Argos-ploegleider Kemna geeft dopinggebruik toe

donderdag 24 januari 2013 om 07:22

Argos-Shimano

foto: Sirotti

Rudi Kemna heeft toegegeven tijdens zijn actieve carrière verboden middelen te hebben gebruikt. De ploegleider van Argos-Shimano doet zijn bekentenis deze maand in Nusport. Kemna was beroepsrenner tot 2005. In 2003 werd hij Nederlands kampioen.

Kemna (45) gebruikte doping in het voorjaar van 2003, toen hij actief was voor de Bankgiroloterij-ploeg. “Ik was geen meeloper en ik zat ook niet op de fiets voor het geld. Ik was er niet op uit om miljonair te worden, maar het kwam op mijn weg en ik gebruikte epo,” aldus Kemna, die het middel verkreeg via zijn ploegarts. Hij noemt een cultuurverandering na de komst van de Belgische ploegleider Johan Capiot als een van de oorzaken.

Al snel zette hij een punt achter zijn dopinggebruik. Nadat hij in 2003 na Gent-Wevelgem zich moest melden bij de dopingcontrole, sloeg de paniek toe. Kemna benadrukt dat zijn nationale titel later dat jaar zonder gebruik van doping verkregen is.

Update
Zojuist werd bekend dat Kemna zijn taken bij Argos-Shimano, voor een half jaar en volledig op eigen verzoek, naast zich neerlegt.

Het op non-actief stellen van de ploegleider strookt volledig met het convenant, dat Vacansoleil-DCM en Team Blanco Pro Cycling onlangs met de KNWU overeenkwamen. Dit is op z’n minst opvallend te noemen, omdat Argos-Shimano zich als enige Nederlandse WorldTour-ploeg niet kon vinden in deze aanpak van ex-dopingzondaars.

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair