ASO vist ploeg van Niki Terpstra opnieuw op voor Critérium du Dauphiné

woensdag 6 mei 2020 om 13:23
ASO vist ploeg van Niki Terpstra opnieuw op voor Critérium du Dauphiné

© Cor Vos

Oorspronkelijk liet Total Direct Energie het Critérium du Dauphiné links liggen. Het Franse team kreeg als beste ProTeam een wildcard voor alle WorldTour-wedstrijden, maar mocht die ook weigeren. Het team van Terpstra koos voor de Ronde van Zwitserland, maar die is geannuleerd. ASO voegt het team nu opnieuw toe, wat zorgt dat er straks 23 ploegen aan de start staan van de vijfdaagse.

Total Direct Energie stond zijn plaats af aan Circus-Wanty Gobert. Zelf zou het van start gaan in de Ronde van Zwitserland. “Anders wordt de juni-maand té druk”, vertelde teammanager Jean-René Bernaudeau in december. Waarop ASO de wildcard toekende aan Circus-Wanty Gobert, dat uit de boot viel voor de Tour de France.

Maar omdat de Ronde van Zwitserland ondertussen definitief is afgelast, kunnen Terpstra en co. nu hun plekje in de Dauphiné opnieuw innemen. Dat vertrouwde Christian Prudhomme, de grote baas van organisator ASO, toe aan L’Equipe. “Dat betekent inderdaad dat er in de Dauphiné uitzonderlijk 23 in plaats van 22 teams aan de start zullen staan.”

“Nooit sprake geweest van Van der Poel in de Tour”
Prudhomme bevestigde nog eens dat dat niet geldt voor de Tour de France. “Daar zullen maximaal 22 teams aan de start staan. Ja, ook mocht er een team (zoals CCC dat in slechte papieren zit, red) forfait geven. Dan reizen er slechts 21 ploegen af naar Nice.  Over een eventuele deelname van Alpécin-Fenix is overigens nooit gepraat op een vergadering. Dat nieuws was totaal uit de lucht gegrepen.”

Dit artikel delen:

11 Reacties

Krakowic 6 mei 2020 om 13:32

Uitzonderingen gelden alleen voor Franse teams, zoveel moge duidelijk zijn. Chauvinisme is niet voor niks een Frans woord. Het is ergerlijk, maar tegelijkertijd zo voorspelbaar dat ik het ook wel weer amusant vind.

Lalsacien 6 mei 2020 om 14:52

Trottoir is ook niet voor niets een Frans woord…. Zo lust ik er nog wel een paar.
De grootste chauvinisten komen uit hun eigen land!

josi 6 mei 2020 om 15:40

Waaruit wordt dan precies duidelijk dat uitzonderingen alleen voor Franse teams gelden? TDE was de enige ploeg met startrecht die besloot daar geen gebruik van te maken. Ze worden dus niet bevoordeeld t.o.v. andere ploegen in dezelfde situatie, want die zijn er niet.

Derierre de la course 6 mei 2020 om 16:00

Voor Franse les:

Bertus Staigerpaip – Fraanse les

https://youtu.be/eKs-NfCfuO0

Krakowic 6 mei 2020 om 16:13

@josi
In de TdF wordt er strikt een maximaal aantal teams toegestaan, daar wordt onder geen beding van afgeweken. Zelfs niet als een team forfait geeft, dit is hoe de regels zijn; daar wijken we niet van af. Ergo: MvdP / Alpécin-Fenix, zet deelname maar uit je hoofd.

Maar voor Dauphiné geldt deze regel duidelijk niet. Als je die regel zou doortrekken dan zou je óf Wanty niet moeten laten starten, óf TDE geen startrecht verlenen nadat ze hier eerder van hebben afgezien.

Je hebt gelijk dat niet duidelijk wordt hieruit dat uitzonderingen alleen voor Franse teams gelden. Maar het is dan toch in ieder geval opmerkelijk dat er in de ene wedstrijd wel afgeweken kan worden van deze regel en in de ander niet.

En natuurlijk is de situatie anders, omdat TDE eerst wel startrecht had in deze wedstrijd. Weet ook niet precies hoe dit zit als je hiervan afziet, zoals TDE heeft gedaan.

r525 7 mei 2020 om 07:43

Nederlanders zijn natuurlijk absoluut niet chauvinistisch. Dat er 20.000 berichten worden geschreven over de mogelijke deelname van Alpecin aan de TDF komt natuurlijk absoluut niet door het feit dat MVDP daar rijdt.

josi 7 mei 2020 om 11:11

@Krakowic, Ik begijp je punt, maar het is natuurlijk wel een beetje appels met peren vergelijken. De Dauphiné heeft een veel kleiner deelnemersveld dan de Tour (dus waarschijnlijk makkelijker uit te breiden) en TDE had al startrecht (wat niet geldt voor Alpecin m.b.t. de Tour). De conclusie dat het hier om een chauvinistische beslissing gaat, zou ik persoonlijk daarom niet durven trekken.

chasse patat 6 mei 2020 om 14:40

Alpécin-Fenix heeft nu een mooie kans om beste PC-ploeg te worden in de ranglijst. De meeste concurrerende ploegen zullen met de beste renners deelnemen aan de WT wedstrijden waar ze voor zijn uitgenodigd.

Myp 7 mei 2020 om 07:29

Dan moeten die PC wedstrijden eerst worden georgansieerd….

SCIC 7 mei 2020 om 07:46

Hoezo Alpecin-Fenix een mooie kans de beste PC-ploeg te worden? Arkea met Quintana schat ik hoger in. Zeker omdat zij wel de Tour rijden.

john 7 mei 2020 om 07:48

Gelukkig hoor ik niet bij die 20.000 chauviniste,want als V D Poel zo graag (als die door gaat) de Tour wil fietsen dan moet hij maar naar een WT ploeg gaan.
Of zijn Team moet de WT status aan vragen

Headlines

Materiaalzone

Populair