Anthon Charmig wint op lastige aankomst in Oman

zaterdag 12 februari 2022 om 12:29
Anthon Charmig wint op lastige aankomst in Oman

foto: Cor Vos

Anthon Charmig heeft de derde etappe van de Tour of Oman gewonnen. Op de oplopende finish in Qurayyat was de Deense renner de sterkste. Jan Hirt eindigde als tweede, Élie Gesbert werd derde. Charmig is tevens de nieuwe leider in de zesdaagse rittenkoers.

Na twee etappes voor sprinters was voor de derde rit een geaccidenteerd parcours uitgetekend. Met een aankomst heuvelop was dit een kans voor de explosieve springveren. Om elf uur lokale tijd werd het startsein gegeven, waarna zes renners de handen ineen sloegen en de vlucht van de dag vormden: de Belgen Kévin Van Melsen (Intermarché) en Louis Blouwe (Bingoal Pauwels Sauces WB), de Italianen Samuele Zoccarato (Bardiani) en Umberto Poli (Novo Nordisk) en de Spanjaarden Peio Goikoetxea (Euskaltel) en Ángel Fuentes (Burgos-BH).

Vluchters rijden drie minuten weg
De zes aanvallers reden in het eerste uur drie minuten weg bij het peloton, waar UAE Emirates, de ploeg van Rui Costa en Ryan Gibbons, aanvankelijk controleerde. Met nog honderd kilometer te gaan, versnelde de grote groep en begon de voorsprong van de kopgroep langzaam maar zeker terug te lopen. Behalve UAE Emirates zette ook Quick-Step Alpha Vinyl zich op kop van de achtervolging. Op zestig kilometer van de finish was Poli de eerste renner die de kopgroep moest laten gaan en even later moest ook Van Melsen eraf.

foto: Cor Vos

Op twintig kilometer van de finish was de voorsprong van de overgebleven vluchters teruggelopen tot onder de minuut. Zoccarato, Blouwe, Goikoetxea en Fuentes bleven echter stuk-voor-stuk hun kopbeurten doen. De strijd met het peloton was echter een ongelijke en nadat eerst al Zoccarato en Goikoetxea werden bijgehaald, moesten ook Blouwe en Fuentes zich overgeven in de aanloop naar de slotklim van Qurayyat – een vervelende kuitenbijter van bijna drie kilometer aan gemiddeld zeven procent.

Het tempo lag heel hoog in de laatste tien kilometer, waardoor wegrijden onmogelijk was. Iedere ploeg probeerde zijn kopman zo goed mogelijk te positioneren voor de punchy aankomst. In de laatste kilometer ging Jan Hirt van ver aan en even had de Tsjech van Intermarché-Wanty-Gobert een mooi gaatje. Élie Gesbert reageerde vervolgens, maar het was Anthon Charmig die erop en erover ging en Uno-X een fraaie overwinning bezorgde in Oman. Hirt werd nog wel tweede, voor Gesbert. Fausto Masnada en Rui Costa maakten de top-5 compleet.

Dit artikel delen:

11 Reacties

Wheely 12 februari 2022 om 12:36

Prins Charmig flikt het weer, gaat hard met deze knaap.

0
Dikke Vrouw 12 februari 2022 om 12:39

Mooi! Heel die ploeg gaat als een speer!

0
Brabander 12 februari 2022 om 12:56

Zeg dat wel ja. Deze ploeg valt me nu pas echt op. Maar die hebben het ‘momentum’ te pakken hoor

0
jappe666 12 februari 2022 om 13:47

Op 14 dagen tijd 17x top-10 + nog eens 4x in klassementen.

0
harryjohan71 12 februari 2022 om 12:37

Mooie overwinning voor Uno-x. Nu nog afwachten hoe deze ploeg het straks op World Tour niveau gaat doen. Ze hebben in ieder geval een aantal sterke renners. Hoogtestage in Colombia heeft voor Jan Hirt ook niet slecht uitgepakt.

0
Marco Willems 12 februari 2022 om 12:39

Hoe hard die eventjes op en over Hirt knalt en niemand kan volgen is toch wel heel knap. Masnada viel toch wat tegen maar iedereen keek naar hem en had al een stootje proberen te geven.

0
harryjohan71 12 februari 2022 om 12:41

De ploegen QS en UAE kijken vooral na elkaar. Dit zijn dan ook verreweg de ploegen met de grootste uitstraling hier

0
Deo 12 februari 2022 om 12:58

De fluro van Wanty straalt toch wat harder

0
bellevue 12 februari 2022 om 14:07

Henri Vanabeele, 21 jaar die komt eraan

0
Lalsacien 12 februari 2022 om 17:20

Hopelijk komt hij er voor de bezemwagen aan.

0
Rendo 12 februari 2022 om 17:29

Yes, benieuwd wat hij kan in de 5de etappe op de zware slotklim

0

Headlines

Populair

Materiaalzone