Anna van der Breggen verslaat Ellen van Dijk op EK tijdrijden in Plouay

maandag 24 augustus 2020 om 15:32
Anna van der Breggen verslaat Ellen van Dijk op EK tijdrijden in Plouay

foto: Cor Vos

Anna van der Breggen heeft voor het eerst de Europese titel tijdrijden op haar naam geschreven. De kersverse Nederlands kampioen op de weg wist in Plouay de hegemonie van Ellen van Dijk te doorbreken. Van Dijk, die de laatste vier edities van het EK tijdrijden won, eindigde na de chrono van 25,6 kilometer op dertig seconden als tweede.

De vroeg gestarte Lisa Brennauer zette een eerste richttijd neer, maar dat bleek niet genoeg voor goud. De ogen waren vooral gericht op de Nederlandse deelneemsters: kersvers wegkampioene Anna van der Breggen en viervoudig Europees tijdritkampioene Ellen van Dijk.

Van der Breggen vs. Van Dijk
Beide Nederlandse rensters bleken een klasse apart in dit startveld: Van der Breggen wist de voor haar gestarte Marlen Reusser in te halen, terwijl Van Dijk datzelfde flikte bij de voor haar gestarte Lisa Klein. Reusser en Klein werden vooraf allebei ingeschat als outsiders voor het goud, maar er bleek geen maat te staan op de oranjevrouwen.

Aan het tussenpunt na 13 kilometer bleek Van der Breggen over de snelste tussentijd te beschikken. De voorsprong op Van Dijk, die het NK wielrennen van zaterdag oversloeg in voorbereiding op dit EK tijdrijden, bedroeg daar een kleine zeven seconden. De Italiaanse Vittoria Bussi was halverwege de virtuele nummer drie op ruim dertig seconden achterstand.

Van der Breggen doorbreekt hegemonie Van Dijk
Het tweede deel van het parcours rondom Plouay was alles behalve vlak, maar toch wist Van der Breggen vol te houden. Ze legde de chrono af in 34:03 minuten en belandde daarmee in de hot seat. Van Dijk kwam er niet aan te pas en moest aan de finish een halve minuut toegeven op haar concurrente.

De strijd om het brons achter de twee topfavorieten werd gewonnen door Marlen Reusser. De Zwitserse bleef, nadat ze ingehaald werd door Van der Breggen, in het kielzog van de Nederlandse. In de slotkilometer haalde Reusser de uiteindelijke winnares nog in, waardoor haar achterstand aan de streep 59 seconden was.

Dinsdag rijdt het vrouwenpeloton in dezelfde regio de GP de Plouay (onderdeel van de Women’s World Tour, red.) en donderdag staat de EK-wegwedstrijd voor vrouwen op het programma. Van der Breggen en Van Dijk maken dan deel uit van een sterke Nederlandse selectie.

‘Ik wist dat ik een goede kans had om te winnen’
“Ik focuste mij al lange tijd op deze dag”, vertelde Van der Breggen na afloop. “Ik wilde het hier goed doen en we hebben er veel aan gewerkt in de laatste fase van de coronabreak. Het voelt goed dat dat werk zich nu uitbetaalt met de overwinning.”

“Deze regio heeft veel korte beklimmingen die lastig zijn in tijdritten. Je moet je snelheid meenemen in de volgende klim en dat vind ik wel leuk”, aldus de kopvrouw van Boels-Dolmans. “Het parcours was erg mooi en ik wist dat ik een goede kans had om te winnen.”

Dit artikel delen:

41 Reacties

Murcia 24 augustus 2020 om 15:35

Met overmacht, Ellen is net iets te zwaar voor dit parcours. Reusser lekker gewacht op Anna om zo de derde plek te pakken. Zou natuurlijk moeten leiden tot een DSQ, want Brennauer zwaar genaaid op deze manier.

mackie 24 augustus 2020 om 15:56

Inderdaad, na de helft van het parcours ingehaald worden en dan wel in 1x het tempo aankunnen. ik zou als nummer 4 zeker een klacht indienden, van de weinig beelden die ik gezien heb, was Reusser behoorlijk aan het stayeren

Franco Ballerini 24 augustus 2020 om 16:06

Eens. En eigenlijk ook wel dom van Reusser, want als het het haar lukt een kilometer of 20 in het spoor van de ijzersterke van der Breggen te blijven dan zou ze op eigen kracht toch ook een prima resultaat moeten kunnen neerzetten?

Peter Lippens 24 augustus 2020 om 16:23

niet moeilijk zo winnen, ze zat duidelijk in de slag met de Zwitserse, het was meer een koppeltijdrit met die twee, tja …

Franco Ballerini 24 augustus 2020 om 16:37

@Lippens: dat is grote onzin. Slechts in de laatste kilometer zat van der Breggen achter Reusser. Ook van Dijk heeft voordeel gehad doordat Klein haar weer inhaalde. Terechte winnares vandaag.

Hollow Knight 24 augustus 2020 om 15:35

Leuk voor haar. Is de enige die nog een beetje weerwerk kan bieden aan Annemiek van Vleuten.

Zelf ben ik niet zo'n fan van oude renners die opeens veel beter beginnen te presteren dus zie ik liever Van der Breggen winnen dan Oma Miek.

tendam 24 augustus 2020 om 15:42

Oma Miek die pas vanaf haar 25e echt serieus ging wielrennen, en ook nog problemen kende met de liesslagader… ze is eigenlijk niet veel meer ‘ervaren’ dan Van der Breggen.

detac 24 augustus 2020 om 15:45

Altijd fijn om jouw ‘positieve’ reacties te lezen. Niks beters te doen dan ongegronde doping insinuaties en rondhangen op dit forum?

Hollow Knight 24 augustus 2020 om 15:48

Je biologische leeftijd houdt geen rekening met wanneer je begonnen bent. Maakt het zelf moeilijker, niet makkelijker.

Ik maak geen insinuaties, ik zeg alleen dat ik van dat soort renners niet moet weten. Jullie zijn natuurlijk vrij om in eender wie te geloven.

Kosmonaut 24 augustus 2020 om 15:50

Nou ja, kreeg vorig jaar toch ook wel de indruk dat Dygert een redelijke tijdrit kan rijden.

tendam 24 augustus 2020 om 15:58

@hollow knight
Kom niet aan Evenepoel, maar alle anderen zijn vogelvrij… zoiets?

Wel grappig dat een Vlaamse vriend van je afgelopen weekend precies de omgekeerde redenering maakte :)

Hollow Knight 24 augustus 2020 om 16:06

Je mag van Evenepoel denken wat je wilt. Boeit me weinig. Ik steek sowieso voor niemand mijn hand in het vuur.

Ik ga nooit fan zijn van renners die opeens een extra versnelling vinden op hun 34e. Blijkbaar moeilijk te aanvaarden voor jou.

Waarom denk je dat ik niet van Fuglsang of Froome moet weten?

En ja, mensen kunnen een verschillende mening hebben. Zo raar is dat niet.

detac 24 augustus 2020 om 16:23

Nogmaals je insinueert hier gewoon dopinggebruik, punt. Lekker roepen dat je dat niet doet veranderd daar niks aan.

Pol 24 augustus 2020 om 16:25

@HK
De meeste doping gevallen komen nu uit de atletiek, dus ook bij die hardlopers van U.

Hollow Knight 24 augustus 2020 om 17:44

Ik heb meer schrik voor de sport waar er weinig atleten positief testen dan een sport waar de bedriegers er effectief uitgehaald worden. :)

Ik vind het heel goed dat een aantal wereldkampioenen positief getest hebben in de atletiek!

En laat ik je nog iets vertellen: er heeft ook een Belgische atlete onlangs positief getest, maar dat moet nog bekend gemaakt worden. :)

john 24 augustus 2020 om 17:53

Ik zou eerder die belg die niet kan sturen verdacht vinden dan oma miek

Hollow Knight 24 augustus 2020 om 18:12

@john

Als Wout van Aert verdacht is dan is de hele JV ploeg ook verdacht dus.

Blij dat je dat eindelijk hebt toegegeven. :)

Vlinder 24 augustus 2020 om 19:18

@Hollow; vind je dit nou nodig? Hoezo 'Oma Miek' dat vind ik echt neerbuigend. Nergens voor nodig toch?
En ja, ze is uitzonderlijk maar ook op veel latere leeftijd begonnen en vrouwen hun fysieke topvorm ligt veel vaker pas op hogere leeftijd tov van mannen. Marijn de Vries heeft daar vaker over geschreven/gesproken. En in de topsport zijn er wel vaker uitzonderlijke talenten. Dus zo gek is dat niet.

Jean Dumas 24 augustus 2020 om 15:48

Prachtig, maar wat een tv-regie. Geen tijd van Anna aan de finish, geen emoties bij binnenkomst.

Wheely 24 augustus 2020 om 15:52

Ze is lekker bezig, dat belooft wat voor de wegwedstrijd. Toch weer een truitjes dilemma.

Michelangelo 24 augustus 2020 om 15:54

@detac,
+1!

Holle frasen van een holle ridder. Bakje azijn leegdrinken en achter het toetsenbord gaan zitten.

En OT: het is bijna lastiger om Nederlands kampioene tijdrijden te worden dan Europees kampioen. Ik ben benieuwd hoe lang het duurt voordat andere landen dit gat structureel gaan dichten. Maar het lijkt nu dat het vooral slechts individuele meiden zijn die hun voet naast de Nederlandse dames kunnen zetten. Maar niet landen die hun zaken zodanig goed voor elkaar krijgen dat ze ook in de breedte in de buurt komen.

Roosje 24 augustus 2020 om 15:54

Waar is Lisa Klein gebleven in de uitslag? Ze zat net achter Ellen die volgens mij 1 minuut later gestart was.

Franco Ballerini 24 augustus 2020 om 16:07

9e dus. Toch wel tegenvallend.

horsm 24 augustus 2020 om 16:28

Jammer dat het het laatste jaar is voor vd Breggen!

Wheely 24 augustus 2020 om 16:31

Volgens mij plakt ze er nog een jaartje aanvast ivm de OS.

Franco Ballerini 24 augustus 2020 om 16:41

inderdaad nog één jaar, en ook wat mij betreft te vroeg. Prachtige styliste en zekere één van de 10 beste rensters ooit. Maar de natuur roept en wie weet krijgen we nog een comeback. Ze zal de eerste niet zijn.

tendam 24 augustus 2020 om 17:46

Van der Breggen stond altijd bekend als een wat ‘luie’ renster, heel getalenteerd maar niet zo gedisciplineerd. Misschien is het voor haar juist wel goed om zo’n harde deadline te hebben: voor die datum nog alles eruit halen. En daarna klaar.

Deel Koeper 24 augustus 2020 om 16:43

Was 13e geëindigd bij de heren. Niet de profs, niet de beloften, maar de juniores. Van Dijck net top 20.

Franco Ballerini 24 augustus 2020 om 16:49

Ik merk het al: jij vindt al die discussies over gendergelijkheid maar grote onzin. Ik ook, maar kan daarom nog wel genieten van de prestaties van de Nederlandse wielerdames.

Hollow Knight 24 augustus 2020 om 16:57

Ik snap ook niet zo goed waarom de prestaties van Annemiek van Vleuten altijd vergeleken worden met de prestaties van de mannen (zoals bv. Strade Bianche dit jaar).

Nergens voor nodig en is alleen in haar nadeel.

Deel Koeper 24 augustus 2020 om 17:11

@Franco Ballerini

Ik vraag me af hoe het komt dat de absolute wereldtop bij de vrouwen, op de top van hun kunnen, zou worden weggereden door wat pubertjes die alles nog moeten leren en van wie de meerderheid ook niets zal bereiken bij de profs.

Wil dat zeggen dat de fysieke verschillen tussen mannen en vrouwen echt zo groot zijn of wil dat zeggen dat het gemiddeld niveau bij de dames eigenlijk niet zo hoog is (in het wielrennen dan).

Maakt verder niet uit voor de attractiviteit van de sport, maar als ze allemaal eens exact dezelfde afstand moeten rijden, vind ik het wel interessant om te vergelijken.

Hollow Knight 24 augustus 2020 om 17:32

Het verschil tussen man en vrouw is gewoon zo groot.

Het U-20 wereldrecord op de 100 meter bij de mannen is 9.97 seconden
Het wereldrecord op de 100 meter bij de vrouwen is 10.49 seconden

Het U-20 wereldrecord op de 200 meter bij de mannen is 19.93 seconden
Het wereldrecord op de 200 meter bij de vrouwen is 21.34 seconden

Het U-20 wereldrecord in het verspringen bij de mannen is 8.35 meter
Het wereldrecord in het verspringen bij de vrouwen is 7.52 meter
Met 7.52 meter zou je 24e geworden zijn op het afgelopen WK bij de mannen (er deden 27 atleten mee, waarvan eentje geen afstand liet opmeten).

Enzovoort.

Franco Ballerini 24 augustus 2020 om 17:47

@Deel Koeper: ik ben uiteraard geen expert, maar wat losse opmerkingen: natuurlijk zijn er enorme fysieke verschillen tussen man en vrouw, en wat mij betreft: gelukkig is dat het geval! Maar de twee extra rondingen die een vrouw heeft t.o.v. een man en die voor de meerderheid van de mannen aantrekkelijk zijn, betekenen in het wielrennen (maar eigenlijk geldt dat voor elke sport) extra gewicht en staan ook de souplesse in de weg. Wat staat daar (naar mijn idee) tegenover? Ik denk dat de gemiddelde(!) vrouwelijke sportser toch iets fanatieker en verbeten is. Maar als het echt op agressie aankomt wint de man het weer. Of op lef (of noem het roekeloosheid), zoals in een afdaling. Ik zie vrouwen wel steeds dichter bij het niveau van de heren komen, zoals Dygert die vorig jaar vrijwel dezelfde tussentijd rijdt op het WK tijdrijden als de beste beloften. Maar laten we hopen dat er verschillen blijven.

tendam 24 augustus 2020 om 17:48

@deel koeper
Het is niet relevant. Wielrennen is een sport die wordt gedomineerd door blanke mannen. Als er eens een serieus wielerprogramma komt in Afrika is het ook klaar met de dominantie van België. Je moet elke sporter leren waarderen t.o.v. de sporters op zijn/haar niveau.

Hollow Knight 24 augustus 2020 om 18:06

@tendam

Onzin. Het voordeel van Afrikanen in de atletiek kan vooral toegeschreven worden aan een gebrek aan dopingcontroles in die landen (+ veel corruptie bij de officials).

Voor een goede wielrenner te zijn moet je praktisch leven in Europa.

In veel Afrikaanse landen is de kwaliteit van de wegen rampzalig en qua verkeer levensgevaarlijk. Er is wel potentieel in een aantal Afrikaanse landen zoals Rwanda (heel erg veilig) en Eritrea (ook vrij veilig).

Vlinder 24 augustus 2020 om 19:34

@deel koeper; En daarom rijden de vrouwen vrouwenwedstrijden. Waarom die meetlat langs mannen leggen? Is dan alleen een prestatie meetbaar, beoordeelbaar en goed of slecht? Beoordeel de prestaties gewoon op zichzelf in de eigen categorie en geniet ervan (of niet.) Fysiek zijn mannen zo anders dan vrouwen. In andere sporten ga je de vergelijking toch ook niet trekken? Wat vrouwen bijvoorbeeld in turnen kunnen, kunnen mannen toch ook niet precies hetzelfde?

sonnierol 24 augustus 2020 om 20:09

Bij 100kmhardlopen is er ineens bijna geen verschil meer tussen mannen en vrouwen .Wat anders, ik dacht dat een wielersite voor liefhebbers van de sport en dat kan ik niet zeggen over een bepaalde azijnpisser die iederen boven een bepaalde leeftijd een dopinggebruiker vind .

Murcia 24 augustus 2020 om 18:28

Het voordeel van Afrikanen in de atletiek op de loopnummers heeft niks met doping maar alles met genen te maken. De beste sprinters ter wereld hebben als overeenkomst dat ze qua voorouders uit Westelijk Afrika komen, en de beste lange afstand lopers uit Oost-Afrika, vanwege de hoogte daar in het gebied rondom Kenia en Ethiopië. De enkele topper uit Europa, VS of Azië die zich met hen kan meten is de uitzondering die de regel bevestigd. Wordt er doping gebruikt daar? Natuurlijk, net als bij ons. Maar het doet aan hun fundamentele voordeel niets af. Het verschil met fietsen zit hem in de infrastructuur en opleiding, die is nergens beter dan in Europa.

Hollow Knight 24 augustus 2020 om 19:43

Wat zijn je wetenschappelijke bronnen hiervoor?

Er zijn meerdere factoren die de dominantie van die atleten kunnen verklaren en doping speelt daar zeker een grote rol in. Er worden nauwelijks dopingcontroleurs gestuurd naar die landen en de atleten worden vaak op voorhand gewaarschuwt wat betreft dopingcontroles.

Een andere belangrijke factor: in landen als Kenia en Ethiopië is lopen veruit de populairste sport (en 1 van de enige manieren om uit de armoede te geraken) dus al het talent gaat daar naar toe. Dit terwijl Europese atleten zich meer toeleggen op de technische nummers. Dit artikel gaat er dieper over in: https://populous.com/born-to-run-why-do-east-africans-dominate-long-distance-running-events

Maar zo’n Karsten Warholm is pokkesnel hoor, dat kan ik je garanderen.

jan jansen 24 augustus 2020 om 23:20

HK;
Jij kunt dat garanderen?
Zo,zo.

Maillot à Pois 24 augustus 2020 om 23:45

@HK
Het artikel dat je citeert, ontkent dat doping een grote rol speelt.

“In recent years the spectre of doping has cast its shadow over the Kenyan success story, with a number of big-name doping convictions, and the country’s drug testers ruled to be non-compliant – although it’s fair to say they have now improved. It’s impossible for anyone to know the full extent of the problem, of course, but my experience of living in the training camps with some of the best runners is that they are very open.

They let me in as a journalist, to sleep in their camps, eat their food and train with them, often for weeks at a time. I never had the sense that anything was out of bounds or hidden. Of course, the convictions are proof that doping exists, but when you consider the number of top-level athletes in the area, the percentage caught cheating is similar to the rest of the world. The Kenyan story is certainly not simply one of superior doping practices.”

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair