André Greipel over Mark Cavendish: “Ik zie geen reden om hem niet naar de Tour te sturen”

André Greipel over Mark Cavendish: “Ik zie geen reden om hem niet naar de Tour te sturen”

foto: Cor Vos

zondag 20 februari 2022 om 20:20
Interview

Aan het eind van vorig jaar zette André Greipel een punt achter zijn lange carrière. Na zestien seizoenen als professioneel wielrenner was het mooi geweest. In gesprek met WielerFlits blikt hij terug op zijn imposante loopbaan en kijkt hij vooruit op zijn nieuwe leven.

Het is bij de Tour of Antalya, waar hij aanwezig is als VIP-gast, dat we Greipel spreken. Hij oogt ontspannen als we hem in de hotellobby treffen voor een interview. Op het biertje in zijn hand na, verraadt niks dat hij prof-af is. Der Gorilla ziet er nog altijd net zo gespierd en afgetraind uit als voorheen. Geen toeval, want “ik zit nog steeds veel op de fiets”, begint hij het gesprek.

Maar, vervolgt hij, het is niet zoals voorheen. “Ik heb geen specifiek plan hoe ik moet fietsen. Wil ik twee uur doen? Dan doe ik twee uur. Wil ik over gravelpaden fietsen? Dan ga ik over gravelpaden fietsen. Fietsen gaat nu voor mij om genieten, het is mijn meditatie als het ware. Ik heb dat echt nodig, even sporten. Niet alleen fietsen, maar ook af en toe hardlopen bijvoorbeeld.”

Het keiharde trainen mist de voormalig topsprinter niet, maar zijn fanatisme is hij niet kwijtgeraakt. “Als prof reed ik nooit een koers op Zwift, daar had ik een hekel aan. Als ik nu wil trainen, maar het regent, zoek ik een wedstrijdje uit op Zwift en doe ik dat. Ik voel de hartslag nog steeds stijgen als de eindsprint eraan komt. Ik geniet er nog steeds van”, vertelt hij met zijn kenmerkende brede grijns.

Greipel in 2016 won de belangrijkste sprint van het jaar, die op de Champs-Élysées – foto: ASO

De juiste keuze
De beslissing om zijn loopbaan als wielrenner te beëindigen was ingegeven door verschillende feiten. Ja, de leeftijd speelde mee, maar dat was niet de belangrijkste reden. “Ieder jaar trainde ik in de winter om beter te worden, maar ik merkte dat ik tegen de grens van mijn maximale kunnen aan zat. Het niveau van de sport is er behoorlijk op vooruit gegaan, maar de rek was uit mijn eigen prestatie. Ook het mentale aspect speelde een rol. Dat is als prof heel belangrijk, maar in mijn hoofd was ik niet 100% prof meer.”

Ondertussen kijkt hij tevreden terug op zijn carrière. De statistieken zijn imposant: 158 overwinningen, waarvan 22 etappes in grote rondes en 23 eendagswedstrijden. Drie keer werd hij Duits kampioen op de weg en van 2008 tot en met 2017 wist hij een rit te winnen in iedere grote ronde waar hij aan de start stond. Mooie getallen, maar voor Greipel zijn het ook niet meer dan dat. “Ik herinner vooral mooie overwinningen en lastige dagen op de fiets. Ik ben trots op wat ik heb bereikt, maar ik ben vooral dankbaar voor alle vriendschappen die ik heb opgebouwd.”

Met het pensioen is zijn kijk op de koers gelijk veranderd. Ook langs de kant ervaart hij zenuwen als het peloton op hoge snelheid op de finish af raast, al zijn ze van een andere orde. “Ik voel nu een hele andere betrokkenheid als ik kijk naar de sprint, omdat ik wil dat niemand gewond raakt. Ik keek vroeger weleens mijn sprints terug om te kijken wat beter kon, maar verder dacht ik er niet over na. Heel apart. Daardoor realiseer ik ook hoe moeilijk het moet zijn geweest voor mijn familie om dat keer op keer te zien. Zeker als ze me zagen vallen.”

Het is echter niet alleen spanning wat de klok slaat. Greipel geniet er vooral van om weer aanwezig te zijn in de koers. “Ik zit hier in Antalya op de passagiersstoel. Het is leuk dat als je niet betrokken bent bij de wedstrijd zelf, je zoveel meer tijd hebt voor andere dingen. De startplaats en finish vandaag (etappe 3, red.) waren best bijzonder. Als coureur heb je geen tijd om daarnaar te kijken”, vertelt hij.

De historische stad Termessos vormde het bijzondere decor van etappe 3 van de Tour of Antalya – foto: Cor Vos

Vanuit die positie als bijrijder, merkt hij bovenal dat zijn besluit om zijn profcarrière te beëindigen, de juiste was. “Vooraf dacht ik dat het heel gek zou zijn om hier langs de kant te staan maar het voelt goed. Het is een bevestiging dat ik de juiste keuze heb gemaakt.”

Terugkeer in de wielrennerij
Direct na zijn laatste wedstrijd gaf de 39-jarige Duitser al aan dat hij hoopte betrokken te blijven bij de wielersport. Die hoop leeft nog altijd. “Ik wil heel, heel graag een onderdeel blijven van de wielerwereld, maar ik wil vooral uitvinden wat ik zelf wil. Daar neem ik mijn tijd voor.”

Stilzitten doet hij zeker niet, zo werkt hij al samen met brillen- en helmenproducent UVEX. “Dat was tien jaar terug écht een toonaangevend high performance merk. Het is een leuke uitdaging om hen terug het profwielrennen in te krijgen. Ik vind het ook heel interessant om hierover te leren; wat is belangrijk in de sport, feiten over de veiligheid, enzovoort.”

Cavendish of Jakobsen
Ondertussen volgt hij het profpeloton nog op de voet, met uiteraard in het bijzonder de sprinters. De meest recente overwinningen van Fabio Jakobsen, Mark Cavendish of Dylan Groenewegen heeft hij scherp op zijn netvlies staan.

Als we hem vragen naar de opvallende overstap van Dylan Groenewegen, van Jumbo-Visma naar BikeExchange-Jayco, toont hij zich gelijk begripvol. Zowel voor Groenewegen, als voor Jumbo-Visma. “Dylan had door dat hij een nieuwe omgeving nodig had. Met de huidige samenstelling van Jumbo-Visma zou hij nooit zijn opgenomen in de Tourselectie, want ze willen voor het geel gaan. Dylan kan zeker meedoen voor etappezeges. Maar ze hebben een Wout van Aert die voor het groen kan gaan, in alle etappes voor de overwinning kan strijden én voor Primož Roglič kan knechten. Hem kan je moeilijk thuislaten.”

In de laatste weken was Greipel vooral onder de indruk van zijn oude concurrent Mark Cavendish. “Je kon in de Ronde van Oman goed zien dat Mark nog altijd de snelste is”, meent hij. Begrip voor de keuze van Patrick Lefevere om Cav niet in de Tour-selectie van Quick-Step-Alpha Vinyl op te nemen, heeft hij dan ook niet. “Ik zie geen reden om hem thuis te laten. Ik zag vorig jaar al vroeg dat hij weer op niveau was. Ik werd gek verklaard toen ik dat zei, maar zie hoeveel Toursprints hij won. Het is niet mijn beslissing, maar ik zou het niet slim vinden om hem niet mee te nemen naar Frankrijk.”

Greipel vocht in zijn lange carrière talloze sprintduels uit met Cavendish – foto: Cor Vos

Evengoed snapt hij dat de Belgische ploeg met twee topsprinters in een lastig parket zit. “In Valencia was Fabio indrukwekkend. Alexander Kristoff uit het wiel sprinten, dat zegt wel wat. Hij ziet er sterk uit, dus ik zie ook geen reden om Fabio niet mee te nemen naar de Tour. Het is een lastige keuze om te maken.”

En als hij dan de keuze zou mogen maken? Zijn antwoord daarop laat hij in het midden, maar één ding weet hij zeker: beide sprinters meenemen, zou hij nooit doen. “Naar mijn mening is twee sprinters in één selectie, er altijd één te veel.”

Dit artikel delen:

27 Reacties

KimJungPoels 19 februari 2022 om 08:33

Cavendish verdient het naar de Tour te gaan.
Jakobsen verdient het naar de Tour te gaan.

Cavendish kan het record pakken en heeft daarmee commercieel een interessant verhaal.
Jakobsen die twee jaar na dato een Tour zou kunnen domineren qua sprint is een speelfilmwaardig scenario.

Cavendish loopt richting het einde van zijn carrière.
Jakobsen kan nog heel lang verder en lijkt een enorm sterke band met Quickstep te hebben.

Op basis van het laatste kan ik me voorstellen dat de keuze dan toch op Jakobsen zal vallen. Cavendish meenemen en hem 1 kans geven zou ik zelf ook nog wel als optie zien.

0
Alfons Haavers 19 februari 2022 om 09:56

Jakobsen zal inderdaad wel sowieso meegaan, tenzij er iets gebeurt in aanloop naar de Tour of Cavendish gedurende het seizoen alsnog rapper blijkt.

Beiden meenemen à la Alpecin-Fenix vorig jaar is ook een optie, maar is er plaats in de selectie voor zo'n extra mannetje?

Je hebt al een aantal (quasi-)zekerheden naast Fabio zoals Alaphilippe en Asgreen. Daarnaast een knecht als Declercq en aantrekker Morkov. Zit je al aan 5. Vermoed dat Flip nog wel een mannetje extra krijgt (wellicht Devenyns?) voor de punchaankomsten. Dan nog 1 à 2 mannetjes voor in de sprinttrein (uit de groep Lampaert, Sénéchal, Ballerini?) en je selectie is zo goed als rond.

Cav achter Morkov in de trein voor Jakobsen en eens ergens 1 kans op eigen succes geven? Het kan, maar lijkt me niet evident. Beide heren komen goed overeen, maar zijn toch echt haantjes.

0
Limal 19 februari 2022 om 11:31

Daarbij komt ook dat Cavendisch (net als Evenepoel) eigenlijk te laag op de fiets zit om de man erachter goed uit de wind te zetten. Als je beiden meeneemt zou Fabio dus wel een goede lead-out kunnen zijn voor Cav, maar andersom ligt dat moeilijker. Tenzij het seizoen er via pech anders over beslist (laat ons hopen van niet voor Jakobsen!) vrees ik voor Cavendisch dat hij niet meegaat.

Maar eigenlijk is dit slechts een academisch vraagstuk. Beiden maken geen enkele kans op ritwinst tegen Van Aert, die als antwoord op een dilemma van Sporza aangaf dat hij nog liever zelf het groen wint dan het geel met Roglic. Met die brandende ambitie sprint de rest voor de 2e plaats ;-)

0
legrandbornand 19 februari 2022 om 12:18

Met andere woorden….hoe dan ook: patje en Qalpha kunnen niet verliezen in dit verhaal.

0
Turtlehead 19 februari 2022 om 08:46

Gelukkig geeft Greipel zelf tóch de reden al.

0
veggerby 19 februari 2022 om 09:26

Cavendish heeft vorig jaar alleen gewonnen doordat hij bij qs rijdt, doordat ewan vroeg uitviel en doordat een resem topspurters er niet bij waren. Geen verwijt naar hem uiteraard. Ook merlier en Philipsen zouden dit jaar wel eens rijtje naar achter kunnen schuiven.

0
Panache 19 februari 2022 om 09:29

“Ik zie geen reden om hem (Cavendish) thuis te laten”.
“Ik zie ook geen reden om Fabio niet mee te nemen naar de Tour”.
“Naar mijn mening is twee sprinters in één selectie, er altijd één te veel.”

Tot zo ver de zinvolle bijdrage van Andre Greipel betreffende dit onderwerp.

0
Alucard 19 februari 2022 om 11:01

Haha ja, wilde net hetzelfde posten.

0
Wheely 19 februari 2022 om 09:36

Er is helemaal geen dilemma. Jakobsen is de toekomst en de Tour is dit jaar een zeer belangrijke volgende stap in zijn ontwikkeling. Neem je die van hem af dan ben je hem kwijt. Bovendien win je met Jakobsen bijna op zeker meer ritten dan met Cav.

0
bilthoven 19 februari 2022 om 10:25

Dat Jacobsen de toekomst is lijkt me duidelijk. En waarschijnlijk wint hij ook meer ritten dan Cav. Maar je vergeet één ding: Eén overwinning van Cav met een historische betekenis (hij breekt dan het record van Mercx) levert veel meer publiciteit op dan 5 overwinningen van Jacobsen. Als dat geen dilemma voor een sponsor is…….

0
fransestinkkaas 19 februari 2022 om 10:28

Hoezo win je met Jakobsen meer? Jakobsen reed de Vuelta twee keer. Toch de minst hectische grote ronde. Het gedrang en de nervositeit van de Tour kennen er maar weinig, Cavendish won er vorig jaar drie(!) etappes.

0
Wheely 19 februari 2022 om 10:54

@blithoven
Met het verhaal van Fabio, de wederopstanding, kan de sponsor evengoed mooie publiciteit halen in de Tour natuurlijk. Denk dat het niet doorslaggevend zal zijn, die publiciteit pakken ze met ritzeges sowieso wel.

@stinkkaas
Dat is gewoon mijn inschatting, de nog steeds groeiende Fabio zal er meer pakken dan de aftakelende Cav. Lijkt me bijna zeker maar ik kan er naast zitten. Denk echt dat Cav weinig in te brengen heeft tegen Ewan en Groenewegen, Fabio wel.

0
Mystery Rider 19 februari 2022 om 13:37

Als Jakobsen de toekomst is kan hij best nog een jaartje wachten om aan de TDF deel te nemen…nog vele jaren te gaan…maar ik wil ook wel liever dat ie start!

Ze hebben sowieso de beste sprint trein …dus of Cav of Jakobsen zullen wel minimaal 1 overwinning mee pakken.

Greipel is natuurlijk verkeerd dat hij zegt 2 sprinters meepakken is fout – remember Steegmans/Boonen…

Bij de ploeg zijn er geen klassementsambities – dus waarom geen twee sprinters meenemen die beiden het potentieel hebben om te winnen en zelfs 1-2 te sprinten en zo WVA van de groene trui te houden!

Het hangt allemaal af van de objectieven van de ploeg!

0
Dikke Vrouw 19 februari 2022 om 09:44

Fabio tour mark giro en Vuelta zo zie ik het

0
BW52 19 februari 2022 om 12:22

Greipel blijft leuke vent

0
Kopinkas 19 februari 2022 om 12:46

Greipel, de gorilla met de hoge gunfactor. Grote mijnheer, maar niet één van de allergrootsten.
Cavendish, Cipollini en Petacchi haalden elk Milaan-San Remo binnen, en de eerste twee zelfs een wereldtitel erbovenop. Cipo in een veredeld criterium in Zolder, maar Cav spurtte ook nog eens naar zilver in de woestijn. Cipollini heeft dan weer een streepje voor omdat hij net als Greipel de Ronde van Vlaanderen en zelfs een paar keer Roubaix betwiste. Petacchi deed dat ook maar haalde er nooit de finish…
Met enkel een zevende plek in Parijs-Roubaix op zijn monumenten-erelijst, en in MSR nooit met de besten over de Poggio, komt Greipel wat mij betreft te kort (ik zou hier graag de lof bezingen van Zabel als meest succesvolle Duitser, maar helaas)
Wel mooi dat hij het Cav gunt om met dat aantal Tourritzeges de geschiedenisboeken te halen, maar ik zie het niet gebeuren… tenzij Jacobsen de start van de Tour niet zou halen, wat niemand hem toewenst…

0
adelaarvanantwerpen 19 februari 2022 om 13:04

Greipel is nog steeds een van de allergrootste sprinters. Misschien niet op het niveau van Cav, Cipo en Petacchi.

Eigenlijk begrijp ik de relevantie hiervan niet. Greipel had het vooral over Cav vs Jakobsen in de Tour. Niet over zijn status tussen de allergrootste.

0
Kopinkas 19 februari 2022 om 13:19

@adelaar
Heb je het hele interview gelezen? Greipel blikt hier ook terug op zijn carrière, dus volop relevant lijkt me. Als we het hier al niet over het palmares van Greipel kunnen hebben, en dat afwegen tegen de andere grote sprinters van het moderne, mondiale wielrennen, waar dan wel?

0
adelaarvanantwerpen 19 februari 2022 om 14:27

Ja hij had het over zijn carrière, maar ik vind het altijd zo onnodig om een renner die over zijn eigen carrière spreekt om hem dan direct te gaan vergelijken met renners die duidelijk beter zijn dan hem. Zeker omdat jij dan tot de conclusie komt dat Greipel niet bij de allergrootste behoord terwijl ik vind dat er meer renners bij de allergrootsten kunnen behoren dan alleen de beste drie.

0
meqadon 19 februari 2022 om 13:12

Wie ze ook als sprinter naar de tour sturen, ritten winnen gaan ze zoiezo doen. Bij quickstep is het meer de sterkte van de trein die het doet, dan de sterkte van de sprinter.

0
bellevue 19 februari 2022 om 16:19

Als je nog eens bedenkt dat Greipel tegen misschien wel de beste sprinter aller tijden heeft moeten knokken dan besef je dat Greipel ook wel een uitzonderlijk talent was.

0
Piet Lut 20 februari 2022 om 09:00

Voorlopig heeft Greipel nog steeds een zege meer dan Cavendish dus om Cavendish nu al misschien wel de beste sprinter aller tijden te noemen vind ik voorbarig

0
Piet Lut 20 februari 2022 om 08:55

Super aardige en sympathieke kerel die Greipel

Deze zin is echter bullshit. ” “Als prof reed ik nooit een koers op Zwift, daar had ik een hekel aan. Als ik nu wil trainen, maar het regent, zoek ik een wedstrijdje uit op Zwift en doe ik dat”

Hij heeft er waarschijnlijk nog steeds een hekel aan maar als ambassadeur van dat online gedoe is het een taak van hem om dit te zeggen

0
Bontempi1962 20 februari 2022 om 10:22

Een aardige topsporter, die Greipel. Ik ga hem wel missen, dat imposante lijf op de fiets.

0
jannusherrie 20 februari 2022 om 13:58

Jannusherrie

0
jannusherrie 20 februari 2022 om 13:59

Toffe Gast, altijd rechtdoor!

0
C de Vries 21 februari 2022 om 13:02

Wielrenners zoals Greipel die voor het plezier fietsen/hebben gefietst, vind ik top . Van die geldfietsers die na hun carrière meteen 20 kilo aankomen, minder.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone