Anna van der Breggen na zevende zege in Waalse Pijl: “Dit was misschien wel de lastigste van allemaal”

woensdag 21 april 2021 om 13:06
Anna van der Breggen na zevende zege in Waalse Pijl: “Dit was misschien wel de lastigste van allemaal”

foto: Cor Vos

En dat is zeven! Op de loodzware Muur van Hoei toonde Anna van der Breggen zich voor de zevende keer op rij de beste in de Waalse Pijl. Een afscheid in stijl. In het flashinterview was er, naast blijdschap om haar overwinning, niets dan lof voor haar ploeggenoten. “Ik ben heel blij dat ik het af kon maken voor het team.”

“Het was vanaf het begin een zware race”, blikt AvdB terug op de koers. “Het tempo lag hoog op de beklimmingen. We maakten tijdens de koers wat tactische foutjes, dus we moesten achtervolgen. Maar het team heeft het geweldig gedaan om alles op te lossen. Demi reed vlak voor de Muur het gat met Ruth Winder bijna dicht, dat is fantastisch. Als je als jonge rensters zo’n beslissing neemt zegt dat veel over je toekomst.”

“Ik ben heel blij dat ik het af kon maken voor het team”, vervolgt Van der Breggen. “Dit was misschien wel de lastigste van allemaal. We moesten veel achtervolgen en we hadden niet de hele wedstrijd de controle. Voor mij lag er ook iets meer  druk op omdat de meiden zo hard voor mij hebben gewerkt.”

“Ik heb alles moeten geven op de Muur. Het was een mooi gevecht met Kasia. Zij was echt heel sterk. Ik ben dan ook heel blij om deze te winnen. Het is een gekke gedachte dat dit mijn laatste Waalse Pijl is. Maar volgend jaar zal ik de andere meiden niet meer lastigvallen (lacht). Ik ben blij om het zo af te maken met zeven overwinningen op rij.”

“Winnen in Luik-Bastenaken-Luik zou leuk zijn, maar het huidige parcours ligt me iets minder”, blikt Van der Breggen tot slot nog kort vooruit op het volgende WorldTour-treffen van aankomende zondag. “Voor mij zou het dan in het midden van de koers moeten gebeuren. We gaan het zeker proberen, maar eerst ga ik van deze zege genieten.”

foto: Cor Vos


Niewiadoma: “Anna van der Breggen is gewoon een klasse apart op de Muur van Hoei”

Na de Amstel Gold Race was ze in de Waalse Pijl opnieuw dichtbij een grote overwinning, maar Katarzyna Niewiadoma kreeg het niet voor elkaar om Van der Breggen te kloppen op de Muur van Hoei. “Ik ben blij dat ik op het podium sta. Natuurlijk is het jammer dat ik niet win, maar Anna van der Breggen is gewoon een klasse apart op de Muur van Hoei. Ze kent het hier zo goed, dat ze hier voor de zevende keer op rij wint zegt denk ik genoeg. Ik ben blij met hoe het team vandaag heeft gekoerst. Vanuit het vertrek voelde ik me heel comfortabel. Dat gaf rust tot aan de finale.”

Aangezien Van der Breggen na dit jaar afzwaait als beroepsrenster biedt dat mogelijkheden voor de Poolse in deze wedstrijd. Zo opportunistisch wil Niewiadoma echter niet zijn. “Het scheelt natuurlijk als Anna er niet bij is, zeker in deze wedstrijd. Maar het niveau bij de vrouwen stijgt ieder jaar en ik denk niet dat je zo makkelijk kunt stellen dat ik na het afscheid van Anna de grote favoriet zal zijn.”

foto: Cor Vos

Van Vleuten (vierde): “Stom dat Longo Borghini me vlak voor de streep voorbij reed”

Annemiek van Vleuten behaalde een derde plaats in de Amstel Gold Race. Dat leek ook in de Waalse Pijl haar eindklassering te worden, ware het niet dat ze in extremis nog voorbij werd gestoken door Elisa Longo Borghini. “Toen ik op 75 meter van de streep achterom keek, had ik haar achter me gelaten. Het gat was heel groot en ik voelde haar niet weer aankomen, maar ik had nog een keer moeten kijken”, stelt ze in een reactie op haar website.

“We hebben vandaag een goede koers gereden met de ploeg. Zelf zat ik er ook wel lekker in en ik voelde me beter dan met de Amstel Gold Race. We hadden het plan dat ik de klim voor de muur, met nog tien kilometer te gaan, zou gebruiken voor een aanval. Ik kreeg daarvoor ook een super goede lead-out van Leah Thomas en Katrine Aalerud. Die bereidden ook heel goed die aanval voor, maar ik kon daar niet het verschil maken.”

“Het dunde uit tot een groep van tien rensters. Daardoor stegen mijn kansen wel, maar Anna liet gewoon duidelijk zien dat dit de koers is die haar écht heel goed ligt. Met die Muur van Huy ben ikzelf nog steeds niet helemaal vrienden. Het enige waar ik van baal vandaag, is dat Elisa Longo Borghini me vlak voor de streep nog voorbij reed. Dat was gewoon dom. Volgend jaar gaan we het gewoon opnieuw proberen, maar eerst gaan we het zondag proberen in Luik-Bastenaken-Luik. Daar kijk ik ook erg naar uit.”

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

5 Reacties

jp.vanoosterhout 21 april 2021 om 13:28

weer geweldig van der breggen,wat mogen wij trots zijn op deze generatie dames met eerst van moorsel daarna vos,van vleuten,van der breggen,wild,v dijk,blaak,brand enz..
superlatieven schieten hier weer te kort !

0
Oblomov 21 april 2021 om 16:32

Heb de saaiheid van de mannenrace aangegrepen om de samenvattingen vanaf 2015 eens te bekijken en deze overwinning lijkt inderdaad het meest uit de tenen te hebben moeten komen. Opvallend hoe gevarieerd de overwinningen nog waren.

0
Cayolle 21 april 2021 om 17:26

Het is dat ik de uitslag wist voordat ik de koers kon terugkijken, maar anders had ik, net voor de voet van de muur niet gedacht dat ze kon winnen. Vorige week nog ziek, kon een AGR alleen in dienst rijden, en dan zo’n zware finale al voor de muur van Hoey…. Ik kan me voorstellen dat dit voor haar ‘misschien wel de lastigste van allemaal’ was.

0
Veleta 22 april 2021 om 07:54

Typisch van Vleuten: balend van een vierde ipv een derde plek, wil er altijd uithalen wat erin zit. Zeer sterke mentaliteit, mooi!

0
Wim 22 april 2021 om 11:21

Is ook zeer sterk in fysiek als mentaal opzicht en dat laat zij telkens blijken. Het enige punt waar van Vleuten m.i. (maar wie ben ik) zich zou kunnen verbeteren is haar trapfrequentie verhogen bij klimmetje zoals de Cauberg en de Muur van Huy. Het is niet de eerste keer dat zij stil valt in dit soort beklimmingen.
Moet gezegd worden dat zij er ook wel eens succes mee heeft gehad, denk aan La Course van enkele jaren geleden waar zijn Van der Bergen op 100 meter van de finish er op legde, die toen een koffiemolentje draaide. Dus wat is wijsheid.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone