Annemiek van Vleuten: “De Amstel is moeilijk voor mij”
foto: Cor Vos
zaterdag 9 april 2022 om 11:20

Annemiek van Vleuten: “De Amstel is moeilijk voor mij”

Als Annemiek van Vleuten aan een koers deelneemt, is ze vaak een van de favorieten. Toch staat de Amstel Gold Race, waar ze ook zondag weer aan de start zal staan, nog niet op haar palmares. “Winnen in eigen land zou natuurlijk gaaf zijn, maar de Amstel is moeilijk voor mij”, vertelt ze in gesprek met Het Nieuwsblad.

“Ik moet het hebben van echte klimmetjes, liefst meer dan vier minuten”, begint de 39-jarige renster van Movistar. “Die zijn er niet en het is ook een korte koers, dik 120 kilometer maar. Dan is het moeilijk om op de laatste keer Cauberg nog verschil te maken. Ik ben in de Amstel al tweede en derde geweest. Als ik mooie strijd heb kunnen leveren, is het voor mij altijd goed.”

Van Vleuten maakt zich niet te veel druk om het feit dat er nog enkele wedstrijden, zoals de Amstel Gold Race, ontbreken op haar rijkgevulde erelijst. “Eerlijk gezegd: ik ben totaal niet bezig met die en die koers moet ik nog winnen. Ik hoef geen volle bingokaart of zo. Ik vind het zelfs een beetje irritant als mensen daarover beginnen.”

“Het is niet goed als er alleen Nederlanders winnen”
Met de vorm van Van Vleuten is in ieder geval niets mis voor aankomende zondag, bleek uit haar tweede plaats in de Ronde van Vlaanderen. Daar werd ze geklopt door Lotte Kopecky, die haar ook in de Strade Bianche aftroefde. “Ik was blij voor Lotte én voor het vrouwenwielrennen in België. Zo blijft het vrouwenwielrennen in ontwikkeling. Het is niet goed als er alleen Nederlanders winnen.”

Een van de grote doelen van Van Vleuten in de rest van het seizoen is de Tour de France voor vrouwen. De Nederlandse is blij met deze nieuwe koers op de kalender. “De voorbije jaren had je al La Course, maar dat was één keer sprinten op de Champs-Élysées. Hoogstens een gaaf opwarmertje voor de echte Ronde van Frankrijk die we nu hebben. Het huidige concept met acht wedstrijddagen doet recht aan de veelzijdigheid die er nu ook bij de dames is. Ik verwacht dat de trui heel veel gaat wisselen tussen de toprensters.”

De achtdaagse rittenkoers begint op 24 juli in Parijs. “Starten op de laatste dag van de mannen is verstandig. Als je overlapt, krijg je een strijd die je toch nooit wint. Nu kan ASO (de organisator, red.) aan zijn tv-partners vier weken Tour de France aanbieden. Dat maakt ons commercieel interessant en dat wil je als sport bereiken. Het mag niet zijn: oh ja, we moeten ook nog iets voor de vrouwen doen.”

RIDE Magazine
9 Reacties
Sorteer op:
9 april 2022 12:25
"Het is niet goed als er alleen Nederlanders winnen"

Dat hebben ze bij de mannen iets te goed toegepast
9 april 2022 13:03
Blijft toch vreemd. Vrouwen fietsen maar 120 km, maar krijgen hetzelfde prijzengeld.
    9 april 2022 13:21
    Krijgen ze ook hetzelfde salaris van hun ploeg?
    9 april 2022 13:25
    Die discussie hebben we hier wel eens vaker gevoerd. Mijn insteek is dat dezelfde reden dat vrouwen en mannen niet direct tegen elkaar rijden ook maakt dat ze niet over dezelfde afstand rijden. Je kunt m/v prestaties niet absoluut met elkaar vergelijken. Daarbij is het vrouwenwielrennen nog niet zover geprofessionaliseerd dat er een goed gevuld peloton is dat de mannenafstand überhaupt aankan in wedstrijdverband. Dat leidt al snel tot een kip en ei probleem. Alleen prijzengeld gaat dat niet oplossen, maar het signaal dat m/v wielrennen principieel gelijkwaardig zijn lijkt me belangrijk.
    9 april 2022 14:10
    Weer zo'n afstand-fetisjist. Pfff
    10 april 2022 09:21
    Blijft toch vreemd. Mensen die niets anders kunnen dan hetzelfde gezeur continu brengen.
9 april 2022 20:00
De Amstel is moeilijk voor mij ..... Annemiek, kom op zeg, je bent al 2e en 3e geweest, dus 1e kan dan ook.
Ik ben het met je eens dat er niet goed is als er alleen Nederlandse rensters winnen. Het nationaal kamioenschap van België mag best door een Belgische gewonnen worden, maar ik zou t toch op prijs stellen als jij de Amstel en de Tour Femmes aan de bingokaart toe zou voegen ;-)
10 april 2022 00:13
Aankomst lijkt me niet in haar nadeel.
Weet niet hoe de nabespreking van Vlaanderen is verlopen, maar ik kan me voorstellen dat niet alle ploeggenoten even gelukkig waren met de manier waarop ze heeft gekoerst. Misschien een plan B opstellen voor morgen met Annemiek als bliksemafleider die daardoor openingen creëert voor de andere Movistar-meiden. Een padrona-rol zeg maar.
    10 april 2022 09:33
    Annemiek had veel meer baat bij dezelfde aankomst als bij de mannen. Met de Mathieu van der Poel allee erbij komt zij met haar tijdrijderscapaciteiten veel beter tot haar recht. Die Cauberg is op het lijf van Niewiadoma geschreven.

Reacties zijn gesloten.