Astana-ploegmanager Vinokourov na ‘slecht seizoen’: “Er moet wat veranderen”

dinsdag 1 november 2022 om 09:44
Astana-ploegmanager Vinokourov na ‘slecht seizoen’: “Er moet wat veranderen”

foto: Cor Vos

Astana Qazaqstan kende een moeizaam 2022. De Kazachse ploeg behaalde dit jaar de minste UCI-punten van alle WorldTour-ploegen. “Het is waar dat we een slecht seizoen hadden”, erkent ploegmanager Alekander Vinokourov in gesprek met bici.pro.

“Maar de laatste twee jaren waren moeilijk, we moesten alles steeds omgooien”, legt Vinokourov uit. “We hadden veel zieke mensen, veel valpartijen… Het waren de slechtste en moeilijkste twee jaren uit onze geschiedenis. Er moet wat veranderen volgend jaar, anders moeten we ons vragen gaan stellen. We zitten op het laagste punt, nu moeten we weer opstaan. En wees ervan verzekerd, dat ik dat de jongens in december goed duidelijk zal maken.”

Vertrek Nibali: “Denk dat hij nog een jaartje door had kunnen gaan”
In 2023 zal Astana Qazaqstan het moeten doen zonder de gestopte Vincenzo Nibali. “Het is heel moeilijk om zonder Nibali verder te gaan. Hij heeft veel gewonnen in zijn carrière. Dit jaar misschien niet, maar hij heeft een geweldige Giro d’Italia gereden en zat vaak van voren in andere wedstrijden. Ik denk dat hij nog een jaartje door had kunnen gaan, maar dat is hoe het gaat. Wij moeten nu ons best doen zonder hem.”

Miguel Ángel López, die een bewogen jaar kende, lijkt nu degene te zijn die de kar moet trekken bij de Kazachse formatie. “We hebben veel met hem gesproken”, vertelt Vinokourov. “Elk jaar wordt hij sterker. Maar de jaren gaan ook voorbij en hij moet iets doen, anders komen er jonge renners. Hij heeft nog nooit een grote ronde gewonnen. We moeten ons concentreren op de volgende en erop letten dat hij er vanaf het begin van het seizoen staat, zodat we niet dezelfde fouten maken als vorig jaar.”

Fedorov en Lutsenko
Vinokourov ziet ook de Kazachen Alexey Lutsenko en beloftenwereldkampioen Yevgeniy Fedorov als sterkhouders binnen het team. “Fedorov heeft veel potentieel. Hij heeft een heel grote motor. Hij weet ook hoe hij moet koersen, hij vraag me of hij mee mocht doen aan het WK gravel en eindigde daar als vijfde. Ik denk dat hij het in de toekomst goed kan doen in koersen als Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen.”

“Alexey had veel te maken met pech. Hij wist niet te winnen in de Tour de France, wat ik gehoopt had, maar in de Vuelta reed hij veel van voren. Op het WK had hij ook zilver kunnen pakken en dat had een welverdiende medaille geweest. Hij is 30 jaar oud, het is tijd voor hem om een mooie klassieker of bijvoorbeeld Parijs-Nice te winnen.”

Dit artikel delen:

8 Reacties

bswinkelss 1 november 2022 om 09:53

Naast Moscon, Fedorov, Lutsenko en Lopez stelt de ploeg gewoon niks voor. Simpelweg niet goed genoeg in de breedte

0
Brabander 1 november 2022 om 09:57

Ik wilde net ongeveer hetzelfde typen. Als dan Moscon ook nog eens zo’n belabberd seizoen draait (hoewel die in Langkawi weer van voren zat). Ik zou nog wel Battistella toe willen voegen. Maar verder is het inderdaad vleesch noch visch

0
Deel Koeper 1 november 2022 om 13:49

Fedorov vind ik ook niet zo heel bijzonder eigenlijk. Die had voor zijn wereldtitel ook geen deuk in een pakje boter gereden. Ja, goed, kampioen van Azië en daar wat Oezbeken en Mongolen verslagen.

0
Romāns Vainšteins 1 november 2022 om 14:14

Fedorov zie ik nog wel een klassieke beukert uitrollen van het type ‘zit er meestal bij in de finale, moet er op een gegeven moment af maar die éne dag pakt hij die steroïdezalm’

0
Romāns Vainšteins 1 november 2022 om 10:01

Nieuw seizoen nieuwe kansen. Je kan slechter hebben dan 5 toffe coureurs die allen winnen kunnen. Laat ze eens beginnen met een knallend shirt waar het azuur het glazuur van de tanden springen doet.

0
Brabander 1 november 2022 om 10:13

En een nieuwe rap uiteraard

1
Shinzawai 1 november 2022 om 11:43

Met Moscon, Lutsenko, Lopez en Battistella moet de ploeg het toch echt beter kunnen doen dan afgelopen jaar. Veel slechter kan het sowieso niet worden. Een paar goede versterkingen zijn echter wel nodig, anders blijft Astana een marginale ploeg. Voorlopig staat er echter zo goed als niets tegenover het vertrek van Nibali.

0
Polleke 1 november 2022 om 12:14

Moscon hebben ze de nek omgedraaid bij Ineos/Sky, net zoals Boasson Hagen… hoe die ineens te keer gingen in de bergetappes…daarna echter…

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone