Annemarie Worst troeft Alvarado af in Nederlands onderonsje in Diegem

zondag 29 december 2019 om 18:50
Annemarie Worst troeft Alvarado af in Nederlands onderonsje in Diegem

Foto: Cor Vos

Annemarie Worst heeft de avondcross in Diegem op haar naam geschreven. De Nederlandse troefde haar langenote Ceylin Alvarado af in een spannend sprintje. Europese kampioene Yara Kastelijn bezette de derde podiumplaats.

De avondcross in Diegem, het is altijd iets speciaal. Ook nu werd er weer bij kunstlicht gecrost in de Vlaams-Brabantse dorpkern, waar de hoogteverschillen op het asfalt traditioneel voor de grote verschillen zorgen. Toch was het op de schuine kant in het veld dat de eerste verschilletjes ontstonden. Ceylin Alvarado, bij uitstek de vrouw in vorm, mocht die lastige strook na een sterke start op kop aanvatten en wist zo met Annemarie Worst een eerste gat te slaan, even later kwam daar ook Europese kampioene Yara Kastelijn bij. Wereldkampioene Sanne Cant kon de sprong niet maken. Ook Pauline Ferrand-Prévot, de ex-wereldkampioene die in Diegem voor het eerst dit seizoen mee kwam crossen, deed niet mee voorin de debatten.

Van Anrooij van hemel naar hel
Wat Cant niet lukte, daar slaagden twee andere – wederom Nederlandse – dames wel in. De amper 17-jarige Shirin van Anrooij, technisch briljant, en belofte Inge van der Heijden maakten de sprong naar voren en plaatsten zich mee in de Nederlandse armada. Maar even snel als de twee youngster voorin kwamen postvatten, kwamen ze zichzelf ook weer tegen. Een stevige prik van Worst was daar de voornaamste oorzaak van.

Maar daar stopte de tegenslag voor Van Anrooij niet: toen ze nog steeds in vierde positie reed, kreeg ze af te rekenen met een lekke band op een slecht moment. Wanneer ze even later in de materiaalpost eindelijk een nieuwe fiets dacht te krijgen, bleek die er helemaal niet te staan. De Nederlandse reageerde emotioneel, moest nog even op haar gehavend tuig verder en kon een goede uitslag zo wel vergeten. Wat een pech.

Worst klaart het in de sprint
Worst, Alvarado en Kastelijn peddelden intussen stevig voort. De drie konden elkaar niet losgooien en waren dus tot de slotronde aan elkaar veroordeeld. Het was Kastelijn die op het oplopende asfalt de debatten opende. Maar dankzij een foutje van de Europese kampioene, was het wel Alvarado die halverwege de slotronde nog even kon wegrijden. Worst kon zich echter weer tot op het wiel knokken, en in tweede positie de eindsprint aangaan. Worst had er nog net iets meer power opzitten op de oplopende aankomststrook en sprintte de Nederlandse met Dominicaanse roots nog knap voorbij.

Superprestige veldrijden 2019-2020
Uitslag manche 6: Diegem

1. flag-nl Annemarie Worst (777)
2. flag-nl Ceylin Alvarado (Corendon-Circus)
3. flag-nl Yara Kastelijn (777)
4. flag-nl Inge van der Heijden (CCC-Liv)
5. flag-nl Puck Pieterse (ZZPR.nl-Orange Babies)
6. flag-it Alice Maria Azuffi (777)
7. flag-hu Blanka Vas (Doltcini-NM Transport)
8. flag-be Sanne Cant (IKO-Crelan)
9. flag-it Eva Lechner (Creafin-Fristads)
10. flag-ca Maghalie Rochette (CX Fever)

Dit artikel delen:

21 Reacties

xistnc 29 december 2019 om 18:53

De strijd bij de dames was weer erg leuk om naar te kijken. Worst was sterk, al liet ze zich nog bijna onnodig door haar ploegmaat in de luren leggen.

Apemantus 29 december 2019 om 18:54

Wederom een cross om van te smullen bij de dames. Heerlijke battle tussen de top drie. Jammer dat hij enigzins ontluisterd werd door het drama van van Anrooij. Heeft een top vijf klassering door haar neus geboord gekregen door een onderbezette materiaalpost.

theogaarenstroom 29 december 2019 om 18:59

Idd dat kan en mag niet gebeuren maar die komt er wel.

Dolfy 29 december 2019 om 19:00

Als je junior bent kan ik mij voorstellen dat er nog niet voldoende personeel beschikbaar is, en je moet maar geluk hebben dat je meer betrokken familie heb die rond deze tijd ook kunnen en willen als men geen dubbele post heeft, die vrij standaard tegenwoordig is.

Brabander 29 december 2019 om 19:02

Een hele vermakelijke strijd op een racebaan gezien. Annemarie nog een erg snedig sprintje op het eind. Fijn om Kastelijn weer eens voorin mee te zien doen. Die moet wel verbeteren op zwaardere parcoursen, de motor heeft ze. Verder is de schattige Hongaarse Blanka Vas echt de revelatie van de afgelopen weken

Pakhaas 29 december 2019 om 19:27

Schattig meisjes zijn het toch

Dolfy 29 december 2019 om 19:04

Een snelle race met een paar verraderlijke punten. Mooie strijd vooraan.

Cant komt te kort, als Van der Heijden en Van Anrooij de aansluitingen wel weten te maken als het stilvalt bij de eerste drie dan zou dat een Cant ook moeten kunnen, zeker als je zoals verwacht in opgaande lijn zou zitten. Sterk van Pieterse nog zo te sprinten, en Arzufi voorbij gaan om vijfde te worden.

Brabander 29 december 2019 om 19:07

Cant wordt gewoon aan alle canten voorbijgereden. Denk dat ze niet eens slechter dan vorige seizoenen is, maar de rest is gewoon veel beter geworden

Dolfy 29 december 2019 om 19:15

Dat idee krijg ik ook wel, al denk ik dat ze misschien een klein percentage beter kan.

tendam 29 december 2019 om 22:36

Evie Richards komt er ook totaal niet aan te pas. Die Nederlandse vrouwen hebben een stap gezet waar de concurrentie is blijven stilstaan. Maar ook echt allemaal, zelfs de 17-jarige Van Anrooij. Heel apart.

DeGroteMolen 29 december 2019 om 19:26

Cant heeft met name de afgelopen jaren kunnen profiteren van problemen bij de echt goede crossters. Cant eindigt dit seizoen steeds waar zij thuishoort: de middenmoot.

Wheely 29 december 2019 om 19:28

Wat een talenten op de fiets en dan zijn ze ook nog eens zo leuk voor de camera!

Brabander 29 december 2019 om 19:44

Jep. Fantastische ‘uithangborden’ ook. Niet voor niets dat de damescross steeds populairder wordt

Franco Ballerini 29 december 2019 om 20:01

Eens. Ook Brand en Vos komen altijd zeer leuk over.

xistnc 29 december 2019 om 19:54

Vraagje aan de Belgen onder ons: hoe reageert de Vlaamse pers op de structurele wanprestatie van de wereldkampioene? Wat ik aan interviewtjes voor en na de veldritten heb gezien, is nogal mild.

Brabander 29 december 2019 om 20:17

Geen Belg. Maar Wuijts bijvoorbeeld is toch ook vrij mild? Die ziet het kleinste lichtpuntje nog

Emergo 29 december 2019 om 21:06

Het is natuurlijk niet moeilijk iemand in een interview af te branden maar of je daar trots op moet zijn c.q. haar daarmee helpt ??

Maglia Rosa 29 december 2019 om 22:48

Waarop zou er kritiek moeten zijn dan? Dat ze tekort komt is duidelijk, maar dat ligt in ieder geval niet aan haar inzet. Dr Nederlandse dames zijn gewoon beter.

xistnc 29 december 2019 om 23:56

Hoe weet je dat het niet aan haar inzet ligt? En het zijn niet alleen de Nederlandse dames die haar voorbij rijden, maar ook de Nederlandse juniores en wat ‘exoten’. Dan mag het gerust wat kritischer.

platteprijs 30 december 2019 om 08:01

Vlaanderen hoopt op een herhaling van vorig seizoen. Na een slechte seizoensstart werd ze toen toch nog wereldkampioen. Maar rond deze tijd vorig jaar reed ze wel al een stuk beter. Hoe Van Anrooij haar voorbij vloog gisteren, zegt veel. Een moment dat overigens door het duo Wuijts-Herijgers volkomen werd gemist.

platteprijs 30 december 2019 om 07:58

Dat Van Anrooij zo lang in de materiaalpost blijft staan, komt niet door de grote teleurstelling van het ontbreken van een nieuwe fiets, maar door een UCI-commissaris! Volgens Sporza belette die haar in eerste instantie om door te rijden. Officieel moet je namelijk wisselen. Wat een empathisch vermogen van zo'n bobo …

Headlines

Materiaalzone

Populair