André Greipel sprint naar etappewinst in Ruta del Sol

vrijdag 21 mei 2021 om 15:42
André Greipel sprint naar etappewinst in Ruta del Sol

foto: Cor Vos

André Greipel heeft de vierde etappe van de Ruta del Sol achter zijn naam gezet. In Cúllar Vega beloonde de Duitse sprinter het harde werk van zijn ploeg Israel Start-Up Nation in de eindspurt. Miguel Ángel López behield de gele leiderstrui.

Na twee punchy finishes en de bergetappe naar Villarrodrigo, waar Miguel Ángel López gisteren een dubbelslag sloeg, kregen de sprinters vandaag een grote kans om voor de overwinning te strijden. In de eerste dertig kilometer vanuit Baza kregen de renners de Alto de Baúl van tweede categorie voor de wielen geschoven, maar daarna werd het vlakker – al bleef het tot aan de meet in Cúllar Vega wel ‘Spaans vlak’.

Staking tegen gebrekkige veiligheid
De vierde etappe begon een paar minuten later door een staking. De renners protesteerden tegen de gebrekkige aandacht voor de veiligheid, zoals de keuze van de parcours, de slechte afdalingen en de grote gaten in het wegdek. Ook waren ze het niet eens met de lange verplaatsingen tijdens de vijfdaagse ronde. Na een kort oponthoud kon de 182 kilometer lange wedstrijd even na elf uur op gang worden gebracht.

Vroeg in de etappe kwam de vlucht van de dag tot stand, met daarin zeven man. Twee ploegen hadden een koppel van voren, Sport Vlaanderen-Baloise met Robbe Ghys en Aaron Van Poucke en Burgos-BH met Isaac Cantón en Ander Okamika. Benjamin Perry (Astana-Premier Tech), Luis Ángel Maté (Euskaltel-Euskadi), de drager van de bergtrui, en Jordi López (Equipo Kern Pharma) maakten de kopgroep compleet. Zij pakten meerdere minuten voorsprong.

foto: Cor Vos

Daarachter nam Movistar, de ploeg van geletruidrager Miguel Ángel López, de controle van de koers in handen. Later stuurden ook Deceuninck-Quick-Step, Trek-Segafredo en Israel Start-Up Nation, de ploegen van de sprinters Álvaro José Hodeg, Mads Pedersen en André Greipel een man naar de kop van het peloton. Daarmee begon de voorsprong van de koplopers langzaamaan terug te lopen.

Kopgroep valt uit elkaar
Toen het verschil was teruggelopen tot onder de minuut, werd vanuit de kopgroep aangevallen. Cantón en Van Poucke sloegen de handen ineen en wat later sloot ook Van Pouckes kompaan Ghys aan. Op de lange, rechte wegen had het peloton de overgebleven vluchters weliswaar al in het vizier, maar met nog vier kilometer te gaan probeerde Cantón met een minimale voorsprong zijn huid toch zo duur mogelijk te verkopen.

Op twee kilometer van de streep was dan toch alles bij elkaar gekomen en kon de voorbereiding op de sprint echt beginnen. UAE Emirates leidde het peloton naar de laatste kilometer, waar Israel Start-Up Nation de controle overnam. Iedereen bleef overeind in de laatste bocht, waarna André Greipel het werk van zijn ploeg beloonde in de eindspurt. De Duitser won zondag ook al de Trofeo Alcudia-Port d’Alcudia.

Dit artikel delen:

12 Reacties

Dolfy 21 mei 2021 om 15:43

Verreweg de snelste, Greipel. Mooie sprint.

0
Thoin 21 mei 2021 om 15:54

Eens de Gorilla los is…

0
ThorHushovd 21 mei 2021 om 15:56

Kristoff werd slim gehinderd door de lead out van greipel, daardoor kon de Noor niet meedingen om plek 1.

0
Rufusvb 21 mei 2021 om 16:19

Mooi gedaan van Greipel!

0
Lance4eva 21 mei 2021 om 16:38

Die oudjes gaan wel los de laatste tijd zeg.

0
KennyKlimmen 21 mei 2021 om 16:44

Wielrennen wordt gedomineerd door dertigers op dit moment.

0
Rhohan 21 mei 2021 om 17:53

Je kunt je bijna niet voorstellen dat zo’n Hodeg nog eens een sprint won…

0
Murcia 21 mei 2021 om 17:58

Netjes van de Gorilla, een gentleman op en naast de fiets die doet wat Hodeg niet meer kan. Pijnlijk, omdat Greipel echt in de winter van zijn carrière is aanbeland terwijl de Colombiaan zou moeten oogsten nu.

0
Etika 21 mei 2021 om 19:51

Ik zou Hodeg toch nog krediet geven. Zware crash in zijn laatste koers van 2019. Eerste koers van dit jaar weer gevallen. Maar hij is aan het komen nu. Vandaag in de laatste bocht verliest hij de koers. Pedersen, Hayter en Hodeg dus snijden gelijktijdig de linkerbocht aan, zijn vooral bezig om recht te blijven en bij het uitkomen is er al een niet te overbruggen gat met Greipel die sterk aangaat. Van harte voor André. Maar wat Hodeg betreft, ik zie dat hij weer die versnelling heeft. Gelet op zijn leeftijd vind ik dit wel een koopje voor volgend jaar. Zou een ideale renner zijn voor Movistar bv.

0
lander luypaert 21 mei 2021 om 22:05

Op basis waarvan is Hodeg aan het komen? Een 2e plek in de Ruta Del Sol achter Greipel? Fantastisch!

0
Sagan=hulk 21 mei 2021 om 23:22

Dit is scorebordjournalistiek Lander. Hodeg had een lastige periode, maar lijkt weldegelijk op de weg terug. In Turkije goed kunnen knechten voor Cav, later een kermiskoers (altijd lastig) in België gewonnen en nu zie je dat hij terug de snelheid heeft om te winnen.

Verder verwacht ik dat Levevre zijn contract gewoon zal verlengen. Bennett vertrekt, Hodeg komt goed overeen met Cav, en Patrick zal ook wel inzien dat hij een behoorlijk goedkope sprinter kan gebruiken.

0
Merlinappa 21 mei 2021 om 18:27

Lekker Greipel!

0

Headlines

Populair

Materiaalzone