldTour”, enthousiasmeert de Italiaan zijn transfer in een persbericht. “Vele kampioen reden in het tenue van Astana, in haar rijke geschiedenis. Het doet me daarom plezier dat ik me de komende twee jaar bij dit team mag vervoegen. Ik ben Alexandr Vinokourov dankbaar voor het vertrouwen. Ik hoop dat terug te betalen in een ondersteunende rol, uiteraard met toewijding.”

Ook voor Henao is er een knechtenrol weggelegd. “Ik kijk eerlijk gezegd heel erg uit naar het rijden voor Astana. Dit is een nieuwe stap voor mij, een verandering waarvan ik hoop dat ik me verder kan ontwikkelen als profrenner”, vertelt de Colombiaanse pocketklimmer. “Ik wil Alexandr bedanken voor de kans en ik kijk uit naar het ontmoeten van mijn nieuwe ploeggenoten, om het shirt te dragen en om op mijn nieuwe fiets te rijden. Ik denk dat Astana Qazaqstan perfect aansluit bij mijn kwaliteiten.”

Beide renners behoorden bij INEOS Grenadiers niet tot de A-kern. Ze wonnen nog geen profkoers en Basso reed zelfs nog geen grote ronde. Henao deed vijf keer de Giro d’Italia en één keer de Vuelta a España. Samen zijn ze goed voor negen deelnames aan de Monumenten. “We wilden ons versterken voor de grote rondes en de klassiekers en daarin passen deze twee renners heel goed”, is Vinokourov van mening. “Sebastian is een goede helper voor onze kopmannen, terwijl we met Leonardo meer willen toewerken naar zijn kwaliteiten in de kasseienklassiekers.”

Basso (rechts) op de Muur van Geraardsbergen tijdens de BinckBank Tour 2019 – foto: Cor Vos

 
11 Reacties
Sorteer op:
13 oktober 2021
Basso, daar had ik ook meer van verwacht.
13 oktober 2021
"Versterken" vind ik een te groot woord bij deze twee. Zelfs als knechten behoorden ze tot de mindere goden bij Ineos. Maar als ze er bij Astana blij mee zijn, waarom niet hè.
13 oktober 2021
"...terwijl we met Leonardo meer willen toewerken naar zijn kwaliteiten in de kasseienklassiekers." = "Doordat Martinelli, Houle, Perry en enkele Kazachen nog geen contractverlenging hebben gekregen, waren we dringend op zoek naar een andere Chinese vrijwilliger om op Vlaams strafkamp te sturen"? De afgelopen 3 jaar heeft Basso zo op het eerste zicht met moeite koersen uitgereden waar een kassei in lag, laat staan er in gepresteerd, dus het is me een raadsel waar ze naar toe willen werken. Of is dit puur gebaseerd op het feit dat hij in 2018 in de sprinterskoersen met kasseitje onderweg Scheldeprijs en Nokere Koerse in het peloton gefinisht is?
13 oktober 2021
Veel renners weg bij Ineos. Ruimte voor Poels?
13 oktober 2021
Tja, niet flut maar ook niet renners met groeimarge. Boerden eerder achteruit.
13 oktober 2021
Basso is naar mijn mening volstrekt inwisselbaar met een jongen als Houle (misschien zelfs minder goed dan de Canadees.) maar Henao kan echt wel zijn waarde hebben. Was in bv de Algarve zeer sterk in de ondersteuning van Hayter, en heeft daarnaast al wat deelnames aan grote rondes op zijn naam staan.
  13 oktober 2021
  Die Houle heeft zich bij Fuglsang binnen gelikt. Zit in het pakketje dat PremierTech in de etalage heeft staan…
  13 oktober 2021
  Zo'n matige renner is Houle toch ook weer niet? Geen topper, maar best wat aardige koersen gereden
13 oktober 2021
"Dit is een van de grootste en oudste teams in de WorldTour”, enthousiasmeert de Italiaan zijn transfer in een persbericht. Er zijn 8 world tour teams jonger dan Astana en 10 zijn ouder. Het is dus echt niet een van de oudste teams. Of misschien dat hij het heeft over de gemiddelde leeftijd, maar dat valt ook wel mee dacht ik...
  13 oktober 2021
  Hou op... hij bedoelde dat Astana al heel lang sponsort/een ploeg is
13 oktober 2021
Hoopte toch dat ze dan Narvaez als ineos renner zouden halen. Deze jongens voegen weinig toe.

Reacties zijn gesloten.