Armstrong adviseert Dumoulin: “Ga niet naar de Tour”
Tom Dumoulin op het eindpodium in Parijs - foto: Sirotti
dinsdag 30 oktober 2018 om 16:39

Armstrong adviseert Dumoulin: “Ga niet naar de Tour”

De Tour de France van 2019 kent slechts 54 tijdritkilometers. Dit tot teleurstelling van Tom Dumoulin. Lance Armstrong heeft in zijn podcast The Move een duidelijk advies voor de Limburger. “Hij moet helemaal niet naar de Tour gaan”, aldus de Amerikaan.

De 106e editie van de Tour lijkt gemaakt voor de klimmers, met in totaal vijf aankomsten bergop en meerdere cols boven de tweeduizend meter. Armstrong weet wel waarom de organisatie hiervoor heeft gekozen. “De Fransen hebben de Tour niet meer gewonnen sinds de jaren 80 van de vorige eeuw.”

“Ze zullen alles doen om een Franse winnaar te krijgen met Romain Bardet of Thibaut Pinot. Beiden kunnen de Tour winnen, mits ze in supervorm zijn. Maar ze kunnen niet winnen als er honderd tijdritkilometers in het parcours zitten, zelfs al zijn ze in supervorm.”

Armstrong pleit juist voor meer tijdritkilometers. “Hierdoor zullen de klimmers op minuten staan in het klassement, waardoor ze wel moeten aanvallen. Nu zal Sky gewoon op kop blijven rijden, waardoor de controle blijft”, schetst hij het probleem van de voorbije jaren.

“Primož Roglič zal meespelen”
Armstrong ging tijdens zijn podcast ook nog in op de kansen van Primož Roglič, die dit jaar knap als vierde finishte. “Iets in me zegt dat Roglič een factor gaat zijn in de komende Tour. Hij heeft nu een leeftijd waarop renners plots een grote ontwikkeling doormaken.”

RIDE Magazine
34 Reacties
Sorteer op:
30 oktober 2018 17:00
Behalve dat Tom zeker naar de Tour moet gaan ( want Giro heeft amper meer tijdritkilometers en die korte gaan geen grote verschillen opleveren.) Heeft Lance weer eens volledig gelijk! Meer tijdritkilometers in een ronde! Brengt grote verschillen en dwingt tot aanvallen.
30 oktober 2018 17:07
Eens met het pleidooi voor meer tijdritkilometers. Maar Dumoulin en Roglic moeten vooral zelf weten wat ze doen.
30 oktober 2018 17:16
Wat een kennis heeft die man toch. Roglic. Hoe voorspelt hij het?! Ik zou echt nooit op zijn naam gekomen zijn.
30 oktober 2018 17:24
Die Lance toch...

Hoewel ik wel vind dat hij een punt heeft. Maar Tommeke is oud en wijs genoeg om dat zelf te beslissen denk.
    30 oktober 2018 18:30
    Hij ziet het scherp, maar als Simon Yates de Giro rijdt zal Tom daar toch beter moeten rijden dan dit jaar, of de Tour rijden natuurlijk.
30 oktober 2018 17:40
Roglic doet me altijd veel aan Lance denken op de fiets, zeer gelijkaardige stijl.
30 oktober 2018 17:42
Eens met Lance.
30 oktober 2018 17:45
Bergop waren de tijdrijders deze Tour ook sterker dan de klimmers, dus TT kilometers of niet, de klimmers moeten sowieso gaan zorgen dat ze beter klimmen.
    30 oktober 2018 17:56
    Klopt inderdaad, je vraagt je bijna af of Lance de laatste tour ook gezien heeft?? De verschillen tussen Froome, Dumoulin en Thomas in de tijdritten (TTT en ITT) waren verwaarloosbaar (en in het geval van Froome ook nog eens in het voordeel van Froome).

    En afgezien van Roglic is de rest allemaal (ook) heuvelop door Dumoulin op achterstand gereden... Als je het klassement opschoont voor de tijdritten zou alleen Roglic Dumoulin (en Froome) voorbij gaan.
30 oktober 2018 18:09
Als een gek op straat je verteld dat je moet bidden omdat het einde nabij is of als een collega je vertelt wat je wel niet met zwarte piet aan moet? Noemen we dat dan advies of slap gelul van iemand die zich effe lekker met zn eigen zaken moet bemoeien?
30 oktober 2018 18:25
@west
Wie is 'we'? Misschien ff je eigen advies opvolgen?

Het peloton heeft dit jaar aan het eind van de Tour gezien hoe de Sky-trein ontregeld kan worden, dus dat komt volgend jaar helemaal goed. Dumoulin 'moet gewoon' naar de Tour, hij heeft in de Giro niks meer te winnen of bewijzen.
    30 oktober 2018 23:40
    Hoe dan? Je bedoelt toch niet gesink die zo veelgeroemd en heroïsch tijdrijder en 4 voor laatste man castroviejo eraf reed?
30 oktober 2018 18:40
Kan die Lance niet de personal trainer worden van Tom?
30 oktober 2018 18:41
De Tour de France van dit jaar was qua parcours bepaald niet in het voordeel van de tijdrijders. De nummers 1 t/m 4 van het eindklassement waren... tijdrijders! Wake up, Lance! En Tom? Gewoon naar de Tour natuurlijk.
30 oktober 2018 18:43
Als Lance een scheet laat publiceert WF dat zelfs nog. Trieste adoratie.
    31 oktober 2018 00:23
    Maar een handvol artikels met Lance als tag in het afgelopen half jaar. Dan laat Lance weinig scheten.
30 oktober 2018 19:35
Eerst maar eens het parcours van de giro afwachten.
30 oktober 2018 21:07
Peterwinnen adviseert Lance Armstrong: bemoei je alsjeblieft niet meer met de sport die je bijna kapot hebt gemaakt.
30 oktober 2018 22:14
Pinot komt wat te kort op de allerbesten om een grote ronde te winnen, is mijn vermoeden.
30 oktober 2018 22:25
“Hierdoor zullen de klimmers op minuten staan in het klassement, waardoor ze wel moeten aanvallen. Nu zal Sky gewoon op kop blijven rijden, waardoor de controle blijft”

Sky heeft met Froome en Thomas waardoor juist team Sky iemand heeft die minuten voor staat op mannen als Quintana, Lopez, Bardet etc. en dan blijft Sky dus gewoon hetzelfde doen wat ze al jaren doen en dat is hard op koprijden zodat de mannen die op minuten staan niet eens de puf hebben om aan te vallen.
Ik ben ook voorstander voor meer tijdrit kilometers, al is het maar omdat Tom dan meer kans heeft om te winnen, maar ben bang dat zolang erbij Sky weinig verandert het een lastig verhaal zal worden.
    30 oktober 2018 23:42
    Inderdaad we hebben juist al veel rondes die minuten gezien. Daar werd het echt niet beter van.
31 oktober 2018 00:04
Quote: Armstrong ging tijdens zijn podcast ook nog in op de kansen van Primož Roglič, die dit jaar knap als vierde finishte. “Iets in me zegt dat Roglič een factor gaat zijn in de komende Tour. Hij heeft nu een leeftijd waarop renners plots een grote ontwikkeling doormaken.”

Tja, dat was zo'n beetje de leeftijd waarop Armstrong doping ging gebruiken dus zijn grote ontwikkeling op die leeftijd was nou niet echt natuurlijk. Sowieso ontwikkeld Roglic zich de afgelopen jaren al goed en het lijkt me dus onmogelijk dat hij de komende jaren "plots" een grote ontwikkeling zal doormaken.
    31 oktober 2018 09:20
    Roglic wordt volgend jaar 30, maar koerst pas 5 jaar. De leeftijd is in zijn geval sowieso niet echt relevant. Niemand weet of hij nog veel progressiemarge heeft. Als dat wel zo is kan de rest wel inpakken.
31 oktober 2018 00:23
Sonneveld pleit in zijn column ook voor een middelvinger naar de tour.

De giro afgelopen jaar was geweldig.
31 oktober 2018 00:44
Ordinair clickvoer.
31 oktober 2018 07:26
Theorie klopt niet. De 'klimmers' (Bardet, Pinot, ...) rijden bergop niet of nauwelijks beter dan de 'tijdrijders' (Froome, Dumoulin, Roglic, Thomas) die voor klassement gaan. Veel tijd kunnen ze dus niet goedmaken. Wat wel klopt is dat ze op die manier de Fransen bevoordelen.
31 oktober 2018 08:04
Armstrong wil dat Froome de TDF wint,daarom dit advies aan Tom.
31 oktober 2018 09:14
Hoop dat Tom dit seizoen vooral weer gaat doen wat hij leuk vind en waar hij zijn uitdaging in ziet. Om elke keer maar je ronde uit te zoeken die het best je kwaliteiten past vind ik persoonlijk niet heel topsport waardig. Je kan namelijk niet altijd de beste zijn, en wat dat betreft heeft Tom behoorlijk wat concurrentie. Het kan zo maar eens dat hij nooit meer een grote ronde wint. Dan is t geduld hebben en hopen op een grote ronde met veel TT kilometers.

Om elk jaar de voor jou beste ronde uit te zoeken en je daar helemaal op te richten vind ik zelfs wat sneu overkomen op ten duur. Ik hoop zelf dat Tom zijn eerste piek op de voorjaarsklassiekers zet en zijn 2e in de Tour. Laat dan ook maar eens zien hoe ver je komt tegen alle goede klimmers in een Tour met veel klimmen.
31 oktober 2018 09:23
Ik geef Dumoulin in de Tour sowieso meer kans dan in de Giro. Zeker als Simon Yates de Giro rijdt. Maar de beklimmingen in de Tour lijken hem ook beter te liggen. Een Bradley Wiggins zou het in de Giro ook wel een stuk moeilijker hebben gehad.
31 oktober 2018 12:54
De podcast van Armstrong , moet dat hier vermeld worden?
31 oktober 2018 15:18
Ik vind het ook jammer, zo weinig tijdritkilometers..
En niet eens vanwege het verwachte koersverloop. Ik vind dat je voor grote ronden gewoon een all-round renner moet zijn.. Tijdrijden is zo'n wezenlijk onderdeel van het wielrennen en wordt nu gewoon ten onrechte onderschat..
    31 oktober 2018 23:37
    Onzin want juist klimmende tijdrijders worden met de huidige peloton tactiek enorm bevoordeeld. Daarom ook plaats 1-4 in de tour door hun bezet.
    Tijdrijden zelf is juist extreem onderscheidend geworden, daarom durven ze er niet zoveel in te stoppen als twintig jaar geleden

Reacties zijn gesloten.