Asbjørn Kragh Andersen (30) hangt fiets aan de haak
foto: Cor Vos
maandag 24 oktober 2022 om 08:54

Asbjørn Kragh Andersen (30) hangt fiets aan de haak

Asbjørn Kragh Andersen beëindigt op 30-jarige leeftijd zijn profcarrière. Dat vertelt hij in gesprek met Ekstra Bladet. De oudere broer van Søren Kragh Andersen kwam de afgelopen vier jaar uit voor Team DSM.

Kragh Andersen werd in 2016 prof bij Delko Marseille Provence KTM en wist dat jaar gelijk een etappe in de Tour des Fjords (2.1) op zijn naam te schrijven. Na twee jaar voor de Franse ploeg deed hij een stapje terug naar het Deense conti-team Waoo, maar nadat hij voor die ploeg de Tour du Loir et Cher E Provost (2.2) won, kreeg hij in 2019 een plekje bij Team Sunweb. Bij die ploeg en opvolger Team DSM reed hij de vier laatste jaren van zijn loopbaan.

“Voor mij is het in geen enkel opzicht verdrietig”, zegt Kragh Andersen over zijn afscheid in gesprek met Ekstra Bladet. “Integendeel, ik kijk uit naar een nieuw hoofdstuk in mijn leven. Tegelijkertijd wil ik zeggen dat het een ervaring is geweest die ik niet had willen missen.”

Bij Team DSM reed Asbjørn Kragh Andersen samen met zijn broer Søren Kragh Andersen. In 2019 betwistten ze samen de Ronde van Vlaanderen. “Het was een hoogtepunt om samen met mijn broer in de WorldTour te rijden en in een monument te starten samen met hem. Het is iets waarop ik terugkijk als een geweldige ervaring. We begonnen samen en nu ga ik weg terwijl we nog op hetzelfde niveau koersten. Het is iets wat ze ons niet af kunnen nemen, iets wat we altijd hebben gewild.”

Toekomst
Kragh Andersen zal niet stil gaan zitten, nu zijn wielercarrière erop zit. Hij wees een een rol als ploegleider bij Team DSM af, maar sluit niet uit dat hij ooit in de wielrennerij terugkeert. Eerst gaat hij echter elders aan de slag. “Per 1 november start ik als loodgieter en energiespecialist bij Jens Kristiansen hier in Kolding. Dus ik ga snel verder, maar dat was ook iets waar ik vrij duidelijk over was. Veel mensen zeggen dat je na je carrière jezelf moet vinden, maar dat is niets voor mij. De kans op het zwarte gat wordt geminimaliseerd als ik iets te doen heb.”

 
15 Reacties
Sorteer op:
24 oktober 2022
De minder getalenteerde broer, net zoals bij Nibali en Mas. Hoewel je moet het natuurlijk nog altijd doen, je droom waarmaken en proefrenner worden. Is sowieso een minderheid van een minderheid gegeven. De broers Schleck schieten mij te binnen als coureurs die beiden heel succesvol waren. De broers Zberg ook wel, maar al iets minder.
  24 oktober 2022
  Tegenwoordig de Yates natuurlijk.
  24 oktober 2022
  In Spanje had je wel vaker broers die beiden behoorlijk goed waren. Igor en Alvaro Gonzalez de Galdeano. Igor was meer getalenteerd, maar Alvaro werd ook zevende in de Vuelta. Unai en Aitor Osa bijvoorbeeld. Beiden top tien in de Vuelta.
  24 oktober 2022
  Valt me juist vaak op dat er veel broers rond rijden. Inderdaad niet altijd even succesvol. Los van de hierboven al genoemde broers. De broers Izagirre toch beiden goede coureurs. De broers Hayter, waarvan iig Ethan al bevestigd heeft. Bij de minder getalenteerde broer moest ik dan weer meteen aan Sagan denken. En bij UAE heb je nog de tweeling Oliveira.
  24 oktober 2022
  Volgens mij zijn Luis en Enric Mas geen broers... Ik noemde ze hier in het artikel van broer De Lie al op: Viviani, Bonifazio, Nibali, Van Der Poel, Declerq, Paret-Peintre en in mindere mate Van Poppel.
  24 oktober 2022
  broertjes v d poel
  24 oktober 2022
  Zoveel geel- zwarte brillen hier, en de van Dijke brothers zijn nog niet genoemd. Bij deze. :-)
  24 oktober 2022
  @Bielefeld: was Eladio niet het broertje van Jose Maria Jimenez? Verder: Angel en Rafael Casero. Ruben en David Plaza delen wel dezelfde achternaam, maar zijn geen broers toch? En dan had je ook nog de betreurde Otxoa-broers. In Frankrijk zijn er trouwens ook genoeg te vinden: Nicolas en Laurent Jalabert, de Nazon-broertjes, Romain en Brice Feillu.
  24 oktober 2022
  En in een ver(der) verleden de Coppi, Pelissier, Trouselier, Simon en Vervaeke broers.
  24 oktober 2022
  Als we toch naar 't verleden gaan mogen we uiteraard de Planckaerts en de De Vlaemincks niet vergeten.
  24 oktober 2022
  Bobet, Madiot.
  24 oktober 2022
  Het geslacht Simon… de tragische antiheld uit de Tour 1983 Pascal, en dan ook nog zijn jongere broers Régis, Jérôme, François… Drie van de vier wonnen minstens één rit in de Tour, François reed dan wel weer net als Pascal in de gele trui (en won een Giro rit – dus vier broers die etappewinnaars in een Grote Ronde werden, wie doet beter?)
  24 oktober 2022
  Otxoa, Henao, Herrada, Alaphillipe, De Vlaeminck, Bouhanni, Gilbert, Chavanel, Indurain.
24 oktober 2022
In 2019 eigenlijk al z'n laatste volledige seizoen gereden, weinig gekoerst de laatste 3 jaar. Mooi dat hij voor zo'n beroep kiest!
24 oktober 2022
Oudere broer wow, in mijn hoofd was Kragh zelf al een routinier van 33

Reacties zijn gesloten.