Giro 2022: Arnaud Démare sprint naar zege in vijfde etappe
foto: Cor Vos
woensdag 11 mei 2022 om 15:52

Giro 2022: Arnaud Démare sprint naar zege in vijfde etappe

Arnaud Démare heeft de vijfde etappe van de Ronde van Italië gewonnen. Nadat Mark Cavendish en Caleb Ewan, op papier de snelste mannen van het pak, op een beklimming in het eerste deel van de etappe gelost waren, toonde de Fransman zich de snelste in de massasprint. Fernando Gaviria werd tweede, Giacomo Nizzolo derde.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Daags na de finish op de Etna, waar vluchter Juan Pedro López de roze trui greep, stond er weer een wat minder lastige etappe op het programma. De verwachting was dat de 174 kilometer lange rit tussen Catania en Messina in een sprint zou eindigen, al was het nog wel de vraag of alle snelle mannen daar bij zouden zijn. Onderweg moest namelijk de Portella Mandrazzi (20 kilometer aan 4%) beklommen worden. Na de top was het nog wel 100 kilometer tot de finish.

Vrijwel direct na de start reden er vijf renners weg: Jaako Hanninen (AG2R-Citroën), Alessandro Tonelli (Bardiani-CSF), Mirco Maestri (EOLO-Kometa) en, alweer voor de derde keer deze Giro, het inmiddels bekende duo van Drone Hopper-Androni Giocattoli: Filippo Tagliani en Mattia Bais. Het vijftal reed een maximale voorsprong van iets meer dan vier minuten bijeen. Op dit punt kwam het peloton, waar Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Pieter Serry (Quick Step-Alpha Vinyl) en Trek-Segafredo de leiding namen, aan bij de eerste tussensprint. Enkel Biniam Girmay ging voor de punten die daar nog te rapen waren. Hij sloop zo drie dichterbij de drager van het paars, Mathieu van der Poel.

De kopgroep in de beginfase – foto: Cor Vos

Alpecin-Fenix trekt door
Niet lang hierna werd er begonnen aan de Portella Mandrazzi. In het peloton ging het tempo wat omhoog, waardoor het gat met de vluchters wat kleiner werd, maar volle bak werd er in eerste instantie niet gereden. Pas voorbij halverwege de beklimming namen de mannen van Alpecin-Fenix, in dienst van Mathieu van der Poel, het commando over om de koers hard te maken. Caleb Ewan was hier een van de eerste slachtoffers van. Daarna moest ook Mark Cavendish passen. Vijf renners van Quick-Step Alpha Vinyl wachtten de Brit op, in de hoop dat ze hem later nog terug konden brengen.

Arnaud Démare, die er twee kilometer voor de top af moest, werd ook meteen omringd door zijn ploeggenoten. Eenmaal boven was zijn achterstand niettemin al een minuut en twintig seconden. Cavendish reed al op bijna drie minuten, terwijl Ewan tegen een achterstand van meer dan vier minuten aankeek. Ondertussen had Maestri in de kopgroep de volle buit wat betreft de bergpunten gepakt. Bergtruidrager Lennard Kämna pikte, als eerste van het peloton, ook nog een puntje mee.

Alpecin-Fenix versnelde op de Portella Mandrazzi – foto: Cor Vos

Intermarché-Wanty-Gobert
In de afdaling zagen we vooral Intermarché-Wanty-Gobert op kop van het peloton. Het strakke tempo dat zijn hanteerde kon niet voorkomen dat Démare terug kon keren, maar zorgde er wel voor dat de vier overgebleven vluchters – Tagliani was vroeg in de afdaling al gelost – op ruim vijfenzestig kilometer van de finish weer ingerekend werden. Ook Israel-Premier Tech, de ploeg van Giacomo Nizzolo, en het UAE Emirates van Fernando Gaviria droegen hier een steentje aan bij. Zij waren Cavendish eveneens liever kwijt dan rijk. Van Ewan hadden ze überhaupt niets meer te vrezen.

Uiteindelijk staakten ook Cavendish en zijn ploeggenoten de strijd. Nadat ook Groupama-FDJ vooraan mee op kop begon te rijden, stopten ze met nog zo’n vijftig kilometer te gaan met achtervolgen. Vervolgens was het in gestrekte draf richting de finish. Een massasprint met was onvermijdelijk, maar voordat het zo ver was, was er nog een bonificatiesprint. Almeida kwam daar als tweede door en pakte zodoende twee seconden. Ongeveer op dit moment kwam ook het nieuws binnen dat Filippo Fiorelli uit de wedstrijd was gestapt.

Démare de snelste
Vooral Alpecin-Fenix, Groupama-FDJ en Israel-Premier Tech reden op kop tot de diepe finale, toen er verschillende treintjes werden gevormd. Terwijl Mathieu van der Poel in de laatste kilometer in de verdrukking kwam, werd Arnaud Démare perfect gebracht door zijn ploeg. Ramon Sinkeldam, die de rol als laatste man had omdat Jacopo Guarnieri gelost was, trok de sprint perfect aan, waarna zijn Franse kopman het vakkundig afmaakte. Fernando Gaviria werd tweede, Giacomo Nizzolo derde.

RIDE Magazine
38 Reacties
Sorteer op:
11 mei 2022 15:53
Mooie overwinning voor Démare. Morgen nieuwe kans voor Caleb
    11 mei 2022 16:13
    Vooral voor Cavendish lijkt me. Ewan gaat toch mentaal gekraakt zijn, en zat in die eerste massasprint al te ver.
    11 mei 2022 16:41
    Normaal zou Ewan er nog bij zijn maar hij moest van fiets wisselen vlak voor de beklimming begon
11 mei 2022 15:57
Fiets dan oek deur, hem er weer bij laten komen is natuurlijk eigen schuld dikke bult. De zweep over de knechten.
11 mei 2022 16:00
Demare altijd gevaarlijk als je denkt de pure sprinters te kunnen lossen.
11 mei 2022 16:01
Sinkeldam deed een mooie lead-out. Démare startte bijna te laat. Maar kon het goed houden.
11 mei 2022 16:01
Bauhaus DQ?
    11 mei 2022 16:07
    Deed niet veel veel geks, sprint wel rechtdoor, alleen zijn bovenlichaam gaat veel op en neer (à la Vansevenant). Girmay ging ook wel dicht langs de hekken, gelukkig viel er niemand.

    edit: zie de beelden nu van boven. Wel een kleine afwijking naar rechts, maar dat komt door Consonni. De schouder naar rechts duwen komt pas na het contact met Girmay als reflex.
11 mei 2022 16:04
Knecht van Israel cycling deed het belangrijkste wat ie kon doen: Vd Poel bijna van zn fiets knikkeren waardoor die al zijn snelheid verliest
11 mei 2022 16:05
Ben benieuwd naar MvdP zijn uitleg, als je de ploeg voor je laat rijden moet je het proberen. Hij liet nu lopen, dat kan niet als je de ploeg hebt laten werken. Werd dus of gevaarlijk ingesloten of pech.
    11 mei 2022 16:06
    Werd bijna van de fiets gereden door iemand van Israel en verloor zijn snelheid
    11 mei 2022 16:29
    "dat kan niet als..."
    Ha, als er iemand is die alles kan maken dan is het van der Poel. Hij staat absoluut niet in het krijt, bij niemand.
    11 mei 2022 16:30
    Toen hij bijna viel was het gedaan. Hoewel Girmay ook bijna viel en toch door durfde te sprinten met het oog op de paarse trui.
    11 mei 2022 16:34
    Het leek er een beetje op alsof hij ook uit z'n klikpedaal schoot
11 mei 2022 16:07
Bedankt Alpecin! Maakte de rit toch interessant, fijn dat er ploegen zijn die dit soort werk willen doen.
    11 mei 2022 16:11
    Zo is het, in de Tour had je ooit Bora die dit deed voor Sagan. Altijd mooi die smaakmakers.
    11 mei 2022 16:12
    Klopt. Achteraf gezien kan je zeggen: naïef, maar dat is achteraf.
    11 mei 2022 16:53
    @Kopinkas ik las dat Roodhooft zijn glazen bol in Vlaanderen heeft laten liggen. Tsja dan ga van die naïeve dingen doen.
11 mei 2022 16:10
Matje blijft helaas geen grootmeester in spaarzaam naar de laatste 200 meter surfen. Al voor hij een knal kreeg, had hij meerdere sprintjes erop zitten om in de wielen van anderen te blijven.

Het zal niet eens zo eenvoudig worden om nog een etappe te pakken, want wie zit erop te wachten om met hem in een heuvelige etappe in de ontsnapping te rijden?
    11 mei 2022 16:23
    Er zijn altijd renners die mee willen zijn in de vroege vlucht en zelf al weten dat ze niet kunnen winnen. Als MVDP met enkele van dat soort renners een kleine minuut neemt, zullen er nog enkelingen proberen komen aansluiten, maar op een bepaald moment gaat ook niet heel het peloton meer achter hem aan willen rijden.
11 mei 2022 16:12
Mooie beloning voor Demare en zijn team die, dat moet je ze nageven, áltijd blijven rijden voor zijn kansen
11 mei 2022 16:18
Bol bracht Dainese prima, wellicht iets langer door moeten trekken, maar plaats 7 geeft moed. Morgen voor Bol?
    11 mei 2022 16:25
    De eerste twee sprints waren voor Dainese, daarna gingen ze de rollen omdraaien. Morgen idd dus voor Bol, normaal gezien.
    11 mei 2022 20:46
    Klinkt als een ijsje: doe mij maar een bolletje dainese.
11 mei 2022 16:18
Sinkeldam zo ook weer z’n contract waard, nadat hij vorig jaar toch wat uit de gratie leek te geraken. Mooi voor die jongen.
    11 mei 2022 16:32
    Guarnieri zat er niet meer bij. Het uitgelezen moment voor Sinkeldam om weer te laten zien dat hij die rol van laatste man ook kan uitvoeren en misschien wel beter.
    11 mei 2022 16:57
    Met Guarnieri als leadout heeft Demare dit seizoen nog niet gewonnen. Met Sinkeldam nu 1 op 1.
11 mei 2022 16:26
Paarse fiets definitief de kast in voor MVDP, lijkt me. Hoop wel dat Girmay 'm nog eens gaat kunnen dragen deze Giro, maar als morgen een echte massasprint wordt, is de kans groot dat Cav-Demare-Gavaria zich weer gaan kunnen plaatsen, en dat de kloof met Demare onoverbrugbaar wordt.
Girmay gaat het in een lastiger etappe moeten doen.
Zijn landgenoot Tesfatsion ook wel onverwacht vooraan in deze massasprint. Twee Eritreërs in de top 8, dat is erg fatsoenlijk, dat is tesfatsioenlijk zelfs.
    11 mei 2022 16:31
    Ik zou het al enorm knap vinden mocht Girmay de Giro uitrijden.
    11 mei 2022 16:43
    Waarom? Rijdt toch een uitgekiend programma. Na de klassiekers specifiek kunnen voorbereiden voor deze Giro. Gisteren in de eerste bus, 6 minuten voor een Demare bijvoorbeeld.
    Enkel Paris-Nice dit jaar afgestapt in de laatste rit (herinner me niet precies waarom), maar verder telkens vlot mee in korte rittenkoersen, ook in de Tour de l'Avenir van jaar of vier geleden in de eerste helft van de tabel geëindigd.
    Benieuwd waar hij zal staan voor de slotweek.
    11 mei 2022 17:02
    Het is zijn eerste grote ronde, dus altijd even afwachten hoe week 3 gaat. Maar Girmay is een van de beter klimmende sprinters heb ik het idee, dat scheelt al een hoop.
    11 mei 2022 20:40
    @Kopinkas Ik dacht dat ik had gelezen dat Girmay nog nooit meer dan 5 dagen na elkaar wedstrijden reed, dus dit wordt iets nieuws voor hem. Qua intrinsieke kwaliteiten zou hij zeker het einde halen met mogelijk een puntentrui, maar het zal vooral afhangen van inhoud (en of hij op de fiets blijft zitten natuurlijk)
11 mei 2022 16:52
Hopelijk deze keer geen afwijkende vermogensdata op de beklimming
    11 mei 2022 16:57
    ... maar wel in de afdaling? ;-)
11 mei 2022 17:14
Zo'n beklimming in het midden geeft toch wat peper en zout aan een sprintersrit.

Fijn dat Alpecin de handschoen opneemt, jammer dat het niet wordt beloond. Maar ik denk dat Mathieu na de zwieper even dacht aan de rest van de Giro en de rest van het seizoen. Kansloos meesprinten voor plek 10 en het risico van een val, of uitbollen, uitblazen, wie weet ook even uithuilen en dan weer op zoek naar een volgende kans.
11 mei 2022 17:42
Wat is er allemaal met Wout Poels aan de hand? Gisteren verloor hij veel tijd en vandaag nog eens 12 minuten.
Het gebeurt allemaal in de schaduw van Tom Dumolin, maar het gaat niet goed met Wout.
    11 mei 2022 18:29
    Ja, iedereen heeft het over Dumoulin. Poels presteert nog veel minder. Begon het jaar goed, maar het is de laatste maanden armoede troef bij Wout.
    11 mei 2022 19:30
    Laten lopen denk ik om zo ruimte te krijgen voor een ritzege. Maar ook dat zal wel een lastig verhaal worden, gezien zijn tactische kwaliteiten.

Reacties zijn gesloten.