Arensman snelt in tijdrit Ronde van Polen naar eerste profzege, Hayter nieuwe leider

donderdag 4 augustus 2022 om 16:40
Arensman snelt in tijdrit Ronde van Polen naar eerste profzege, Hayter nieuwe leider

foto: Cor Vos

Thymen Arensman heeft zijn eerste zege als beroepswielrenner te pakken. De 22-jarige Nederlander van Team DSM bleef in de lastige tijdrit van de Ronde van Polen Magnus Sheffield en Ethan Hayter voor. Arensman maakt tevens een flinke sprong in het klassement en staat nu, met nog één vlakke etappe te gaan, tweede achter de Brit Hayter.

Het was deze donderdag D-Day in de Ronde van Polen! Nadat het de voorgaande dagen voornamelijk sprinten was en we de klassementsrenners louter in de derde etappe van voren zagen, stond er vandaag een (soort van) klimtijdrit op het programma. De tijdrit startte in het plaatsje Gronków. De eerste kilometers van de tijdrit waren nog goed te doen, maar vanaf kilometerpaal vijf begon het serieuzere klimwerk richting Bukowina Tatrzańska. Percentages van 5 tot 6% werden afgewisseld met uitschieters tot wel 12%. Met nog goed twee kilometer te gaan, volgde een korte afdaling richting de laatste, licht oplopende, kilometer.

De eerste echte richttijd werd al vrij vroeg neergezet door de Tsjech Josef Černý. De 29-jarige hardrijder van Quick-Step Alpha Vinyl zette de klok stil na 18m54s en zag vervolgens de ene na de andere renner de tanden stukbijten op zijn eindtijd. Dat het echter nóg harder kon, bewees Thomas De Gendt. De ervaren allrounder van Lotto Soudal bleek aan het enige tussenpunt ruim onder de tijd van Černý te zitten en wist in de lastige slotfase zijn voorsprong vast te houden. De Gendt verloor in de laatste klimmende kilometers wel wat van zijn pluimen, maar dook met 18m47s alsnog onder de tijd van zijn Tsjechische collega.

Toptalent Sheffield legt de lat bijzonder hoog 
De 35-jarige De Gendt kon zich echter nog niet rijk rekenen, aangezien de meeste toppers nog in actie moesten komen. Magnus Sheffield bijvoorbeeld, de beloftevolle Amerikaan van INEOS Grenadiers. De nog altijd maar 20-jarige allrounder, die in het voorjaar zijn definitieve doorbraak beleefde met winst in onder meer de Brabantse Pijl, staat te boek als een uitstekende tijdrijder en dat demonstreerde hij op dit veeleisende parcours. Wat heet, Sheffield wist de voorlopige toptijd van De Gendt te verpulveren en zette zo een nieuwe standaard. Met 17m47s kon het blijkbaar nog een minuut sneller.

Sergio Higuita moest zijn leiderstrui afstaan – foto: Cor Vos

Sheffield wist de lat met andere woorden nog wat hoger te leggen en het was maar de vraag hoeveel renners hier nog onder zouden duiken. Amerikaans tijdritkampioen Lawson Craddock, Nikias Arndt en Michael Hepburn wisten zich voor De Gendt te nestelen in de daguitslag, maar kwamen niet in de buurt van de tijd van Sheffield. De volgende renner die eventueel iets kon doen aan de voorlopige tussenstand was Thymen Arensman. De 22-jarige renner van Team DSM, die volgend jaar zal uitkomen voor INEOS Grenadiers, was eerder dit jaar bijvoorbeeld al tweede in de afsluitende tijdrit van de Giro d’Italia.

Arensman duikt onder de tijd van Sheffield
Kortom, Arensman was voor aanvang van de tijdrit al een van de favorieten voor de dagzege en wist zijn naam als tijdritspecialist ook meer dan waar te maken. De beloftevolle Nederlander vloog over het parcours en bleek aan het tussenpunt zelfs sneller dan Sheffield, om aan de streep als tweede renner onder de achttien minuten te duiken. Waar Sheffield een eindtijd van 17m47s wist te realiseren, was Arensman nog eens zeven seconden sneller. Met 17m40s stak die laatste zijn hand uit naar de ritzege, al moesten er nog wel enkele toppers van het startpodium rollen.

Sheffield, Arensman en Hayter op het podium – foto: Cor Vos

Arensman, die ondanks zijn razendsnelle tijd niet echt blij leek met zijn tijdrit, moest nog wachten op de binnenkomst van Rémi Cavagna, Ethan Hayter, Richard Carapaz, Matteo Sobrero en leider Sergio Higuita. Het gevaar leek vooral van Cavagna, Hayter en Sobrero te komen, maar de Fransman (18m00s), Ethan Hayter (17m48s) en Matteo Sobrero (18m11s) moesten toch ruim hun meerdere erkennen in Arensman. Ook Carapaz kwam bij lange na niet aan de tijd van de Nederlander, die zo al voorzichtig een feestje mocht vieren. Arensman mocht definitief juichen na de binnenkomst van Higuita, die behoorlijk veel tijd verloor en zo ook slechte zaken doet in het algemeen klassement.

Dit artikel delen:

84 Reacties

Apemantus 4 augustus 2022 om 16:44

Klasse. Eerste WT overwinning voor Arensman. Hoewel ik deze liever al in de Giro had gezien. Moet raar lopen wil dat wat tijdrijden betreft geen wereldtopper worden. En er zit nog zoveel rek op. Laten we hopen dat we met Thymen voor in de toekomst ook een GC renner van formaat erbij hebben.

0
Apemantus 4 augustus 2022 om 16:46

Klasse. Eerste WT overwinning voor Arensman. Hoewel ik deze liever al in de Giro had gezien. Moet raar lopen wil die wat tijdrijden betreft geen wereldtopper worden. En er zit nog zoveel rek op.

0
fransestinkkaas 4 augustus 2022 om 16:46

Type Dumoulin, mooi vooruitzicht. Klopt hier goede renners.

0
Anton van Valouwe 4 augustus 2022 om 19:12

Hopelijk niet als mentaliteit!

0
Txirrindularitza 4 augustus 2022 om 16:46

Top! Deze zat er al een tijdje aan te komen natuurlijk, mooi dat hij nog voor zijn transfer zijn eerste binnen heeft.

Drie rappe jonkies bij Ineos in de top tien, en dan komt Thymen daar volgend jaar nog bij. Hoop snel weer eens een TTT te zien in een grote ronde.

0
Jeszon 4 augustus 2022 om 17:09

Volgend jaar dus een 1-2-3tje voor INEOS hier

0
Gapenberg 4 augustus 2022 om 17:14

Aankomende vuelta is er 1

0
BoemBoemWvA 4 augustus 2022 om 17:39

Nog 15 dagen

0
Txirrindularitza 5 augustus 2022 om 08:53

Verrek, jullie hebben gelijk! Mooi.

0
Geit in mijn Kelderman 4 augustus 2022 om 16:46

Weer een echte TT topper in huis sinds Dumoulin. Arensman gaat in rondjes van een week met tijdrit erin een gevaarlijke klant worden, in de Giro was het nog iets te wisselvallig en zal hij de komende jaren in GT’s eerst nog moeten knechten vermoed ik.

0
Baroudeur Baroudeur 4 augustus 2022 om 17:20

Beetjee voortvarend vind ik. Echt tijdritgeweld staat hier niet aan de start. Maar wel een mooie overwinning.

0
Gijsbert Van Beers 4 augustus 2022 om 18:21

Ik denk dat figuren als Hayter echt al wel hebben laten zien goed te zijn in korte tijdritten. Net als Cavagna of dat soort types. Als je die kunt verslaan, dan doe je het prima op die leeftijd.

Waarbij ik het ook meteen met Baroudeur ben dat dit niet de TdF is of het WK tijdrijden. En ook maar de ronde van Polen. Maar dit is wat mij betreft echt wel een indicatie dat hij een hele prima tijdrit in de benen heeft.

En hij heeft ook al best wel mooie dingen laten zien in bergritten in korte rondjes. Als je dat samen weet te brengen in 1 week, dan doe je mee om de ereplaatsen.

Dit is echt wel 1 van die jonge renners die ik met heel veel belangstelling ga volgen.

0
Thijs1999 4 augustus 2022 om 16:47

Eindelijk loon naar werken voor Thymen. Wat een droevig commentaar op Ziggo Sport van Marc de Maar trouwens, die heeft niets in de gaten.

0
Arema Pro Cycling Team 4 augustus 2022 om 16:48

Mooi voor Aresman en DSM. Ook knappe tijdrit van Brenner.

0
Bimbo Visma 4 augustus 2022 om 16:48

Netjes hoor! Tussen de andere Ineossen. Gefeliciteerd @Martijn Arensman

Brenner geeft ook weer een goed teken van leven op plek 5

0
sooike 4 augustus 2022 om 16:49

Vreemd dat hij kiest voor Ineos en niet voor J V. Geen pluspunt voor de JV ploegleiding

0
Het Jachtluipaard op 1 wiel. 4 augustus 2022 om 16:57

Zou jij wel voor TJV gaan rijden dan? Misschien heeft hij zich wel (via zijn vader) door wat negatieve geluiden laten beïnvloeden.

0
Sjonge Jonge 4 augustus 2022 om 16:59

Want jij weet waarom Arensman deze afweging heeft gemaakt?

0
uitdewaaier 4 augustus 2022 om 17:05

Kom niet aan mijn jachtluipaard uit Numansdorp

0
Anton van Valouwe 4 augustus 2022 om 17:07

De reden ken ik niet, maar Arensman blijkt bewust niet voor TJV te hebben gekozen!

0
Apemantus 4 augustus 2022 om 17:23

Blijf het enigszins zonde vinden dat het zo gelopen is. Het is natuurlijk ook vrij druk bij TJV wat klassementsmannen betreft (dat is bij Ineos overigens niet minder). Maar ik denk dat Kelderman nooit was gehaald, als Thymen was gekomen. En ik denk dat hij bij TJV, in bepaalde situaties, wel een klein streepje voor zou hebben gekregen. Kijk hoeveel ruimte Dumoulin bij TJV gekregen heeft, dat is niet overal even evident.

0
BoemBoemWvA 4 augustus 2022 om 17:41

@sooike Ze hebben hem vroeg benaderd, voor een groot salaris en met potentie om in een NL ploeg kopman te zijn. Dat hij niet wil, kan je hun niet kwalijk nemen toch?

0
Quesada Quesada 4 augustus 2022 om 17:44

Vrij logisch. Bij Jumbo zal hij in NL volle bak in de schijnwerpers staan. Bij INEOS toch wat minder. Misschien niet verkeerd voor zo’n jonge jongen die nu al wordt omschreven als ‘de nieuwe Dumoulin’.

0
ghostwriter 4 augustus 2022 om 17:48

Ik vind het vooral vreemd dat hij niet bij DSM blijft. Ik dacht dat hij het talent was waar ze een ploeg omheen zouden bouwen.

0
Apemantus 4 augustus 2022 om 17:53

Eens, bij DSM zat hij eigenlijk perfect. Vraag me af of ze daar echt alles uit de kast hebben getrokken om hem te behouden.

0
Alfred Issendorf 4 augustus 2022 om 18:01

Het lijkt mij simpel: JV was in eerste instantie niet bereid de portemonnee volledig open te trekken en Ineos wel. Als doekje voor het bloeden hebben ze dan maar van Baarle en Kelderman binnengehaald voor een bedrag waarvoor ze Arensman ook binnen hadden kunnen halen. Ik zie die twee graag komen, maar had in plaats daarvan liever Arensman gezien.

0
Baroudeur Baroudeur 4 augustus 2022 om 18:39

Was beter naar Patje gegaan. In de klimploeg rond Evenepoel en regelmatig zijn eigen kans mogen gaan. Gaat er bij Ineos niet in zitten vrees ik.

0
Martijn Arensman 4 augustus 2022 om 19:39

Al dat gissen, dat vind ik grappig! (Edit na opmerking Alfred)

Wat kan ik erover kwijt:

Thymen heeft zijn eigen afwegingen gemaakt samen met SEG. Als je meerdere gegadigden hebt, ontstaat de luxe om een keuze te maken die past bij je eigen strategische plan. Dat is in ieder geval nog een tijd leren, verbeteren en in de luwte blijven. Optrekken aan ervaring. Op het moment van besprekingen en het keuzemoment zag de wereld er anders uit dan nu. Nu is er al veel meer duidelijk over wie waar heen gaat en wie blijft, en blijkt dat hij zelf nu al in staat is winst te rijden.

En nu niet kiezen voor Plugge of Spekenbrink wil niet zeggen never nooit. Dus wie weet.

Eerst maar eens kijken hoe het bij elders bevalt.

0
Alfred Issendorf 4 augustus 2022 om 19:57

Mooi dat je reageert, Martijn, hoewel het woordje “hilarisch” ietwat denigrerend is. Ik hoop dat Thymen zich goed ontwikkelt bij Ineos en niet slechts als zeer goed betaalde renner voor al die getalenteerde Britten moet gaan knechten, zoals we dat al duizend keer eerder hebben gezien…

0
Sjonge Jonge 4 augustus 2022 om 21:05

Bedankt voor je toelichting Martijn.

Uiteindelijk is het aan Thymen waar hij het beste gevoel bij heeft en kunnen we alleen maar hopen dat het de juiste is voor het vervolg van zijn carrière.

0
Cen Morawec 4 augustus 2022 om 16:49

Denken jullie dat ze misschien samen met Tom Dumoulin naar WK tijdrit gaan? Nederland mag wel twee renners daarnaartoe sturen?

0
Apemantus 4 augustus 2022 om 16:52

Gaat lastig worden, Mollema wil ook al naar het WK.

0
Lalsacien 4 augustus 2022 om 16:56

Drie kandidaten dus. Arensman, Dumoulin en Mollema.
Edit. Zoals Apemantus ook al schreef.

0
Het Jachtluipaard op 1 wiel. 4 augustus 2022 om 17:00

Vergeet VdP niet ;-)

0
Maillot à Pois 4 augustus 2022 om 17:14

Er moet een Nederlander Europees kampioen worden. Dan zijn er 3 plaatsen.

0
xistnc 4 augustus 2022 om 17:33

Zou een goed idee zijn, maar dan wel samen met Mollema ipv Dumoulin.

0
Jacob Lohof 4 augustus 2022 om 17:34

Mollema en arensman naar wk, die hebben tenminste tijdrit gewonnen

0
Cen Morawec 4 augustus 2022 om 18:03

Sorry, de zekere WK plek van Tom Dumoulin is non-discussie. Hoezo twijfelen mensen daar over?

Tom Dumoulin zei na de NK tijdrijden uitdrukkelijk en duidelijk: “Volgens mij is er maar één iemand in Nederland die aanspraak maakt op die WK-plek en dat ben ik”

0
Maillot à Pois 4 augustus 2022 om 18:43

@Cen
Dat zegt Tom zelf, maar Tom maakt de selectie niet.
Wellicht gaat hij, maar uiteindelijk heeft de bondscoach het laatste woord en uiteraard komt die onder druk te staan als Mollema en Arensman beiden goede tijdritten rijden en we eigenlijk geen indicatie hebben over het huidige niveau van Dumoulin.

0
Poeksel 4 augustus 2022 om 16:49

Mooi resultaat! Ben benieuwd waarom hij baalde na de rit. Wel zonde dat het geen dubbelslag is geworden, kans is klein dat Hayter morgen nog in de problemen komt.

Arensman schijnt trouwens drie weken op hoogte gezeten te hebben, ik neem aan ter voorbereiding van de Vuelta. Ook Julius vd Berg gaat de Vuelta rijden (staat nog niet op pcs).

0
fransestinkkaas 4 augustus 2022 om 16:59

Denk dat hij baalt omdat hij de leiderstrui misloopt op 11 seconden, niet snel tevreden geloof ik

0
Poeksel 4 augustus 2022 om 17:02

Ja dat wist hij toen nog niet. Wellicht wel “Ik had nog sneller gekund, dat kan me de eindzege kosten.”

0
Martijn Arensman 4 augustus 2022 om 19:43

Als goed is staat morgen in de Gelderlander waarom hij een ontevreden indruk maakte.

Allemaal kopen!

@Marcia Jansen, ik heb mijn best gedaan.

0
Het Jachtluipaard op 1 wiel. 4 augustus 2022 om 19:56

Zonde van dat leiderstruitje inderdaad.

0
De Capybara van de Conradkade 4 augustus 2022 om 16:52

Netjes hoor!

Eerste overwinning is ieder geval binnen. Erg benieuwd naar zijn tijd op dat laatste klimmetje, daar zag je een hoop renners stuk gaan.

0
Marik 4 augustus 2022 om 16:53

Zo de kop is er af voor Thymen. Dat er nog maar vele overwinningen mogen volgen!

0
josi 4 augustus 2022 om 16:53

Netjes, hopelijk zullen er nog heel wat zeges volgen. Arensman heeft er in ieder geval alle wapens voor in huis.

0
Anton van Valouwe 4 augustus 2022 om 16:57

Mooie opsteker, van harte!
Brenner (nog net 19jr.) netjes 5e!

0
Het Jachtluipaard op 1 wiel. 4 augustus 2022 om 16:59

Geweldig, dit zat er aan te komen!

0
RobertMollema 4 augustus 2022 om 17:01

Fantastische prestatie van Arensman. Hij is pas 22. Inderdaad, kandidaat om dé opvolger te worden van Tom Dumoulin. Als klimmer nog wat sterker worden en dan… Hopelijk start hij op 19 augustus in Utrecht in de Vuelta.

0
Klein Pierke 4 augustus 2022 om 17:04

‘ns kijken of Koos voor de toekomst kiest op het WK met Arensman of voor afzwaaiende Tom (van wie de motivatie toch al onder het nul-punt gezakt lijkt te zijn). Vooropgesteld dat Thymen wil of uberhaupt mag van Team DSM.

Mollema lijkt me sowieso een zekerheid met de resultaten in zijn tijdritten de laatste tijd.

0
sooike 4 augustus 2022 om 17:45

Moerenhout kent Dumoulin al heel lang, hebben samen veel gekoerst en dus zal Dumoulin als “afscheidscadeautje” het WK wel mogen rijden. Koos staat immers niet bekend als een eigenzinnige man en zal dus zijn hart volgen en niet zijn wielerverstand ! Hij zal discussies over zijn keuzes natuurlijk weer uit de weg gaan en zal geen enkel risico nemen ! Dumoulin lijkt verzekerd zijn zijn plek dus en om dezelfde reden Mollema ook !

0
Alfred Issendorf 4 augustus 2022 om 18:04

Dumoulin heeft geluk dat ik het bij JV niet voor het zeggen heb, want ik zou hem geen toestemming geven het WK TT te rijden na alle wanprestaties van de afgelopen jaren.

0
Cen Morawec 4 augustus 2022 om 18:12

Bedankt. Tom Dumoulin moet naar WK.

0
ti-raleigh 4 augustus 2022 om 18:51

Dumoulin moet helemaal niks. Als Moerenhout hem meeneemt, hoop ik dat hij daarvoor de juiste argumenten heeft. Dus níet omdat ze vrienden zijn. Mocht dat wel de reden zijn en Tom wordt 33e dan mag Koos ook gelijk ander werk gaan zoeken. Althans, ik ga ervan uit dat de KNWB er zo over denkt.

0
Mister Nice Guy 4 augustus 2022 om 20:21

Kies je voor een goed resultaat of kies je voor een eventuele kans op goud. Alle namen op Dumoulin na maken natuurlijk geen kans op goud, hoe goed ze ook zijn. Dumoulin is de enige die dat kan momenteel. Of het eruit komt is een tweede uiteraard.

0
Willem Kieft 4 augustus 2022 om 17:20

Gemiddelde leefltijd op het podium: 16 jaar en 4 maanden.

0
xistnc 4 augustus 2022 om 17:35

Had er weer iemand de baby van een kennis van een kennis meegenomen?

0
xistnc 4 augustus 2022 om 17:34

Mooie opsteker voor het zieltogende DSM en hun proces, ook al is het met een vertrekkende renner.

0
Marlin 4 augustus 2022 om 17:35

Ook opvallend. De zwakke prestatie van Quinten Hermans. Een tijdrijder zal hij dus zeker nooit worden. Wat ook zijn kansen op een goed klassement in een kleine ronde hypothekeert.

0
De Capybara van de Conradkade 4 augustus 2022 om 19:10

Had ook een verschrikkelijke houding. Zat voorover gebogen nog hoger dan ik rechtop.

0
Murcia 4 augustus 2022 om 17:41

Zeer knap van Arensman! Blijft hier een rijtje kleppers voor. Brenner is dit seizoen ook al meerdere keren goed op dreef. Bemoedigend voor DSM.

0
Pauls30303 4 augustus 2022 om 17:51

Mooie overwinning! 1 voor Romain..

0
11 na 11 4 augustus 2022 om 18:03

Jammer dat de WF volgers in 2020 hebben beslist dat een overwinning in Polen eigenlijk niets waard is.

Maar toch een knappe prestatie.

0
Gapenberg 4 augustus 2022 om 19:11

Sinds vandaag terug wel.
Nog 32 overwinningen te gaan voor deze man en Remco zijn palmares stelt eindelijk iets voor

0
xistnc 4 augustus 2022 om 21:54

Hoopvol, bemoedigend, opsteker, etcetera. Dat zijn vooral de kreten die ik hier lees. Dat klinkt toch heel anders dan ‘nieuwe Merckx’, ‘roze van start tot finish’, ‘heerser komende tien jaar’, enzovoorts.

0
Arema Pro Cycling Team 4 augustus 2022 om 18:22

Aresman pakt ook boel punten, als hij 2de blijft in AK voor DSM.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone