Amstel Gold Race voor vrouwen trekt gemiddeld meer kijkers dan mannenkoers bij NOS
De Amstel Gold Race voor vrouwen is zondag bij de NOS gemiddeld beter bekeken dan de wedstrijd bij de mannen. Dat blijft uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Gemiddeld keken 480.000 mensen naar de vrouwenkoers, tegenover 400.000 kijkers voor de AGR voor mannen.
Het totaal aantal kijkers was bij de mannenwedstrijd wel hoger. Tussen 14.00 en 17.30 uur keken ruim 1,8 miljoen mensen minstens een minuut naar het liveverslag op NPO1. In de ochtend lag dat aantal kijkers bij de vrouwen, waarvan een uur koers uitgezonden werd, op 877.000 kijkers.
Wat betreft marktaandeel had de vrouwenwedstrijd (37,4%) ook een voorsprong op de mannen (14,9%). Daarbij moet opgemerkt worden dat de Amstel Gold Race voor mannen concurreerde met de Formule 1-wedstrijd op het circuit van Imola. Ongeveer 1,3 miljoen kijkers zagen ’s middags de Nederlander Max Verstappen winnen op Ziggo Sport.
Ruim 700.000 Belgen zien Van Aert winnen
In Vlaanderen is het verschil tussen de kijkcijfers voor de mannen- en de vrouwenwedstrijd van de Amstel Gold Race niet te meten. Het CIM (Centrum voor Informatie over de Media) heeft de kijkcijfers van de vrouwenwedstrijd in de ochtend namelijk niet gepubliceerd. Wel is bekend dat 718.000 Belgen ’s middags via Sporza de winst zagen gaan naar Wout van Aert.
Hoeveel Nederlanders naar Sporza hebben gekeken en hoeveel Belgen naar de NOS schakelden, is niet gemeten.
MSR, Amstel, Waalse Pijl of LBL: als je het laatste half uur inschakelt, mis je zelden veel van de actie. En dan mag je bij MSR of de Waalse Pijl zelfs nog wat langer in de tuin blijven hangen.
Dat ze het grote publiek in het voorjaar vooral proberen te lokken met de kasseiklassiekers vind ik dan ook niet zo vreemd. Veel betere reclame voor de koers vind je moeilijk.
Had de titel dan ook niet kunnen zijn => "Totaal aantal kijkers mannenkoers AGR hoger dan vrouwen"?
Over dat bereik van 1.8 miljoen kan maar beter gezwegen worden, i.i.g. door Leo van Vliet, Iwan Spekenbrink en Richard Plugge. Want anders moeten ze hun Nederlandse sponsors uitleggen waarom zoveel mensen het even bekijken en vervolgens wegzappen.
"Wat zit je nou weer te kijken, schat?"
"Geen idee!"
"Waar is de bal?"
"Hoe moet ik dat verdomme weten!?!. Ik ga nu even pissen en daarna zap ik wel weer verder."
Daarbij was het mooi weer, dus 's middags gingen er mensen op uit. En ook Verstappen zal kijkers hebben gescheeld.
Verstandig van deze kijkers .
Die 700.000+ voor Vlaanderen is hoog. Alleen in 2017 zijn het er een keer meer dan 800.000 geweest.
Die 400.000 in Nederland is erg laag. Dat waren er in 2014 nog 900.000.
Maakt eens te meer duidelijk dat de vreemdelingenlegioen strategie van Jumbo een doodlopend pad is voor wat betreft de Nederlandse markt. Die zijn Nederlandse kijkers bij het Wielrennen aan het wegjagen. Hier had je met een Nederlandse vrijbuitersploeg moeten rijden, inclusief een jongen als Schelling die je nooit naar Bora had mogen laten gaan.
@ Koers, je mag Visma ook wel half Nederlands noemen, die hebben nl Raet overgenomen. Toch geen klein bedrijf.
Kunnen ze van beide koersen gewoon het laatste uur vergelijken?
Dat gemiddeld aantal kijkers zegt gewoon niets als het niet over dezelfde tijdsperioden gaat. Er is geen kat die naar de Amstel kijkt 150km van de finish. Er gebeurt niets, de rondjes zijn hetzelfde dus voor de omgeving moet je niet kijken en ik kijk nooit naar de NOS, maar blijkbaar is het commentaar zelfs niet goed genoeg voor op de achtergrond.
Het feit dat er nog altijd stuk meer mensen in het algemeen gekeken hebben ,betekent gewoon dat er meer mensen naar de finale gekeken hebben.
- Het mooie weer in de middag
- Concurrentie Formule 1
- En last but not least: Het commentaarduo... bij de vrouwenwedstrijd aangenaam, bij de mannenwedstrijd tenenkrommend, dan wil je zelfs liever naar Michel Wuyts luisteren.