Ashleigh Moolman lanceert esports-omgeving voor vrouwen

zaterdag 13 november 2021 om 10:21
Ashleigh Moolman lanceert esports-omgeving voor vrouwen

foto: Cor Vos

Ashleigh Moolman-Pasio heeft een nieuw project opgericht, het Rocacorba Collective. Hiermee wil de 35-jarige SD Worx-renster een veilige en inspirerende omgeving creëren voor vrouwen om aan virtueel wielrennen te doen. Moolman-Pasio won vorig jaar het eerste wereldkampioenschap esports van de UCI.

Het Rocacorba Collective richt zich op alle niveaus en biedt women’s only rides, mixed social rides, wekelijkse workouts, trainingsprogramma’s, yoga en Pilates lessen aan. Ook zijn Q&A’s, webinars en exclusieve productkortingen onderdeel van het project. Tevens wordt een nieuwe esports-vrouwenploeg in het leven geroepen, het Rocacorba Collectieve Premier League Team, dat wordt aangevoerd door Moolman-Pasio zelf.

“Tijdens de lockdown besloot ik om virtuele indoortraining te omarmen”, zegt de Zuid-Afrikaanse op de website van Cyclingnews. “Het is nogal ironisch omdat het iets is waar ik helemaal niet van genoot en dat ik koste wat kost vermeed, maar tijdens de lockdown realiseerde ik me dat het mijn enige optie was. Ik ontdekte toen de kracht en het potentieel van de virtuele wereld om de participatie van vrouwen te vergroten.”

Veiligheid
Voor vrouwen kan de wielersport een intimiderende omgeving zijn om binnen te komen, verklaart Moolman-Pasio. “Vanuit de veiligheid van hun eigen huis waar niemand hen kan zien of beoordelen, waren de interacties plotseling krachtiger en positiever. Een van de vrouwen tijdens de ritjes vatte het samen door te zeggen: ‘Mijn avatar kent geen schaamte.’ Dat is wat mij ertoe bracht om dit op een positieve manier te gebruiken.”

Het Rocacorba Collective wordt gefinancierd door een lidmaatschapsmodel, in plaats van door sponsoring. Afhankelijk van het succes van dit model wil het collectief een aantal doelstellingen realiseren, waaronder de professionalisering van de esports-vrouwenploeg, de oprichting van een community-platform, een programma voor de opleiding van rensters in Zuid-Afrika, fysieke clubhuizen, een professioneel gravelteam en een professioneel wegteam.

Dit artikel delen:

4 Reacties

Wheely 13 november 2021 om 14:14

Ik was even hevig geshockeerd door Ashleigh… las “escorts-omgeving voor vrouwen” in de titel.

Maud Oudeman en Willemijn Prins strijden komende week trouwens op Mallorca in de finale van de Zwift Academy.

Turtlehead 13 november 2021 om 16:55

Ik dank u dat ik niet de enige ben.
Ik vind t zelf eigenlijk niks, sporten via een beeldscherm.
Maar wie weet wordt t ooit wat.

reusjen 14 november 2021 om 13:07

Dit bestaat toch allang op platformen als Zwift. Daarnaast geldt het laagdrempelige door schaamte voor het uiterlijk en de prestaties zowel voor mannen als voor vrouwen. Ik vind het altijd apart dat dat als een vrouwending wordt aangewend. Ik reed in Zwift wel eens in een community waar iedereen welkom was ongeacht het niveau of geslacht en waar iedereen enorm motiverend en ondersteunend was voor elkaar. Het is uiteraard een goed recht om alleen met vrouwen te fietsen, maar ik vind het jammer dat het de nadruk legt op dat het niet gemengd zou kunnen, terwijl dat juist heel goed kan. Behalve als het echt om prestaties alleen gaat natuurlijk, dan is het vrij zinloos om het te mengen.

Wheely 14 november 2021 om 13:15

Ach als het er mensen toe aanzet om meer te bewegen en er lekker van te genieten hebben ze mijn zegen.

Mijn avatar kent trouwens ook geen schaamte maar of dat zo goed is vraag ik me soms af.

Headlines

Materiaalzone

Populair