Arnaud De Lie is Dries De Bondt de baas in GP Monseré

zondag 6 maart 2022 om 15:07
Arnaud De Lie is Dries De Bondt de baas in GP Monseré

foto: Cor Vos

De GP Monseré 2022 is gewonnen door Arnaud De Lie. Na een koers van 203 kilometer tussen Hooglede-Gits en Roeselare was de 19-jarige sprinter van Lotto Soudal als eerste aan de finish, voor Dries De Bondt (Alpecin-Fenix) en Hugo Hofstetter (Arkéa-Samsic). De Lie is de opvolger van Tim Merlier in de manche van de Exterioo Cycling Cup.

Exterioo Cycling Cup

De eerste kopgroep bestond uit Thomas Joseph (Minerva), Robbe Ghys (Sport Vlaanderen-Baloise), Robin Orins (Elevate p/b Home Solution Soenens), Jon Knolle (Saris Rouvy Sauerland) en Robert Scott (WiV SunGod). Zij kregen halfweg koers een zesde renner mee in de persoon van Jonas Hvideberg (Team DSM). De voorsprong van het zestal was maximaal vijf minuten.

Doordat de kopgroep moest stoppen voor een gesloten overweg, liep de voorsprong binnen korte tijd terug naar minder dan een minuut. Sprintersploegen Lotto Soudal en Sport Vlaanderen-Baloise hielden daardoor de benen wat stil, om de koplopers weer extra ruimte te geven.

De kopgroep van de dag – foto: Cor Vos

Peloton dunt uit in de slotfase
Bij het ingaan van de laatste plaatselijke ronde (een circuit van 50 kilometer doorheen Roeselare, Hooglede-Gits, Kortemark, Koekelare, Ichtegem, Torhout en Lichtervelde) was het verschil een kleine anderhalve minuut. Die voorsprong daalde razendsnel toen in het peloton de treintjes op de rails gezet werden. Er was flink wat nervositeit, omdat ook de wind een rol speelde. Op 19 kilometer van de finish volgde een hergroepering.

Arkéa-Samsic en Quick-Step-Alpha Vinyl namen de kop in het peloton, dat ondertussen flink was uitgedund door de wind, de opeenvolging van korte klimmetjes, kasseistroken en smalle wegen. Op de laatste keer Gitsberg plaatste Ludovic Robeet een demarrage, die acht seconden wegreed van de rest. Op anderhalve kilometer van de meet werd hij echter weer gegrepen.

In de slotkilometer trok Lotto Soudal de sprint op gang, waarna het uitdraaide op een sprint tussen Arnaud De Lie en Hugo Hofstetter. De Belgische sprinter, die eerder dit seizoen ook al won op Mallorca, was ruim sneller en kon op tijd juichen. Dries De Bondt werd met een knappe jump nog tweede, voor Hofstetter.

Dit artikel delen:

16 Reacties

Poeksel 6 maart 2022 om 15:17

Drie generaties dood door één wereldtitel.

Jean-Pierre Monseré was een Vlaamse wielrenner die in 1970 een zeer sterk seizoen had en dat op 16 augustus bekroonde door het WK te winnen. Zijn vader, Achiel, was hartpatient en mocht absoluut geen alcohol drinken. Maar op de wereldtitel moest toch echt gedronken worden, vond hij. 26 augustus overleed hij aan een hartstilstand.
Jean-Pierre volgde nog geen zeven maanden later. Hij reed 15 maart 1971 een onbelangrijke wedstrijd in België en zoals toen niet ongebruikelijk was het parcours niet afgezet. Er kwam een Mercedes van de andere kant, fiets en auto botsten op elkaar en Monseré was in zijn regenboogtrui op slag dood.
Zijn zoontje overleed vijf jaar later op bijna identieke wijze. Hij had een regenboogtrui gekregen van Freddy Maertens en op 16 juli 1976 fietste hij daar trots mee rond. Hij werd aangereden, naar het ziekenhuis gebracht en daar overleed hij de volgende nacht. Arme weduwe…

reusjen 6 maart 2022 om 15:27

Lol, Poeksel met de sfeerverhogende verhalen, jij bent vast leuk op feestjes:p

Nee zonder gekheid, hoe tragisch ook, achtergrondverhalen altijd mooi.

Poeksel 6 maart 2022 om 15:41

Als je nog iemand nodig hebt om te zorgen dat gasten op tijd vertrekken, ik ben in te huren.

thomasjaarsma 6 maart 2022 om 16:09

Dankje voor dit geschiedenis lesje

Maillot à Pois 6 maart 2022 om 16:23

Belangrijk stukje geschiedenis ook.
Als het anders was gelopen, waren we hier in België misschien niet al jaren op zoek naar de nieuwe Merckx, maar wel naar de nieuwe Monséré.

jonglins 6 maart 2022 om 17:17

Meen dat het een stilstaande auto was waarop hij botste, maar dat maakt het er niet minder tragisch om.

Delson 6 maart 2022 om 20:51

Te bekijken in een beklijvende docu van Belga Sport: eeuwig wereldkampioen.

Limal 6 maart 2022 om 15:21

Die was vanochtend duidelijk zijn blikje spinazie niet vergeten – wat een oerkracht in dat jonge lijf! Heerlijk ook dat Waals-Vlaams en ‘Frenglish’ in het interview.

Tool 6 maart 2022 om 15:27

Amai, tis een Waal

Brabander 6 maart 2022 om 15:35

Zit net op Wikipedia te kijken en zie daar 3 verschillende geboorteplaatsen. Zandhoven en Massenhoven in Antwerpen en Lescheret in Belgisch Luxemburg. Verwarrend allemaal

Wheely 6 maart 2022 om 16:01

Het was een lange bevalling blijkbaar.

Maillot à Pois 6 maart 2022 om 16:16

In het artikel op Sporza waarin hij voorgesteld wordt, staat dan weer Bastenaken als geboorteplaats :-)

Hoe ze aan Zandhoven of Massenhoven komen is me een raadsel, want het is in elk geval een volbloed Waal.

Samamba 6 maart 2022 om 17:39

@Maillot à Pois
Volbloed niet echt, zijn grootouders zijn verhuisd van Vlaanderen naar Wallonie (Lescheret) en daar een boerderij begonnen. Daarom ook zijn Vlaamse achternaam.

Maillot à Pois 6 maart 2022 om 18:59

@samamba
aha, dat wist ik niet, kunnen de Vlamingen hem ook weer een beetje claimen ;-)

Intussen gelezen dat zijn grootvader al op 5-jarige leeftijd (dus met Arnaud zijn overgrootouders) van Stabroek naar Lescheret verhuisde. De Vlaamse connectie is dus wel al een paar generaties geleden.

xistnc 6 maart 2022 om 17:29

Hofstetter na de finish: “De Lie en De Bondt zijn bijna niet te kloppen”.

Maillot à Pois 6 maart 2022 om 19:02

Zei ie dat?
Ik heb hem vooral horen zeggen dat er een gat viel doordat Vernon zijn leadout Van Lerberghe niet kon volgen en hij daardoor een extra inspanning moest doen, wat hem genekt heeft.
Een uitleg die ook wel overeenkomt met wat er op de beelden te zien was.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair